Φίλε άνθρωπε που θέλεις να αποκαλείσαι «φιλόζωος»: Ένα κείμενο για όσους νομίζουν ότι αγαπούν τα ζώα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Γράφει η Γιώτα Παπαγεωργίου, βοηθός κτηνίατρου, Κύπρος

Φίλε άνθρωπε που θέλεις να αποκαλείσαι «φιλόζωος». Ένας άνθρωπος δεν αποκαλείται έτσι απλά φιλόζωος μόνο και μόνο επειδή τυγχάνει να έχει στην ιδιοκτησία του ένα σκύλο που τον φροντίζει.

Φίλε άνθρωπε που αποκαλείσαι φιλόζωος γιατί μόλις πλησιάσει το δικό σου σκύλο ένα άλλο σκυλί είσαι έτοιμος να το λιθοβολήσεις και να το διώξεις όσο πιο μακριά γίνεται από εσένα και το οικόσιτο σου;

Είναι επειδή είναι βρόμικο και ατημέλητο ή απλά δε θες να συναναστραφεί μαζί με το δικό σου ζώο για άλλους, δικούς σου λόγους;

Επιπλέον τις τελευταίες μέρες παρατηρώ μέσα από τα διάφορα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να προβάλλονται ρατσιστικές συμπεριφορές «ανθρώπων προς πολλά ζώα, τα οποία βιώνουν καθημερινά απαράδεκτη κακοποίηση από άτομα που θέλουν να αποκαλούνται ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Με ποιο δικαίωμα «άνθρωπε» παρατάς ένα νεογέννητο ζωάκι μέσα μέσα σε σακούλα χωρίς να νοιάζεσαι αν θα επιβιώσει ή όχι, αν αναπνέει εκεί μέσα που το έβαλες, για να καταλήξει κάποια στιγμή βασανισμένο αντιμετωπίζοντας έναν επώδυνο θάνατο που είναι και το πιο πιθανόν;

Βέβαια υπάρχει και μια περίπτωση, αφού το ζωάκι παραμείνει για ώρες αβοήθητο κάτω από άθλιες συνθήκες να βρεθεί ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης να το σώσει.

Όμως πόσα άλλα αδέσποτα και μη θα βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση αλλά δεν θα υπάρξουν καθόλου τυχερά;

Όχι και πολύ ευχάριστο σωστά; Σε καμία μάνα δεν θα άρεσε να της πάρουν το παιδί από την αγκαλιά της μόλις αυτό γεννηθεί, έστω κι αν πρόκειται για ζώο. Ακόμη, πόσο σκληρό είναι να πετάξει κάποιος μια σκυλίτσα, επειδή έμεινε έγκυος ή επειδή πλέον έχει γεράσει.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει τη ζωή κανενός και με κανέναν τρόπο. Και όταν μάλιστα πρόκειται για τα ζώα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ενώ είναι έτοιμα να σου προσφέρουν όλη τους την αγάπη στην περίπτωση που δείξεις λίγο πραγματικό ενδιαφέρον κι ευαισθησία.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο