Γνωστός για τον αγώνα του υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και κατά των κυνοδρομιών ο ηθοποιός Jean-Claude Van Damme παραβρέθηκε πριν από λίγες μέρες σε μια εκδήλωση στο Σίδνεϊ που διοργάνωσε η φιλοζωική οργάνωση Animals Australia. Ο 55χρονος δώρισε στην οργάνωση 30 χιλιάδες δολάρια. Στη συνέχεια φωτογραφήθηκε με τον σκύλο Blue, ένα Greyhound που έχει διασωθεί, λέγοντας: “Υπάρχει ανάγκη να βοηθήσουμε τα ζώα. Εκείνα μας εμπιστεύονται. Όλοι οι Αυστραλοί πρέπει να σκεφτούν να υιοθετήσουν ένα Greyhound”. Τα σκυλιά Greyhound χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου για τις κυνοδρομίες (Greyhound racing). Σύμφωνα με τις αμερικάνικες ζωοφιλικές οργανώσεις, τουλάχιστον 2.000 Greyhound οδηγούνται κάθε χρόνο στην ευθανασία, όταν συμπληρώσουν το 4ο-5ο έτος της ηλικίας τους και δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις «αγωνιστικές» υποχρεώσεις τους.
Οι κυνοδρομίες σε αριθμούς
– Το 1926 έγινε η πρώτη επίσημη στη Μ. Βρετανία.
-Η πρώτη επίσημη κυνοδρομία στην Αυστραλία έγινε το 1980
– Στις 75 εκατομμύρια λίρες υπολογίζεται ο ετήσιος τζίρος του στοιχηματισμού των κυνοδρομιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Ένα κορυφαίο σκυλί – δρομέας στην Αυστραλία μπορεί να πουληθεί πάνω από 100.000 αυστραλιανά δολάρια (72.000 ευρώ).
– Οι κυνοδρομίες είναι νόμιμες σε 17 Πολιτείες των ΗΠΑ. Σε αρκετές από αυτές όμως είτε δεν διεξάγονται πια, είτε οργανώνονται κινήσεις για την απαγόρευσή τους.
– 480 μέτρα είναι η απόσταση που καλύπτουν τα σκυλιά στο English Greyhound Derby, τον σπουδαιότερα αγώνα στη Μεγάλη Βρετανία.
– Το 1987 δημιουργήθηκε η Greyhound Pets of America, oργάνωση που ασχολείται με την υιοθεσία greyhounds – πρώην δρομείς, ως κατοικίδια.
-Η Νέα Νότια Ουαλία από φέτος απαγόρευσε τις κυνοδρομίες. Αιτία της απαγόρευσης, οι βάρβαρες αναχρονιστικές μέθοδοι, όπως η χρήση ζωντανών ζώων ως δολωμάτων για την εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στις κυνοδρομίες στην Αυστραλία.
Την εκπαίδευση των λαγωνικών με κανονικά ζώα αποκάλυψε για πρώτη φορά το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, όταν κυκλοφόρησε βίντεο με σκύλους να κυνηγούν και να ξεσκίζουν με τα δόντια τους γουρούνια, πόσουμ και κουνέλια. Η αντίδραση υπήρξε άμεση σε τέσσερις Πολιτείες της Αυστραλίας –Νέα Νότια Ουαλία, Βικτώρια, Κουίνσλαντ και Τασμανία– όπου δόθηκε εντολή για άμεση έρευνα.