Ο δήμος Ρόδου θέλει να επιτραπεί το κυνήγι ελαφιών για να μειωθούν αλλά-ευτυχώς- το υπουργείο δεν θα το επιτρέψει

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση σχετίζεται με θανάτωση ατόμων του πληθυσμού ελαφιών Dama-Dama που απαντάται στη Ρόδο, όπως ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της.

Με αφορμή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ροδίων, την περασμένη εβδομάδα, για σύσταση ειδικής επιτροπής με στόχο να βρεθεί νομική οδός ώστε να επιτραπεί το κυνήγι ελαφιών στο νησί, το ΥΠΕΝ κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να επιτρέψει το κυνήγι του προστατευόμενου είδους. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, «την ίδια ώρα οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ εργάζονται εντατικά, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών, συνδυάζοντας την προστασία του εμβληματικού είδους του ελαφιού της Ρόδου, της αγροτικής παραγωγής, των οικοσυστημάτων αλλά και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων».

Όπως έγινε γνωστό, ήδη ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των υπαλλήλων της διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου για την τοποθέτηση περιφράξεων καθ’ υπόδειξη των αγροτών, ως προς τα πιο επιβαρυμένα από την παρουσία του υπερπληθυσμού των ελαφιών, σημεία του νησιού. Τις επόμενες ημέρες αρχίζει η υλοποίηση του έργου, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ενώ σχεδιάζεται η παροχή νερού μέσω των υφιστάμενων υδατοδεξαμενών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και η κατασκευή νέων. Τέλος, το δασαρχείο του νησιού θα συνεχίσει να εναποθέτει αδιαλείπτως τροφή στις ταΐστρες που βρίσκονται τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της Ρόδου.

Δήμος Ρόδου: «Ναι» στο ελεγχόμενο κυνήγι ελαφιών

Η σύσταση Επιτροπής από μέλη του δημοτικού συμβουλίου με στόχο την επεξεργασία πρότασης, που θα κατατεθεί στην Κεντρική Διοίκηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των ελαφιών και η οποία θα περιλαμβάνει τον αποχαρακτηρισμό τους ώστε να επιτραπεί το ελεγχόμενο κυνήγι τους, αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, έπειτα και από σχετική πρόταση του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Για το θέμα του υπερπληθυσμού των ελαφιών εισηγήθηκε στο δ.σ. ο Αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Σάββας Καραταπάνης. Όπως είπε, πρόκειται για ένα θέμα που ταλανίζει την κοινωνία του νησιού μας και κυρίως τον αγροτικό πληθυσμό. Oι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη ενώ η τελευταία που έγινε ήταν υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Αμυρά, πολιτικούς παράγοντες του νησιού και με τη συμμετοχή αγροτών.

Εκεί συζητήθηκαν κάποια μέτρα που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων σε επιλεγμένα σημεία του νησιού, ανοιχτές περιφράξεις ώστε να εμποδιστεί η κάθοδος του ελαφιού προς τις αγροτικές καλλιέργειες, μια και ο πληθυσμός του έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που κατεβαίνει και στα χωριά στη Νότια Ρόδο ενώ κάποιοι είπαν στη συνεδρίαση ότι φθάνει ακόμη και στα όρια της πόλης της Ρόδου!

Για τον ίδιο, το θέμα του υπερπληθυσμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι ήρθε σε επαφή με δύο Πανεπιστημιακές Σχολές της χώρας μας, κατέληξε στην πρόταση για δημιουργία ενός μηχανισμού στειρώσεων, μόνιμο, στο νησί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που, σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης, έχει δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση με συνέπειες ακόμη και οικολογικές. Πρότεινε, λοιπόν, να ξεκινήσει μία συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και να κληθούν επιστήμονες να μας υποβάλουν προτάσεις.

Η εισήγηση του κ. Καραταπάνη πυροδότησε μία συζήτηση στο δ.σ. κατά την οποία αναδείχθηκε το μέγεθος του προβλήματος. Το μέλος της μείζονος, κ. Σάββας Διακοσταματίου, είπε ότι τον βρίσκει απολύτως σύμφωνο η πρόταση του κ. Καραταπάνη και ότι συντάσσεται και εκείνος με τη λύση των στειρώσεων και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης η οποία θα μας οδηγήσει σε κάποιες λύσεις ώστε κάποια στιγμή να σταθούμε με σοβαρότητα απέναντι σ’ αυτό το θέμα. Είπε, ακόμη, ότι θα μπορούσε να συζητηθεί και η μεταφορά πληθυσμών σε άλλα μέρη της χώρας.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Μιχάλης Σοκορέλος, ο οποίος ανέφερε έχει ασχοληθεί με το θέμα και έθεσε υπόψη των μελών κάτι που, όπως είπε, εφαρμόζεται σε άλλα κράτη, είναι κερδοφόρο και μπορεί να ελεγχθεί ο πληθυσμός, το κυνήγι. Αλλά για να γίνει αυτό-συνέχισε-πρέπει, πρώτον, το ελάφι να αποχαρακτηριστεί και να γίνει είδος όπως το αγριογούρουνο ή το ζαρκάδι σε κάποιες περιοχές.

ΠηγήΡοδιακή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο