Μάθε τα πάντα για το καλαζάρ

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο για το καλαζάρ του σκύλου δημοσιεύει η γνωστή ιστοσελίδα http://www.petsonly.gr/.  Αν έχετε σκύλο ή σκοπεύετε να αποκτήσετε, ενημερωθείτε.

Η λεϊσμανίαση ή Καλαζάρ οφείλεται σε παράσιτο με την ονομασία leishmania που μεταδίδεται στο σκύλο μέσω ορισμένων ειδών σκνιπών. Η σκνίπα είναι ενδιάμεσος ξενιστής και μεταδίδει το παράσιτο όταν ρουφάει αίμα από το ζώο. Την ασθένεια δεν μπορεί να τη μεταδώσει σκύλος σε σκύλο ή σκύλος σε άνθρωπο.

Η σκνίπα που μεταδίδει το παράσιτο ζει σε περιοχές με θερμό κλίμα και παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα μετά τη δύση του ηλίου. Γεννά και φωλιάζει σε μέρη σκοτεινά με υγρασία. Το μέγεθος της είναι πολύ μικρό, περίπου το 1/3 μίας κανονικής σκνίπας και πολλές φορές δεν είναι ορατή με το μάτι. Επίσης δεν κάνει θόρυβο όταν πετάει, όπως το κουνούπι. Είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή.

Από τη στιγμή που η σκνίπα θα τσιμπήσει τον σκύλο μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα από ένα μήνα έως και χρόνια. Επειδή ο οργανισμός κάθε ζώου είναι διαφορετικός η ασθένεια δεν εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο. Εξαρτάται από τη ανοσολογική αντίδραση του κάθε ζώου. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ζώων που έχουν αρρωστήσει αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και γι αυτό είναι απαραίτητο δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, να γίνονται εξετάσεις από κτηνίατρο.

Από τη στιγμή που το ζώο νοσήσει, εάν δεν δεχθεί φαρμακευτική αγωγή θα πεθάνει σε διάστημα από τριών έως και εικοσιτεσσάρων μηνών. Όσο πιο γρήγορα αρχίσετε τη θεραπεία τόσο καλύτερα. Υπάρχουν σκύλοι που έχουν θεραπευτεί 100%.

Κάποια από τα συμπτώματα είναι:
Προοδευτική απώλεια βάρους
Ανορεξία
Κουράζεται εύκολα κατά την άσκηση
Δερματίτιδα
Πρησμένοι περιφερικοί λεμφαδένες

Για να προστατέψεις τον σκύλο σου από τη σκνίπα μπορείς, τους ζεστούς μήνες, να χρησιμοποιείς εντομοαπωθητικό εξωτερικού αλλά εσωτερικού χώρου για κουνούπια και σκνίπες. Υπάρχουν επίσης στα pet shop ειδικά φυτικά σπρέι που μπορείς να απλώσεις στον σκύλο σου με τη δύση του ηλίου. Επίσης περιλαίμιο που περιέχει φυτικά υλικά με απωθητική δράση και σε τακτά χρονικά διαστήματα αντιπαρασιτική αμπούλα (spot) στον αυχένα του σκύλου. Δυστυχώς όμως κανένα προληπτικό μέτρο δεν μας εγγυάται 100% πως δεν θα προσληφθεί ο σκύλος μας από την ασθένεια.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου υπάρχει και στη χώρα μας το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίαση. Το κόστος είναι περίπου 150 ευρώ. Για να χορηγηθεί στον σκύλο θα πρέπει να μην έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Το εμβόλιο γίνεται σε τρεις δόσεις με διάστημα τριών εβδομάδων η κάθε μία. Η ιδανική ηλικία του σκύλου για να δεχθεί το εμβόλιο είναι αυτή των έξι μηνών. Για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου συζήτησε με τον κτηνίατρό σου.

Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία για μια πρώτη γνώση της ασθένειας. Για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες όσον αφορά την πρόληψη και την θεραπεία της λεϊσμανίασης, μπορείς να απευθυνθείς στον κτηνίατρο σου.
Η ευθύνη της πολιτείας είναι μεγάλη στο θέμα αυτό. Κανονικά θα πρέπει να γίνονται αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση της σκνίπας. Επίσης μερίδιο ευθύνης έχουμε κι εμείς. Πριν πιάσουν οι ζέστες πρέπει να κλαδεύουμε θάμνους και περιοχές της αυλής μας που έχει πολλά χόρτα ή σωρούς από ξύλα. Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει φωλιά για τη σκνίπα πρέπει να απομακρύνεται.

Πηγή: http://www.petsonly.gr/

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο