8 βασικοί λόγοι για να στειρώσετε το ζωάκι σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Είτε έχετε υιοθετήσει πρόσφατα ένα ζωάκι ή σκέφτεστε να το κάνετε, μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις για την υγεία του είναι να το στειρώσετε. Η στείρωση, αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας του θηλυκού-κατοικίδιου ζώου είναι μια κτηνιατρική διαδικασία που απαιτεί την ελάχιστη νοσηλεία και προσφέρει για πάντα οφέλη για την υγεία. Η στείρωση, αφαίρεση των όρχεων του αρσενικού σκύλου ή του γάτου σας, θα βελτιώσει σημαντικά τη συμπεριφορά του κατοικιδίου σας και θα το κρατήσει κοντά στο σπίτι. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν στο να στειρώσουν το ζώο τους θεωρώντας ότι δεν είναι κάτι καλό για αυτό. Με αυτόν τον τρόπο όμως διαιωνίζουν τα αμέτρητα προβλήματα που έχει η μη στειρωσή του. Οι λόγοι που η στείρωση επιβάλλεται είναι οι εξής:
1. Το θηλυκό κατοικίδιο ζώο σας θα ζήσει μια μεγαλύτερη, υγιέστερη ζωή.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν ότι η στείρωση βοηθάει στην πρόληψη λοιμώξεων της μήτρας και του καρκίνου του μαστού, που είναι θανατηφόρες στο 50 περίπου τοις εκατό των σκύλων και στο 90 τοις εκατό περίπου των γάτων. Η στείρωση του κατοικίδιου ζώου σας πριν από τον πρώτο οίστρο προσφέρει την καλύτερη προστασία από τις ασθένειες αυτές.
2. Η στείρωση προσφέρει σημαντικά οφέλη υγείας για τα αρσενικά.
Εκτός από την πρόληψη ανεπιθύμητης γέννας, η στείρωση του μικρού σας φίλου αποτρέπει τον καρκίνο των όρχεων, αν γίνει πριν την ηλικία των έξι μηνών.
3. Η στειρωμένη θηλυκιά δε θα βρίσκεται πια σε οίστρο.
Ενώ οι κύκλοι μπορεί να διαφέρουν, ο οίστρος της γάτας διαρκεί τέσσερις έως πέντε ημέρες, κάθε τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους αρσενικούς σκύλους, θα φωνάζουν δυνατά και θα ουρούν πιο συχνά, μερικές φορές σε όλο το σπίτι!
4. Το αρσενικό σκυλί σας δεν θα θέλει να περιφέρεται μακριά από το σπίτι.
Ένα μη στειρωμένο αρσενικό θα κάνει σχεδόν τα πάντα για να βρει ένα θηλυκό. Αυτό σημαίνει ότι σε μια πρώτη ευκαιρία θα το σκάσει μακριά. Και από τη στιγμή που είναι ελεύθερο να περιπλανηθεί, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο τραυματισμού από αυτοκίνητο αλλά και να εμπλακεί σε καβγάδες με άλλα αρσενικά. Επίσης μπορεί να χαθεί.
5. Τα στειρωμένα κατοικίδια έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά.
Τα στειρωμένα κατοικίδια θα εστιάσουν την προσοχή τους στην ανθρώπινη οικογένεια τους και όχι στο να ψάξουν για να ζευγαρώσουν. Από την άλλη, τα αστείρωτα ζώα μπορούν να μαρκάρουν την περιοχή τους ψεκάζοντας με έντονο άρωμα ούρα σε όλο το σπίτι. Επίσης πολλά προβλήματα επιθετικότητας μπορούν να αποφευχθούν με την έγκαιρη στείρωση.
6. Η στείρωση δεν θα αυξήσει το βάρος του ζώου σας.
Δεν είναι επίσης λίγοι εκείνοι που το πιστεύουν αυτό. Η έλλειψη άσκησης και η υπερβολική λήψη τροφής θα προσθέσουν στο κατοικίδιο ζώο σας επιπλέον κιλά -όχι η στείρωση. Το ζωάκι σας θα παραμείνει στα σωστά κιλά όσο παίζει και ασκείται και όσο εσείς παρακολουθείτε το πόσο φαγητό καταναλώνει.
7. Η στείρωση του κατοικίδιου είναι για όλους καλή.
Τα αδέσποτα ζώα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα και αυτό το γνωρίζουμε όλοι καλά. Καθημερινά βλέπουμε στους δρόμους άρρωστα γατάκια και σκυλάκια, σκοτωμένα από αυτοκίνητα. Είναι εύκολο σε κάποιον που θέλει να βασανίσει ένα ζωάκι να βρει από το δρόμο. Βοηθήστε λοιπόν να μειωθεί ο αριθμός τους με το να στειρώσετε το δικό σας αλλά και με το να συμβουλέψετε και τους άλλους το ίδιο.
8. Το ζώο σας δεν χρειάζεται να γεννήσει μια φορά για να μάθουν τα παιδιά σας για το θαύμα της γέννησης ή γιατί κάνει καλό στο ίδιο.
Μεγάλος μύθος και μεγάλο λάθος. Χιλιάδες ζώα καταλήγουν στα καταφύγια ή στους δρόμους επειδή κάποιοι πιστεύουν τα παραπάνω. Αν αγαπάτε πραγματικά τα ζώα αλλά και τα παιδιά σας μην αφήσετε κάτι τέτοιο να συμβεί. Υπάρχουν αμέτρητα βιβλία και βίντεο που είναι διαθέσιμα για να διδάξουν τα παιδιά σας για τη γέννηση με έναν πιο υπεύθυνο τρόπο.

6986681-dog-cat-friends cat-and-dog-3 cat-with-cone DIDYOUKNOW hd-cats-and-dog-images-wallpaper stray12

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο