Πώς είναι να ζεις σαν αδέσποτο στη χώρα μας- Δοκιμάστε το

από Μυρτώ Τζώρτζου

Βρίσκεσαι μια μέρα στο δρόμο επειδή σε πέταξε κάποιος. Έτσι του ήρθε να κάνει, έτσι έκανε. Δεν ήθελε να στειρώσει τη μαμά σου γιατί πίστευε ότι αυτό δεν ήταν καλό για αυτή. Έτσι του είπαν, έτσι έκανε. Για εσένα όμως το να βρεθείς στο δρόμο ήταν κάτι που ούτε καν το σκέφτηκε. Αυτό δεν του το είχαν πει. Μπορεί και να μην τον ένοιαζε κιόλας. Μάλλον αυτό.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Μπορεί βέβαια να βρέθηκες στο δρόμο επειδή γεννήθηκες στο δρόμο. Ε, τότε η μαμά σου πετάχτηκε στο δρόμο ή η γιαγιά σου ή κάποιος πρόγονός σου, εν πάση περιπτώσει. Αυτό δεν αλλάζει. Εσύ είσαι στο δρόμο. Και πάλι όμως έχουμε να κάνουμε με το θέμα στείρωσης. (Έχετε άραγε σκεφτεί γιατί οι περισσότεροι που αντιδρούν και τρελαίνονται στην ιδέα της στείρωσης είναι άντρες; Αν έχετε κάποιο φίλο ψυχίατρο, ρωτήστε. Έχει πλάκα.)

Αλλά γυρνάμε σε εσένα που είσαι στο δρόμο. Μικρούλι τώρα που, αντί να είσαι στη σιγουριά μιας αγκαλιάς είτε δίποδης είτε τετράποδης και να ονειρεύεσαι λιβάδια και χάδια, ζεις μόνο σου σε μια ζούγκλα. Ζούγκλα είναι ο δρόμος είτε για ένα παιδάκι είτε για ένα γατάκι είτε για ένα σκυλάκι. Ακόμα και για εμάς. Και ας αφήσουμε τα σάπια περί φυσικού περιβάλλοντος και εκεί είναι η θέση των ζώων από τη σιγουριά του καναπέ μας. Αυτό το λέμε γιατί κατά βάθος νιώθουμε ενοχές.

Αν λοιπόν είσαι τυχερό-που σχεδόν ποτέ δεν είσαι- πίνεις και λίγο γαλατάκι που σου βάζουν κάποιοι. Αν δεν είσαι, τη βγάζεις από το μενού του κάδου των σκουπιδιών.

Και μεγαλώνεις. Αν μεγαλώσεις. Αν προλάβεις δηλαδή να μεγαλώσεις. Και περιφέρεσαι στους δρόμους για να βρεις κάπου που να είναι λίγο σίγουρα. Πολύ σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις. Για λίγο μιλάμε. Πού είναι όμως σίγουρα; Σχεδόν πουθενά, για να πούμε την αλήθεια. Οι κάτοικοι αυτής της χώρας-εδώ ζούμε, για εδώ θα μιλήσουμε- έχουν χρόνια τώρα ξεχάσει κάποιες λέξεις, όπως πολιτισμός, ενσυναίσθηση, προσφορά, αγάπη στον αδύναμο. Άσε που πάντα ξεχασμένες ήταν αυτές οι λέξεις εδώ που τα λέμε. Στη χώρα αυτή που γέννησε τον πολιτισμό. Κάποτε αυτά. Περασμένα μεγαλεία.

Και κάποια στιγμή είσαι λίγο τυχερό. Σε καλωσορίζει μια κυρία σε μια γειτονιά, η οποία μένει εκεί πιο δίπλα. Και αρχίζει να σε φροντίζει. Τη νύχτα όμως. Γιατί τη μέρα οι καλοί άνθρωποι, μόλις δουν την καλή κυρία με το φαγητό σου, κάνουν τα πάντα για να μη στο δώσει. Της πετάνε τα μπολάκια, τη βρίζουν, τη χλευάζουν και της λένε “αν τον αγαπάς, να τον πάρεις σπίτι σου”. Πόσες φορές το έχεις ακούσει αυτό. Μπορεί να μην καταλαβαίνεις τι είναι αυτό αλλά το έχεις ακούσει αμέτρητες φορές.

Έτσι η κυρία, για να τους αποφύγει, έρχεται νύχτα στο δρόμο και σε ταϊζει. Το ξέρεις αυτό και περιμένεις. Βλέπεις μια σκιά και καταλαβαίνεις ότι είναι αυτή. Και τσουπ, πετάγεσαι. Τρως, πίνεις, παίρνεις και χάδια και λίγο ευχαριστιέσαι. Δεν είναι αυτά άλλωστε για χόρταση.

