Γιατί η γάτα μας τρώει χόρτα;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Σύμφωνα με τελευταία επιστημονικά δεδομένα οι γάτες που εμφανίζουν τη συνήθεια να τρώνε χόρτα οφείλεται σε μια έμφυτη προδιάθεση, που μεταφέρθηκε από τους προγόνους τους.

Την έρευνα έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια χρησιμοποιώντας δεδομένα από 1.021 ιδιοκτήτες γατών που ήταν σε θέση να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά της γάτας τους για τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα.

Tο 67% των ερωτηθέντων εκτιμούσε ότι έβλεπε τη γάτα να τρώει χόρτα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ενώ αρκετοί απάντησαν ότι η συνήθεια αυτή ήταν καθημερινή.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (91%) δήλωσε ότι η γάτα τους ήταν σχεδόν πάντα κανονική πριν τρώει χόρτα ενώ το 27% δήλωσε ότι η γάτα τους έκανε εμετό μετά από κατανάλωση των χόρτων.

Οι επιστήμονες επίσης διαπίστωσαν ότι οι νεότερες γάτες (ηλικίας τριών ή κάτω) ήταν πιο πιθανό να επιδοθούν σε καθημερινή κατανάλωση χόρτου σε σύγκριση με 27% των γατών ηλικίας τεσσάρων ή μεγαλύτερων.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι τα ευρήματά τους είναι παρόμοια με εκείνα που αναφέρθηκαν σε σκύλους, αλλά δεν υποστηρίζουν τη λαϊκή θεωρία ότι τα κατοικίδια ζώα συχνά τρώνε χόρτα για να προκαλέσουν εμετό όταν αισθάνονται άρρωστοι. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματα επίσης δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα νεαρά ζώα «μαθαίνουν» το φυτό που τρώει από τα μεγαλύτερα ζώα.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι ότι οι γάτες έχουν εγγενώς προδιάθεση να τρώνε φυτά. Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές για τακτική κατανάλωση φυτών σε άγριους προγόνους τους, η οποία εμφανίζεται κυρίως από μη εύπεπτα χόρτα ή μέρη φυτών. Μελέτες πρωτευόντων δείχνουν ότι διάφορα μη εύπεπτα φυτά βοηθούν στην καταπολέμηση παρασίτων (έλμινθες).

Πηγή ΜRCVS

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο