Η Σεμίνα Διγενή γράφει για τη θλιβερή αλήθεια των αλόγων στις ιπποδρομίες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα όμορφο και συγκινητικό κείμενο έγραψε η Σεμίνα Διγενή στην εφημερίδα Real News αναφερόμενη στο τι συμβαίνει πραγματικά στα άλογα που χρησιμοποιούνται στις ιπποδρομίες. Γιατί δεν είναι τα πράγματα όπως φαίνονται.

Τα αθώα σφάγια

Σε κάποιους αληθινούς κι ανιδιοτελείς φίλους μας αφιερώνω το σημερινό άρθρο, με αφορμή μια δημοσιογραφική έρευνα, που ξεκινούσε με την ερώτηση: “Πιστεύετε ότι στις ιπποδρομίες τα άλογα συμμετέχουν πρόθυμα, απολαμβάνοντας έντονες συγκινήσεις”;

Πριν διαβάσω λεπτομέρειες, δε φανταζόμουν πόσος πόνος κρύβεται εκεί… Έμαθα πως για τις κούρσες υψηλών αποδόσεων, τα άλογα εκπαιδεύονται νεαρότατα, πριν τα κόκκαλά τους αναπτυχθούν. Φτάνοντας στο απόγειο των επιδόσεών τους, τελειώνει όχι μόνο η …καριέρα τους, αλλά πιθανότατα και η ζωή τους.

Όσα άλογα δεν καταφέρουν να φτάσουν ψηλά οδηγούνται στο σφαγείο ή αλλάζουν επανειλημμένως χέρια, καταδικασμένα σε μία πορεία εγκατάλειψης. Η μοίρα χιλιάδων ιπποδρομιακών αλόγων είναι να οδηγηθούν σε σφαγή, επειδή απλώς δεν ήταν αρκετά καλά.

Τα ζώα όμως αισθάνονται, δεν είναι αναλώσιμα αντικείμενα. Είναι κι αυτά θύματα μιας στυγνής βιομηχανίας δισεκατομμυρίων, με καταχρήσεις ουσιών, στημένες κούρσες κ.α. Είναι τα αθώα σφάγια στο βωμό του “αθλήματος” της εκμετάλλευσης.

(Κι αυτό, είναι μόνο ένα παράδειγμα του προηγμένου “πολιτισμού” μας.)

Είδα πως η Αλέκα Παπαρήγα και η Διαμάντω Μανωλάκου συναντήθηκαν πρόσφατα με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και συμφώνησαν στην άμεση λήψη κυβερνητικών -και δημοτικών- μέτρων, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει υψηλό φιλοζωικό επίπεδο.

Είχα προτείνει από την πρώτη στιγμή των προεκλογικών ομιλιών και παρεμβάσεών μου τη δημιουργία φορέα δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης ζώων, τονίζοντας και την επιτακτική ανάγκη κινητοποίησης για την προστασία τους, προτάσεις που προωθούνται σε Βουλή και Ευρωβουλή από το ΚΚΕ, (το μόνο κόμμα που στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, έδωσε θετική ψήφο για την προστασία των άγριων ζώων και ζώων παραγωγής).

Αυτό που απαιτείται τώρα, είναι η νομοθέτησή τους. Επιβάλλεται.

Από τη Real news 29/9/2019

Διαβάστε επίσης

2 Σχόλια

Αφήστε ένα Σχόλιο