petpet.newsRead ThisΠώς τα σκυλιά βοηθούν παιδιά με πρόβλημα στην ανάγνωση

Therapy dogs

Πώς τα σκυλιά βοηθούν παιδιά με πρόβλημα στην ανάγνωση

Η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει και στη δυσλεξία

Όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα οφέλη στην υγεία που έχουμε συνυπάρχοντας με ένα ζωάκι. Τα σκυλιά -και λιγότερο τα άλλα ζώα-μπορούν να γίνουν η θεραπεία σε πολλά πράγματα. Ή μπορούν να βελτιώσουν αισθητά ένα πρόβλημα  που πιθανόν να έχουμε.

Στις δύσκολες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που λέγονται σκύλοι-θεραπείας (therapy dogs). Οι σκύλοι-θεραπείας μπορούν να γίνουν οι φύλακες-άγγελοι όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά με προβλήματα, είτε αυτά είναι σωματικά είτε ψυχικά. Με θεαματικά μάλιστα αποτελέσματα.

Η χρήση σκύλων θεραπείας στα παιδιά με που έχουν θέματα συμπεριφοράς, ανάγνωσης και επικοινωνίας ξεκίνησε στην Αμερική το 1999 με τα σκυλιά του Reading Education Assistance Dogs (READ).

Τα σκυλιά αυτά, με τον ήπιο και ήρεμο χαρακτήρα τους, βοηθούσαν και συνεχίζουν να βοηθούν τους μικρούς μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανάγνωση και έχουν ανάγκη να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Η παρουσία τους και μόνο τα στηρίζει και δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνα. Τα σκυλιά είναι παρόντα χωρίς να κρίνουν και χωρίς να έχουν καμιά απαίτηση. Αυτό είναι και το μυστικό της όλης διαδικασίας.

Στη Μεγάλη Βρετανία αρκετά είναι τα σχολεία που έχουν πλέον τέτοια προγράμματα με σκυλιά-θεραπείας. Σε δυο νηπιαγωγεία στην επαρχία West Midlands υπάρχει το πρόγραμμα που λέγεται reading dog programme και είναι ακριβώς αυτό που λέει: Σκυλιά που βοηθάνε μαθητές στην ανάγνωση.

Τα προγράμματα αυτά διαρκούν περίπου 6 εβδομάδες. Τα σκυλιά κάθονται δίπλα στα παιδάκια και παρακολουθούν το διάβασμα. Μπορούν επίσης να κάνουν και τις βόλτες τους μέσα στην αίθουσα. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Τι αρέσει περισσότερο στους μικρούς μαθητές από όλη αυτή τη διαδικασία; Το ότι τα σκυλιά δεν τους μαλώνουν, δεν τους κρίνουν και δεν τους διακόπτουν. Έχει μάλιστα μειωθεί κατά πολύ και ο φόβος της αποτυχίας. Το ότι δηλαδή αν κάνουν κάποιο λάθος, δεν θα τα μαλώσει κανείς.

Η ανάγνωση με τον σκύλο μπορεί να αποδειχθεί πολύ βοηθητική και για τα παιδιά με δυσλεξία. Τα συγκεκριμένα παιδιά χρειάζονται εστιασμένη υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουν να κατανοήσουν την αντιστοιχία των ήχων με τις ορθογραφικές επιλογές.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Ασπρόπυργος: Μια εικόνα χίλιες λέξεις
Εταιρεία πληρώνει τους υπαλλήλους της για να φέρνουν τις γάτες τους στο γραφείο
Γάτος ταξίδεψε 250 χιλιόμετρα σε μηχανή αυτοκινήτου και σώθηκε με λίγα εγκαύματα και κόψιμο της ουράς
Η μεγάλη επιστροφή ενός ζώου απίστευτης ομορφιάς
Το απίστευτο, κατασκοπικό βλέμμα των γάτων
Προστατέψτε το iPhone σας με τις πιο μοδάτες θήκες
Νέα έρευνα δείχνει ότι γάτες προτιμούν τον άνθρωπο από το φαγητό και από το παιχνίδι
Πώς η κατανάλωση κρέατος κάνει τους πλούσιους άρρωστους και τους φτωχούς να πεθαίνουν από πείνα
Το φόρεμα-υπερπαραγωγή-της Salma Hayek έχει ένα μικρό μυστικό
Παρακολουθήστε την καθημερινότητα 17 βατράχων σε ένα διαφορετικό “Big Brother”
Γνωρίστε τα κατοικίδια που κληρονόμησαν ( ή θα κληρονομήσουν) εκατομμύρια
Aνέβασε φωτογραφία της γάτας της στο Facebook χωρίς να φανταστεί τι θα ακολουθούσε