Πιστεύετε ότι ο σκύλος σας προτιμάει εσάς από οποιονδήποτε άλλον;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Αν σας ρωτούσαν ποιον προτιμάει ο σκύλος σας να αγκαλιάσει και να κάνει χαρούλες, εσάς ή κάποιον ξένο, σίγουρο θα γελούσατε. Τι ερώτηση είναι αυτή; Υπάρχει περίπτωση να μην προτιμούσε εσάς; Και όμως, σύμφωνα με την επιστήμη, τα πράγματα- δυστυχώς- δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com 

Είναι αλήθεια ότι τα σκυλιά μας κάνουν περισσότερα πράγματα και είναι πιο επικοινωνιακά και δραστήρια όταν είμαστε εμείς μαζί τους παρά κάποιος άλλος άγνωστος. Επίσης δείχνουν τον ενθουσιασμό τους όταν μας δουν μετά από έναν αποχωρισμό περισσότερο και πιο έντονα σε εμάς από οποιονδήποτε άλλον. Αυτό είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να το γνωρίζει.

Εντούτοις μια νέα έρευνα δείχνει ότι ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι σκύλοι στους ιδιοκτήτες τους και ο τρόπος που συμπεριφέρονται σε έναν άγνωστο μπορεί να εξαρτάται από τις συνθήκες και το περιβάλλον.

Ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Φλόριντα έκαναν το εξής ενδιαφέρον πείραμα: Πήραν οικόσιτους σκύλους και τους έβαλαν σε οικεία και σε άγνωστα περιβάλλοντα. Και στα δυο περιβάλλοντα οι ιδιοκτήτες των ζώων αλλά και άλλοι άγνωστοι έπαιξαν μαζί τους, τους χάιδεψαν και τους πήραν αγκαλιά. 

Αναλυτικά το πείραμα έγινε ως εξής: Μία ομάδα σκύλων βρέθηκε με τους ιδιοκτήτες της και έναν άγνωστο άνθρωπο ένα οικείο περιβάλλον, ένα δωμάτιο του σπιτιού τους. Μια δεύτερη ομάδα σκύλων βρέθηκε σε ένα άγνωστο μέρος μαζί με τους ιδιοκτήτες της και έναν επίσης άγνωστο άνθρωπο. Και στις δυο περιπτώσεις τα ζώα αφέθηκαν ελεύθερα να κάνουν με τους ανθρώπους, γνωστούς και άγνωστους, ό,τι θέλουν,παιχνίδια, αγκαλιές και τα σχετικά. Το αποτέλεσμα; Ενδιαφέρον. Πρωταγωνιστής του πειράματος; Το περιβάλλον. Ναι, καλά διαβάσατε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην “Journal of the Experimental Analysis of Behavior” το 80% των σκύλων που βρέθηκε σε άγνωστο μέρος προτίμησε να κάνει πράγματα με τους ιδιοκτήτες του. Αντίθετα στο οικείο μέρος το 70% των ζώων ασχολήθηκε και πέρασε περισσότερο χρόνο με τους άγνωστους. Οι δε ιδιοκτήτες ήρθαν σε δεύτερη μοίρα. Εντάξει, μην τα βάψετε τώρα μαύρα.

“Σε μια στρεσογόνα και άγνωστη κατάσταση ο σκύλος θα προτιμήσει εσάς. Σε εσάς θα καταφύγει. Εσάς θα βάλει πρώτο και εσάς θα έχει σαν πιο σημαντικό. Γιατί νιώθει ασφάλεια. Αυτό είναι σημαντικό και αυτό να κρατήσετε”, θα πει η επικεφαλής της έρευνας Erica Feuerbacher.

Αυτό με άλλα λόγια δείχνει ότι το περιβάλλον παίζει πρωταρχικό ρόλο στη συμπεριφορά και στις αντιδράσεις των σκύλων και έπειτα όλα τα άλλα (και εμείς).

Η Julie Hecht, καθηγήτρια στο Graduate Center της Νέας Υόρκης, συμπληρώνει: “Η έρευνα δείχνει το εξής απλό: Σε στρεσογόνα και άγνωστα περιβάλλοντα ο σκύλος, ο οποίος είναι έξω από τα νερά του, καταφεύγει στον ιδιοκτήτη του για σιγουριά και ασφάλεια. Αντίθετα όταν νιώθει οικεία σε ένα περιβάλλον, προτιμάει να ασχολείται και να “εξερευνάει” άγνωστα πράγματα και άγνωστους ανθρώπους”.

Τέλος εξαιρετικά ενδιαφέρον, σύμφωνα με τη Feuerbach, είναι η συμπεριφορά των σκύλων που ζουν σε καταφύγια: “Η εγκατάλειψη και το περιβάλλον ενός καταφυγίου προκαλούν μεγάλο στρες στα σκυλιά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται και πάλι δεσμοί. Δεν νομίζω ότι ένας σκύλος που πηγαίνει σε νέο σπίτι είναι κολλημένος με το παλιό του. Όταν υιοθετείς έναν σκύλο, γίνεσαι για αυτόν, ο άνθρωπός του”.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο