Σακχαρώδης Διαβήτης στη γάτα: “Χτυπάει” μία στις 400 γάτες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία συχνή πάθηση στη γάτα η οποία προκαλείται είτε διότι ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη είτε διότι ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη σωστά. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης. Ο διαβήτης “χτυπάει” περίπου μία στις τετρακόσιες γάτες.

Η λειτουργία της ινσουλίνης

Κατά τη διάρκεια της πέψης, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη που η γάτα προσλαμβάνει με την τροφή διασπώνται σε απλούστερα συστατικά ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κύτταρα του οργανισμού. Ένα από αυτά τα συστατικά είναι και η γλυκόζη.

Η γλυκόζη είναι σάκχαρο, και μάλιστα το πιο διαδεδομένο. Η γλυκόζη λειτουργεί σαν “καύσιμο” που παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για τη διατήρηση της ζωής. Όταν η γλυκόζη εισέλθει στη ροή του αίματος, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη προκειμένου να “ειδοποιήσει” τα κύτταρα ούτως ώστε αυτά να ξεκινήσουν τα διαδικασία μετατροπής των σακχάρων σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Σε έναν υγιή οργανισμό, το πάγκρεας εκκρίνει τόση ινσουλίνη ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφεύγονται καταστάσεις όπως η υπεργλυκαιμία και η υπογλυκαιμία.

Τύποι Διαβήτη

Διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης)

Ο διαβήτης αυτού του τύπου χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης.

Διαβήτης τύπου 2 (μη-ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης)

Ο διαβήτης αυτού του τύπου χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της (φαινόμενο που ονομάζεται ινσουλινοαντοχή).

Ποιες γάτες εμφανίζουν διαβήτη;

Παρόλο που τα αίτια της πάθησης δεν είναι γνωστά, η παχυσαρκία θεωρείται ως ο σημαντικότερος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη. Ο διαβήτης εμφανίζεται σε γάτες οποιασδήποτε φυλής, ηλικίας ή φύλου αλλά “χτυπά” συχνότερα αρσενικές και γηραιότερες γάτες. Άλλοι παράγοντες, όπως η χρόνια παγκρεατίτιδα, οι ορμονικές διαταραχές και η λήψη φαρμάκων (κορτικοστεροειδή-τύπου κοριζόνης), πιθανώς σχετίζονται με την ανάπτυξη διαβήτη στις γάτες.

Συμπτώματα

Πολυουρία
Πολυδιψία
Αυξημένη όρεξη
Απώλεια βάρους
Λήθαργος
Διαβητική νευροπάθεια (αδυναμία των πίσων ποδιών)
Άλλα (ηπατική νόσος, δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις, μη υγιές δέρμα και τρίχωμα)

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν η διάγνωση γίνει εγκαίρως και εάν η αγωγή ακολουθείται πιστά. Η γάτα που πάσχει από διαβήτη μπορεί να ζήσει πολλά και υγιή χρόνια εάν ο ιδιοκτήτης της είναι διατεθειμένος να παρακολουθεί την κατάσταση της γάτας καθημερινά.

Η αγωγή για το διαβήτη περιλαμβάνει στις περισσότερες περιπτώσεις χορήγηση ενέσιμης ινσουλίνης ή λήψη φαρμάκων από το στόμα, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και γι’αυτό το λόγο ο τύπος ινσουλίνης, η δόση και η συχνότητα χορήγησης εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ανάγκες της κάθε γάτας, οι οποίες προσδιορίζονται από τον κτηνίατρο. Η γάτα με διαβήτη πρέπει να υποβάλλεται τακτικά, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, σε έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα και στα ούρα.

Η σημασία της διατροφής

Η διατροφή της γάτας, είτε αυτή είναι διαβητική είτε όχι, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Η αποφυγή της παχυσαρκίας θα πρέπει να είναι πρωτεύων στόχος για κάθε ιδιοκτήτη. Ωστόσο, εάν η γάτα εμφανίζει διαβήτη, τότε μια διατροφή βασισμένη στις πρωτεΐνες και τα λίπη είναι πιθανώς καταλληλότερη. Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις του οργανισμού σε ινσουλίνη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για μια γάτα που εμφανίζει διαβήτη. Ωστόσο, η διατροφή κάθε γάτας πρέπει πάντα να προσδιορίζεται από τον κτηνίατρο, ανάλογα με τις ανάγκες της.

Πηγή: http://forum.mycat.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο