10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο στις γάτες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο καρκίνος δυστυχώς αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή αρρώστια και στις γάτες. Ο κάθε γατο-γονιός θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος και να ξέρει πώς να τον αντιμετωπίσει. Το καλό είναι ότι δεν είναι πάντα θανατηφόρος. Αρκεί βέβαια να τον βρούμε νωρίς και να κάνουμε κάποια πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι να εντοπίσουμε τα σημάδια του και να πάμε αμέσως στον κτηνίατρο.

Δείτε 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο στις γάτες.

1. Στις ηλικιωμένες γατούλες οι πιθανότητες να αρρωστήσουν από καρκίνο είναι 50/50

Υπολογίζεται ότι το 50% των γάτων και σκύλων πάνω από 10 ετών θα εμφανίσει καρκίνο. Ο Sue Ettinger, καθηγητής κτηνιατρικής και ογκολόγος του Veterinary Cancer Center του Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει: “Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους, έτσι είναι και στα ζώα. Όσο μεγαλώνει κάποιος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αρρωστήσει από καρκίνο. Παρόλα αυτά καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις γάτες ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμα και στις πολύ μικρές”.

2. Οι γάτες αρρωσταίνουν συχνά από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Σύμφωνα με τον Dr. Ettinger οι πιο συχνοί καρκίνοι στις γάτες είναι ο καρκίνος του στήθους, ο καρκίνος του δέρματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Φυσικά μπορούν να αρρωστήσουν και από άλλους καρκίνους, ακόμα και από πολύ σπάνιους.

Το λέμφωμα της γάτας (γνωστό και ως λεμφοσάρκωμα) είναι ένα συχνό είδος καρκίνου (νεοπλασίας) ζώων μέσης και μεγάλης ηλικίας. Πρόκειται για μία νεοπλασία (δηλαδή ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός) των λεμφοκυττάρων.

Το λέμφωμα μπορεί να προσβάλλει το δέρμα, τα μάτια, τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, το γαστρεντερικό σύστημα, το ήπαρ και τον πνεύμονα.

3. Ο εμετός δεν είναι κάτι φυσιολογικό στις γάτες (και συχνά είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου)

Αν το ζωάκι σας κάνει εμετούς, μην το αγνοήσετε. Μην τον καθαρίσετε και πείτε εντάξει. Αν κάνει συχνά, πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο.

 4. Διαφορετικοί καρκίνοι έχουν διαφορετικά συμπτώματα 

Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με το είδος του καρκίνου. Μπορεί να δείτε εμετό, διάρροια, αλλαγές στην όρεξη, απώλεια βάρους, απώλεια ούρων, ανεξήγητη αιμορραγία, δυσκολίες στην αναπνοή, γενική αδυναμία. Αν η γατούλα σας είναι χοντρούλα και δείτε ότι αδυνατίζει, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στο φαγητό της, είναι σημάδι του ότι κάτι δεν πάει καλά.

Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό μετά από κάποια ηλικία να πηγαίνετε κάθε χρόνο τη γάτα σας στον κτηνίατρο για το ετήσιο τσεκ απ. Πολλοί το αμελούν σκεπτόμενοι τα χρήματα. Πολλές φορές όμως λόγω αμέλειας θα αναγκαστούμε να δώσουμε πιο πολλά μετά. Και δεν είναι σίγουρο αν θα ζήσει το ζωάκι μας.

Βέβαια υπάρχουν και κάποιες άλλες αρρώστιες που μπορεί να έχει η γατούλα σας και κάνει εμετούς, διάρροιες ή χάνει ούρα, όπως νεφρική ανεπάρκεια ή θυρεοειδή. Αυτή είναι και η ουσία των ετήσιων τσεκ απ. Να ελέγχονται αυτά.

5. Το να εντοπίσουμε κάτι νωρίς είναι το κλειδί της ίασης  

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Όσο πιο νωρίς εντοπίσουμε τον καρκίνο, τόσο πιο πολλές ελπίδες έχουμε. Για αυτό θα πρέπει να εξετάζουμε μόνοι μας κάθε μήνα το σώμα και στο στόμα της γατούλας μας μήπως και εντοπίσουμε κάποια αλλαγή ή κάποιον όγκο.

Αν, για παράδειγμα, πιάσετε ένα ογκίδιο σε μέγεθος ή πιο μεγάλο, το οποίο δεν φεύγει, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνιατρό σας. Μην το αμελήσετε.

 6. Κάποιες μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες

Πολλοί, για παράδειγμα, καρκίνοι του δέρματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργείο. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες μορφές αρκεί, όπως είπαμε πιο πάνω, να εντοπιστούν έγκαιρα ώστε να γίνει η κατάλληλη θεραπεία.

 7. Ο καρκίνος στις γάτες αντιμετωπίζεται όπως και στους ανθρώπους 

Με χειρουργείο, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Ανάλογα και με το σημείο που βρίσκεται, μπορεί να χρειαστεί μια θεραπεία συνδυαστική. Η χημειοθεραπεία είναι στην ουσία ένα είδος θεραπείας κατά του καρκίνου, (αντικαρκινική θεραπεία), η οποία γίνεται με φάρμακα που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα χορηγούνται γενικά με ένεση ενδοφλεβίως και πάντα μέσα σε ορό. Η χημειοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση περισσοτέρων από ένα φαρμάκων.

 8. Η χημειοθεραπεία συνήθως δεν αρρωσταίνει τη γατούλα μας

Λόγω των άσχημων συνεπειών που έχει η χημειοθεραπεία στους ανθρώπους, πολλοί δεν θέλουν να κάνουν στη γάτα τους. Η αλήθεια όμως είναι μια. Η θεραπεία του καρκίνου στις γάτες δεν είναι τόσο επώδυνη όσο στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 80% των σκύλων και γάτων δεν έχουν κάποια συνέπεια κάνοντας χημειοθεραπεία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και δεν το γνωρίζουν όλοι. Επίσης από όλα τα ζώα αυτές που αντέχουν περισσότερο τις χημειοθεραπείες είναι οι γάτες.

 9. Αν ο κτηνίατρός σας υποψιάζεται καρκίνο, θα πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις

Αν ο γιατρός σας εκφράσει κάποιες υποψίες, μην τον αγνοήσετε. Οι επιπλέον εξετάσεις μπορεί να κοστίζουν, όμως ενδέχεται να σώσουν τη ζωή του ζώου σας. Μην περιμένετε να γίνουν τα πράγματα χειρότερα.

10. Πολλές γατούλες μπορεί να ζήσουν αρκετά χρόνια μετά από μια τέτοια διάγνωση

Το αν και πόσο θα ζήσει το ζώο εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, το πού βρίσκεται και σε ποιο στάδιο είναι.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο