Μην αφήσουμε αυτούς που βρίσκουν ευκαιρία αυτές τις μέρες, από άγνοια ή μίσος, να ξεσπάσουν στα ζώα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δυστυχώς η άγνοια και η οργή πολλών ανθρώπων είναι επικίνδυνες για όλους μας. Δεν διαβάζουν επίσημες ανακοινώσεις, δεν συμπεριφέρονται ανάλογα με τις οδηγίες και κάνουν ό,τι νομίζουν, συχνά παραβαίνοντας τους νόμους.

Ο λόγος για τις δύσκολες μέρες που περνάμε εξαιτίας του ιού.  Οι οδηγίες που δίνονται είναι σαφείς-πιο σαφείς δεν γίνονται- και κανένας δεν δικαιολογείται να μην τις ακούσει. Όπως και οι ανακοινώσεις επιστημόνων, εντός και εκτός Ελλάδας.

Για άλλη μια φορά θα την πληρώσουν οι αδύναμοι, όπως για παράδειγμα τα ζώα. Πολλοί επικίνδυνοι έχουν ήδη αρχίσει να ξεσπάνε στα αδέσποτα. Οι φόλες είναι περισσότερες αυτόν τον καιρό, ανεξέλεγκτες, το ίδιο και οι τροφές με δηλητήριο μέσα, με γυαλιά, με πρόκες, ακόμα και με αγκίστρι, όπως είδαμε αυτές τις μέρες. Και ρίχνουν όπου βρουν. Για να εξολοθρεύσουν τα ζώα με όποιον τρόπο μπορούν. Στα γρήγορα. Και φυσικά είναι πιο εύκολο να το κάνουν τώρα. Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται δεν λέμε; Αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και δεκάδες επιστήμονες είναι σαφείς: “Δεν υπάρχει μέχρι τώρα δείγμα ότι τα ζώα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό αλλά και ούτε εμείς μπορούμε να τα κολλήσουμε. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πουν;

Οι άνθρωποι που φροντίζουν τα αδέσποτα δέχονται πάντα έναν απίστευτο πόλεμο από τους άλλους που δεν σηκώνονται από τον καναπέ τους να προσφέρουν κάτι είτε σε αυτά είτε σε κάποιον συνάνθρωπό τους. Όμως έχουν γνώμη, άποψη, οργή και μίσος. Ο πόλεμος αυτός έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανής αυτές τις μέρες. Σε πιάνουν να ταΐζεις ένα αδέσποτο και αρχίζουν να παθαίνουν υστερία. Τι λένε; “Θα κολλήσουμε από τα ζώα, δεν καταλαβαίνετε;” Ενώ αυτοί καταλαβαίνουν. Είναι πιο έξυπνοι από τους επιστήμονες. Και φυσικά πιο έξυπνοι από εμάς.

Αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Στη μία ανήκουν αυτοί που δεν ενημερώνονται ή δεν πιστεύουν αυτά που λένε οι ειδικοί. Η άλλη κατηγορία έχει αυτούς που βρήκαν ευκαιρία να ξεφορτωθούν τα αδέσποτα. Αυτοί γνωρίζουν καλά τις ανακοινώσεις. Είπαμε στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται.

Δεν θα αφήσουμε να γίνει και στην Ελλάδα αυτό που συνέβη στην Κίνα. Όπου παράτησαν τα ζώα τους και αυτά πεθαίνουν από την πείνα. Όπου σκοτώνουν όπου βρουν αδέσποτο. Όπου οι εντολές είναι να εξολοθρεύσουν όσα περισσότερα μπορούν. Δεν το επιβραβεύουμε φυσικά αλλά μπορούμε να πούμε ότι η επιδημία ήταν στην αρχή και έγινε πανικός. Από την άλλη οι Κινέζοι δεν φημίζονται ιδιαίτερα για τη φιλοζωία τους. Τρώνε ό,τι κινείται.

Εμείς δεν έχουμε καμιά δικαιολογία γιατί ξέρουμε. Και αν δεν ξέρουμε να μάθουμε. Κάθε μέρα γίνεται και μια ανακοίνωση επιστήμονα που επαναλαμβάνει το ίδιο: “Δεν υπάρχει μέχρι τώρα δείγμα ότι τα ζώα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό αλλά και ούτε εμείς μπορούμε να τα κολλήσουμε.

Οφείλουμε όσο μπορούμε αυτές τις μέρες να προστατεύσουμε τα ζώα έξω. Είναι δύσκολο καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε σπίτι. Κάποιοι όμως συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Με οργάνωση μέσω των κοινωνικών δικτύων μπορούμε να οργανωθούμε, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αυτοί που βγαίνουν έξω για κάποιο λόγο, ακόμα και για να πετάξουν τα σκουπίδια, θα μπορούσαν να έχουν το νου τους, πηγαίνοντας και γυρνώντας στο σπίτι τους. Μπορεί κάτι να δουν, κάποιο κακό να προλάβουν. Και να ενημερώσουν και τους άλλους.

Μην αφήσουμε τους γεμάτους μίσος και οργή να βρουν ευκαιρία να σκοτώσουν τα ζώα.

Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο