Γιατί στις γάτες αρέσει να ρίχνουν πράγματα κάτω; Τι να κάνετε για να σταματήσουν

από Μυρτώ Τζώρτζου
γάτα

Aν έχετε γάτα στο σπίτι, σίγουρα θα γνωρίζετε τα παρακάτω. Κάθεστε ήσυχα και χαλαρά στον υπολογιστή σας και κάνετε δουλειά. Ξαφνικά βλέπετε τη γάτα σας να ανεβαίνει ωραία ωραία στο τραπέζι και να πετάει μια κούπα κάτω στο πάτωμα. Την κοιτάτε απορημένοι και εκείνη σαν ένοχη αφήνει ένα πονηρό νιάου.

Το σενάριο φυσικά αυτό έχει ποικιλία και είναι κάτι που επαναλαμβάνεται. Αντί για κούπα μπορείτε να βάλετε στη θέση αυτή ένα δαχτυλίδι, ένα κουμπί, ένα κουτάκι, ένα διακοσμητικό. Κάτι τέλος πάντων που πέφτει εύκολα. Αν αυτό είναι κάτι που σας νευριάζει, πρέπει να ξέρετε ότι δεν γίνεται τυχαία. Όλα έχουν την εξήγησή τους. Ακόμα και αυτά που κάνει μια γάτα.

Αυτό που ρίχνουν είναι στο δρόμο τους

Οι γάτες, ειδικά όταν είναι μικρές, τρελαίνονται να περιφέρονται δεξιά και αριστερά και να ανακαλύπτουν πράγματα. Η περιέργεια της γάτας που λέμε. Αυτό δεν το κάνουν μόνο όσες ζουν έξω από το σπίτι αλλά και αυτές που ζουν μέσα. Έτσι, εκεί που πηγαινοέρχονται, εκεί που κόβουν τη βόλτα τους, βλέπουν και αναζητούν πράγματα που θα τους κεντρίσουν την προσοχή. Θα δουν το δαχτυλίδι, για παράδειγμα, πάνω στο τραπέζι. Και θα το βάλουν στόχο. Και θα το πετάξουν κάτω.

Βαριούνται

Αν μια γατούλα δεν έχει κάποιον να ασχοληθεί λίγο μαζί της, είτε εσάς είτε κάποιο άλλο ζωάκι, με αποτέλεσμα να μην παίζει όσο θα ήθελε, τότε λογικό είναι να αρχίσει να βαριέται. Οπότε θα τη δείτε να ξύνει τα νύχια της στους καναπέδες, να κρέμεται από τις κουρτίνες, να ανεβαίνει πάνω στα τραπέζια και να πετάει αντικείμενα κάτω. Οι γάτες τρελαίνονται να πετάνε κάτω ό,τι μπορούν για να διασκεδάσουν. Εσείς μπορεί να μη χαίρεστε και πολύ με αυτό αλλά τις γάτες τις εξιτάρει όταν δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Συχνά δε σπάνε και διάφορα αντικείμενα, κάτι που σίγουρα σας έχει τύχει.

Το κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή

Είναι ένας παράξενος τρόπος αλλά αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των πανέξυπνων αυτών τετράποδων. Αν σας δουν να μην ασχολείστε με αυτές, αν έχετε κάπου αλλού το ενδιαφέρον και την προσοχή σας, αυτά τα ζηλιάρικα και κτητικά πλάσματα θα κάνουν τα πάντα για να στρέψουν την προσοχή σας πάνω τους. Και για να λέμε την αλήθεια, αυτός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος καθώς πετυχαίνουν το σκοπό τους.

Πώς μπορούμε να τις σταματήσουμε ώστε να μην το κάνουν

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο κάτι τέτοιο, όμως δεν είναι και αδύνατον. Αν η γατούλα σας είναι από αυτές που ό,τι βρίσκουν στο δρόμο τους το πετάνε κάτω, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε όλα τα αντικείμενα που μπορεί να ρίξει και να τα βάλετε σε μέρος που δεν θα μπορέσει να τα βρει. Από πού περνάει σε μια συνηθισμένη της βόλτα; Από εκεί θα πάρετε τα “ύποπτα” αντικείμενα.

Αν τώρα ο λόγος είναι επειδή βαριέται, θα πρέπει να ασχολείστε περισσότερο μαζί της. Να την παίζετε λίγο, να της μιλάτε περισσότερο για να έχει ενδιαφέροντα. Δώστε της και κάποια παιχνιδάκια. Ένα επίσης μεγάλο ονυχοδρόμιο θα ήταν ό,τι καλύτερο. Ή να της πάρετε παρέα ώστε να μη νιώθει μοναξιά όταν εσείς λείπετε ή όταν είστε σπίτι αλλά έχετε δουλειά.

Τέλος μπορείτε να κάνετε το εξής: Όταν τη βλέπετε να ετοιμάζεται να πετάξει κάτι, μην της λέτε μη. Πολλά ζώα το κάνουν επίτηδες και περιμένουν την αντίδρασή σας. Συνεχίστε απλά τη δουλειά σας και μην της δώσετε σημασία. Και σε καμιά περίπτωση μην της κάνετε τα χατίρια εκείνη τη στιγμή γιατί θα συνδέσει την κίνηση με κάτι καλό και θα συνεχίσει να το κάνει.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο