Τα περισσότερα σκυλιά, όπως γνωρίζουμε, χαίρονται το μπάνιο στη θάλασσα όπως και εμείς. Στο blog του Θοδωρή Τριάντη, εκπαιδευτής σκύλων, βρήκαμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο για τα μπάνια του σκύλου μας:
Συμβουλές για πρωτάρηδες, για φοβισμένους, και για παλιούς.
Έφτασε η ώρα να τρέξουμε στις παραλίες, είτε έχουμε χαρούμενα σκυλιά (που τους αρέσει η θάλασσα και το κολύμπι) είτε σκύλους που φοβούνται να μπουν μέσα στο νερό, σκύλους που δεν το διασκεδάζουν ή απλά κουτάβια που θα έχουν την πρώτη τους επαφή με τη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι.
Πρώτα από όλα είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει η κολύμβηση σε σκύλους και ανθρώπους. Είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για τους μυς και προτείνεται ως μορφή κινησιοθεραπείας σε σκυλιά με συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα ή μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις.
Καταρχήν, μην πάρετε το σκύλο σας αγκαλιά για να τον βάλετε στη θάλασσα, με το ζόρι.
1ο Βήμα: Βρέξτε τα πόδια σας για να αρχίσει και αυτός να βρέχει τα δικά του.
2ο Βήμα: Δοκιμάστε να τρέξετε λίγο για να το δει σαν παιχνίδι. Αν την πρώτη μέρα έχει αέρα και μεγάλα κύματα είναι καλύτερα να αναβάλετε την προσπάθεια.
3ο Βήμα: Το επόμενο βήμα είναι να μπούμε εμείς μέσα στο νερό σε βάθος λίγο πιο πάνω από τους αστραγάλους μας και να τον παροτρύνουμε να έρθει, φωνάζοντάς τον, κρατώντας το αγαπημένο του παιχνίδι για να του το δώσουμε σαν επιβράβευση ή απλά έτοιμοι να δώσουμε το αγαπημένο του χάδι, μόλις πλησιάσει.
4ο Βήμα: Τα χάδια μας και η επιβράβευση με το στόμα πρέπει να είναι συνεχής και ίσως χρειαστεί να του φοράμε ένα κολάρο όπου θα έχουμε δέσει ένα ελαφρύ σχοινάκι, γύρω στα 2 μέτρα μήκος, για να τον τραβήξουμε πολύ απαλά προς το μέρος μας και να μην μπορεί να φύγει προς στην παραλία.
5ο Βήμα: Η πρώτη αρνητική αντίδραση εκδηλώνεται μόλις βραχούν τα πόδια του και η δεύτερη όταν βραχεί η κοιλιά του. Η τρίτη αρνητική αντίδραση έρχεται όταν νιώσει ότι τα πόδια του δεν πατάνε στο βυθό. Καμιά φορά μπορεί να πανικοβληθεί και θα πρέπει να είστε έτοιμοι να τον βοηθήσετε όπως βοηθάμε τα μικρά παιδιά. Βάλτε το χέρι σας κάτω από την κοιλιά του και υποστηρίξτε τον, ώστε να νιώθει ασφάλεια αλλά και αναγκαστικά να αρχίσει να κουνάει ενστικτωδώς τα πόδια του μέσα στο νερό. Και πάλι η λεκτική παρότρυνση δεν πρέπει να σταματάει – σαν να κάνει το πιο σπουδαίο κατόρθωμα στον κόσμο! Τραβάτε τα χέρια σας για μερικά δευτερόλεπτα και όταν αρχίζει να βουλιάζει βοηθήστε τον και πάλι. Τις πρώτες φορές δοκιμάστε πολλές φορές και από λίγο για να μην κουραστεί.
ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ
Όσο πιο καλή είναι η σχέση με το σκύλο, τόσο πιο εύκολα θα μπει μέσα αφού θα προσπαθήσει να σας ακολουθήσει όπου πάτε.
Επίσης όσο πιο πολύ έχετε ασχοληθεί με το σκύλο σας και του μαθαίνετε καινούργια πράγματα τόσο πιο πολλή εμπιστοσύνη σας έχει και θα μπει και στη θάλασσα πιο εύκολα.
Μη σας φανεί περίεργο αν κάποιο κουτάβι μπει με την πρώτη φορά στη θάλασσα, ακολουθώντας σας ή επειδή το φωνάξατε και ιδιαίτερα αν ζει με παιδιά τα οποία έχουν μπει στη θάλασσα και το φωνάζουν για παιχνίδι.
Υπάρχει και ο τρόπος για τους σκύλου που είναι “κολλημένοι” με τα μπαλάκια. Τότε απλά τους πετάτε ένα μπαλάκι που επιπλέει στη θάλασσα και τρέχουν να το φέρουν – εννοείται ότι ξεκινάτε από τα ρηχά. Αυτή είναι μία μέθοδος ιδανική για ιδιοκτήτες που βαριούνται ή που δεν έχουν καλή σχέση με τη θάλασσα αλλά και για όσους θέλουν ο σκύλος τους να κολυμπά και το χειμώνα (εκτός αν είστε χειμερινοί κολυμβητές).
Συμβουλές για… δεινούς κολυμβητές !
01. Προσέξτε, όταν μάθει ο σκύλος σας και κολυμπάει, να μην τον χάνετε από τα μάτια σας γιατί μπορεί να μπερδευτεί και να ακολουθήσει μέσα στο νερό κάποιον άλλο.
02. Φροντίστε να έχετε μαζί σας στην παραλία το νερό του και να του εξασφαλίσετε σκιά.
03. Μην τον αφήνετε μέσα στο αυτοκίνητο ούτε για μερικά λεπτά. Υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας.
04. Μην του επιτρέπετε να κολυμπάει με γεμάτο στομάχι.
05. Μετά το θαλάσσιο μπάνιο χρειάζεται πάντα ξέβγαλμα με γλυκό νερό.