Τι κάνεις τώρα τις άλλες ώρες; Βασικά κρύβεσαι. Προσπαθείς να περνάς απαρατήρητος. Γιατί αν σε δουν, την έκατσες. Περνάς έξω από μαγαζί; Τρως μια κλοτσιά. Αν είναι δε ταβέρνα, τρως δυο. Περνάς έξω από σχολείο; Και από εκεί θα σε διώξουν. Συχνά οι μορφωμένοι δάσκαλοι. Περνάς έξω από εκκλησία; Ε, αν έχει και γάμο ή βαφτίσια…καλύτερα μην περάσεις. Θα τους χαλάσεις την αισθητική, έτσι κακόμοιρο και ταλαιπωρημένο που είσαι.

Εδώ που τα λέμε οι κλοτσιές είναι μια χαρά. Γιατί τρως και πέτρες, τρως και άλλα πράγματα στο κεφάλι. Και γίνεσαι φοβικό. Όπως θα γινόμασταν όλοι. Εδώ είμαστε φοβικοί χωρίς όλα αυτά. Οι περισσότεροι θέλουν να φύγεις μακριά, να μη σε βλέπουν. Να εξαφανιστείς γιατί τους νευριάζεις, τους φοβίζεις… Δεν σε γουστάρουν βρε παιδί μου. Θέλουν να γίνεις φάντασμα. Πού να τα βάλεις τώρα και εσύ με τα ψυχολογικά τους.

Και συνεχίζεις να περιφέρεσαι. Και εκεί που τα ξεχνάς όλα και κουνάς την ουρά σου από χαρά, πας να περάσεις το δρόμο. Ο οδηγός που έρχεται, αν δεν σε χτυπήσει, θα αρχίσει να κορνάρει. Να ξεκουμπιστείς από τη μέση του δρόμου για να περάσει, χωρίς να κόψει ταχύτητα. Υπάρχει όμως και το καλύτερο. Μόλις σε δει να τρέξει κατά πάνω σου. Έτσι από διαστροφή. Δεν το έχεις δει αυτό που το κάνουν και στους ηλικιωμένους ανθρώπους; Αφού το έχεις δει. Το αν είσαι άρρωστο ή τυφλό ή κουφό, αυτό δεν έχει σημασία. Πρέπει να ξεκουμπιστείς γιατί έρχεται ο άνθρωπος.

Και συνεχίζεις να περιφέρεσαι. Το χειμώνα βρέχεσαι και ξεπαγιάζεις. Αν τύχει και η καλή κυρία που σε φροντίζει σου φτιάξει και ένα χάρτινο σπιτάκι, ίσα ίσα να προστατευτείς, θα το χαρείς. Μια δυο μέρες το πολύ. Μετά οι καλοί άνθρωποι της γειτονιάς θα το πετάξουν στον κάδο. Τα μισά δε σκουπίδια του κάδου είναι κάτω. Οι ίδιοι που σου πετάνε το σπιτάκι τα έχουν πετάξει κάτω.  

Το καλοκαίρι όμως δεν παλεύεται η κατάσταση. Σκας. Για νερό; Ας είναι καλά οι λακκούβες και οι κακοτεχνίες των δρόμων. Είπαμε, έχει και καλά αυτή η χώρα. Πίνεις από εκεί και λες και ευχαριστώ. Γιατί η καλή κυρία σου βάζει μπολάκι με νερό αλλά ποτέ δεν το βρίσκεις. Έχει και αυτό πεταχτεί.

Δυστυχώς δεν έχω καλά νέα. Οι ελπίδες να επιβιώσεις είναι ελάχιστες. Κάποιος κάποια στιγμή θα σε χτυπήσει με το αυτοκίνητο. Κάποιον κάποια στιγμή θα εμπιστευτείς, όπως εμπιστεύεσαι την καλή κυρία, και θα σου δώσει ωραία λουκάνικα με δηλητήριο μέσα. Υπάρχει και η νέα μόδα. Λουκάνικο με καρφιά μέσα. Φόλες είναι και αυτές καλέ. Θα τις μάθεις και εσύ, πού θα πάει. Κάποια στιγμή θα αρρωστήσεις, όπως αρρωσταίνουμε όλοι μας. Και δεν είμαστε και στο δρόμο. Αν είσαι τυχερό, μπορεί κάποιος να σε πάει στο γιατρό. Αλλά μάλλον δεν θα είσαι.

Πρέπει λοιπόν, μετά από όλα αυτά, να είσαι λογικό και να αντιμετωπίσεις τα στατιστικά στοιχεία με ψυχραιμία. Τι λένε οι αριθμοί; Ότι ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου, καλή ώρα σαν και εσένα είναι τα δυο χρόνια. Καλά δεν είναι; Θες και περισσότερα;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο