petpet.newsΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΤι πρέπει να ξέρετε για τη λευχαιμία της γάτας

ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να ξέρετε για τη λευχαιμία της γάτας

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο για τη λευχαιμία της γάτας δημοσιεύει ο διαδικτυακός ιστότοπος του Αττικού νοσοκομείου http://www.attikovet.gr/, το οποίο καλό θα είναι να διαβάσουμε καθώς και εξηγεί πράγματα που πιθανόν να μη γνωρίζουμε:

Ο ιός της λευχαιμίας της γάτας (FeLV) είναι ένας από τους σημαντικότερους ιούς που προσβάλλει τις γάτες καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα, προκαλώντας αναιμία και καρκίνους διαφόρων τύπων.

Πόσο συνήθης είναι ο FeLV;

Κρούσματα FeLV έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως. Επειδή οι γάτες μπορεί να μολυνθούν και να μεταφέρουν τον ιό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πριν εμφανίσουν κάποια κλινικά συμπτώματα, ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Ο ιός μεταφέρεται με το σάλιο και τις ρινικές εκκρίσεις, από τραύματα ή παρατεταμένη άμεση επαφή (όπως η κοινή φροντίδα και το κοινό νερό ή φαγητό) από την πάσχουσα γάτα στην υγιή. Επίσης, οι έγκυες γάτες μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση στα γατάκια τους κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και αργότερα με το θηλασμό.

Τι ασθένειες προκαλεί ο ιός;

Ο FeLV εισβάλλει και αναπαράγεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και αιμοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται, καθιστώντας τη γάτα πιο ευαίσθητη σε χρόνιες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει εντερίτιδα (φλεγμονή του εντέρου) ή αναιμία (χαμηλοί αριθμοί ερυθρών αιμοσφαιρίων). Ο ιός μπορεί, επίσης, να αλλάξει τον γενετικό κώδικα (DNA) των μολυσμένων κυττάρων και να διαταράξει τις φυσιολογικές κυτταρικές λειτουργίες, προκαλώντας καρκίνο (λευχαιμία, λεμφοσάρκωμα ή άλλους όγκους). Αυτοί οι όγκοι μπορεί να εμφανιστούν σε έναν ή περισσότερους ιστούς, όργανα ή σημεία του σώματος. Ο FeLV είναι, συνήθως, θανατηφόρος καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι το 80-90% των μολυσμένων γάτων θα αποβιώσουν εντός τριών έως τεσσάρων ετών από την αρχική διάγνωση.

Υπάρχει θεραπεία για τον FeLV;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και η όποια στρατηγική συνήθως αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των δευτερογενών λοιμώξεων. Οι περισσότερες γάτες που πάσχουν από FeLV, τελικά, αποβιώνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την εν λόγω ασθένεια.

Υπάρχει εξέταση διάγνωσης για τη μόλυνση από τον FeLV;

Έχουν αναπτυχθεί ειδικές εξετάσεις αίματος. Οι περισσότερες έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν την παρουσία του αντίστοιχου αντιγόνου στο αίμα της γάτας. Γενικά είναι πολύ αξιόπιστες, αν και σπάνια μπορεί να εμφανιστεί και ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή η γάτα να μη φέρει τον ιό και η εξέταση να είναι θετική. Για το λόγο αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί η μόλυνση με τον ιό μέσω επαναλαμβανόμενων εξετάσεων αίματος. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ασθενούν όλες οι γάτες που είναι μολυσμένες από τον ιό. Περίπου το 30% των γάτων που έχουν μολυνθεί τον αντιμετωπίζουν ή είναι φορείς.

Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια κατά του FeLV;

Τα εμβόλια κατά του FeLV έχουν αναπτυχθεί, έτσι, ώστε να μην περιέχουν κανένα μολυσματικό («ζωντανό») υλικό. Είναι απίθανο να παρατηρήσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες, εκτός από κάποια ήπια υποτονική συμπεριφορά μία ή δύο ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Λίγες γάτες μπορεί να έχουν ήπια αλλεργική αντίδραση. Οι περισσότερες αντιδράσεις εμβολίων εμφανίζονται σχεδόν αμέσως και ο κτηνίατρός σας θα παρέχει την κατάλληλη θεραπεία.

Μια σπάνια μορφή σαρκώματος μαλακών ιστών σχετίζεται με τα εμβόλια. Αυτή η συσχέτιση είναι αμφιλεγόμενη και πραγματοποιείται σημαντική έρευνα για να καθοριστεί ποια εμβόλια μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη των σαρκωμάτων. Τα οφέλη του εμβολιασμού, πάντως, υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό αυτών των μικρών κινδύνων.

Πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός κατά του ιού;

Τα εμβόλια κατά του FeLV είναι διαθέσιμα εδώ και πολλά χρόνια, βελτιώνονται συνεχώς και είναι χρήσιμα στην πρόληψη. Δυστυχώς, κανένα εμβόλιο δε δρα 100% προστατευτικά. Όπου είναι δυνατόν, μην επιτρέπετε στη γάτα σας, ιδιαίτερα σε ένα γατάκι, να έλθει σε στενή επαφή με γάτες μολυσμένες με FeLV ή με γάτες άγνωστου ιστορικού εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός δε συνιστάται για γάτες που διαβιούν αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συζητήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του εμβολιασμού της γάτας σας κατά της ασθένειας αυτής, με βάση το συγκεκριμένο τρόπο ζωής της και τον κίνδυνο έκθεσης.

Η επίπτωση του ιού FeLV έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό οφείλεται στην ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών σχετικά με την ασθένεια και στη μεταβολή του τρόπου ζωής της γάτας (περισσότερες γάτες φυλάσσονται σε εσωτερικούς χώρους, αντί να τους επιτρέπεται να περιφέρονται ελεύθερα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο).

Στην αρχική σειρά εμβολιασμού είναι απαραίτητες δύο δόσεις εμβολίου, που χορηγούνται με διάστημα ενός μήνα μεταξύ τους για ισχυρή ανοσία, ωστόσο ο περιοδικός εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος.

SHARE
MORE ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

TOP LINE

Τι συνέβη τελικά στα φημισμένα γουρουνάκια που κολυμπούν στις Μπαχάμες και βρέθηκαν πρόσφατα νεκρά;
Πονηρά ζώα βγάζουν selfies και μας φτιάχνουν τη διάθεση
16 τέλεια κολάρα για το σκυλάκι σας
Καλοκαιρινές προτάσεις για αυτές που δηλώνουν τρελές και παλαβές με τις γάτες
Μια φάρμα ζώων διαφορετική από τις άλλες βρίσκεται στη Λιθουανία
Τα μπλε σκυλιά της Ινδίας
Βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του μικρού σκυλιού που ήταν μόνο του και φοβισμένο στο νεκροταφείο της Καισαριανής
Γυναίκα σώζει ένα επιθετικό ρακούν και αυτό δεν σταματάει να την αγκαλιάζει
Το κουταβάκι που χτυπήθηκε πολύ από παιδιά στην Ξάνθη είναι πλέον καλά και ψάχνει σπίτι
Φιλόζωη κυρία βρήκε σκυλίτσα πυροβολημένη και με σπασμένο σαγόνι σε βουνό των Σερρών
Τι λένε έρευνες για τα ζώα που εκτρέφονται σε παράνομα εκτροφεία και puppy mills
Ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για τη λευχαιμία της γάτας