9 μύθοι σχετικά με τη στείρωση

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και χρήσιμο κείμενο δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γνωστό φιλοζωικό σωματείο ΣΠΑΖ, το οποίο έχει να κάνει με τη στείρωση και τους διάφορους μύθους γύρω από αυτή. Η στείρωση είναι η μόνη λύση για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων αλλά δυστυχώς αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους ανθρώπους.

9 ΜΥΘΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

1. Είναι καλύτερα για ένα θηλυκό να γεννήσει μία φορά

Λάθος. Η κτηνιατρική άποψη σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος που να τεκμηριώνει κάτι τέτοιο. Και το ερώτημα είναι: Τι θα κάνετε τα σκυλάκια και τα γατάκια;

2. Τα αστείρωτα ζώα ζουν περισσότερο και πιο ευτυχισμένα γιατί έχουν τις φυσικές τους ορμές

Λάθος. Τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερο, είναι πιο ευτυχισμένα και έχουν καλύτερη υγεία. Το τρίχωμά τους λάμπει, δεν ψεκάζουν, αποφεύγουν προβληματικές εγκυμοσύνες και μένουν σπίτι, μακριά από επικίνδυνες καταστάσεις. Όταν το ζώο δεν αναζητά να ζευγαρώσει, δεν έχει εκνευρισμό.

3. Γάτες και σκύλοι παθαίνουν συναισθηματική κρίση όταν στειρώνονται γιατί στερούνται τη δυνατότητα να έχουν απογόνους

Λάθος. Οι γάτες και οι σκύλοι δεν έχουν σεξουαλική ταυτότητα όπως οι άνθρωποι. Δεν βλέπουν το σεξ ρομαντικά σαν αγάπη. Δεν έχουν σεξουαλικό εγωισμό. Το σεξ είναι τελείως ενστικτώδης ορμή που τα εξαγριώνει και τους διαταράσσει την ηρεμία.

4. Ένα στειρωμένο ζώο, γάτα ή σκύλος, λιγότερο δεν κάνει διαφορά

Μία θηλυκή γάτα και οι απόγονοί της σε 7 χρόνια γεννούν 420.000 γατάκια. Και μία θηλυκή σκύλα και οι απόγονοί της σε 6 χρόνια γεννούν 67.000 σκυλάκια. Κάθε στειρωμένο ζώο κάνει μεγάλη διαφορά.

5. Στειρωμένοι σκύλοι και γάτες έχουν προβλήματα υγείας

Λάθος. Τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας. Τα αρσενικά αποφεύγουν τον καρκίνο (ένας αστείρωτος αρσενικός με έναν μόνο όρχι έχει πολλές πιθανότητες να πάθει καρκίνο) και τα θηλυκά αποφεύγουν τον καρκίνο στους μαστούς. Τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, είναι λιγότερο πιθανό να ψεκάζουν, να περιφέρονται και να τσακώνονται, να το σκάνε από το σπίτι. Φαίνονται πιο υγιή, συμπεριφέρονται καλύτερα και είναι πιο εύκολη η συγκατοίκηση με τον άνθρωπο.

6. Η στείρωση είναι σκληρή

Γιατί; Η στείρωση είναι ένα λογικό μέτρο για την πρόληψη ανεπιθύμητων γεννήσεων, για να είναι ένα ζώο υγιές, να σταματήσει η εγκατάλειψη, η δηλητηρίαση και ο θάνατος χιλιάδων σκύλων και γάτων. Αυτό που είναι σκληρό είναι ο θάνατος τόσων ζώων επειδή απλά γεννήθηκαν πολλά.

7. Η στείρωση κάνει το ζώο υπέρβαρο και τεμπέλικο

Λάθος. Κάθε κατοικίδιο μπορεί να είναι υπέρβαρο και τεμπέλικο αλλά αυτό δεν το προκαλεί η στείρωση. Τα κατοικίδια πρέπει να τρώνε την ποσότητα του φαγητού που χρειάζονται για να διατηρήσουν το σωστό βάρος που πολλές φορές εξαρτάται και από το πόσο ασκούνται. Και αφού τα ζώα έχουν πιο ήρεμη συμπεριφορά όταν στειρώνονται, ίσως να μη χρειάζονται τόση τροφή όσο τα όχι στειρωμένα. Εσείς πρέπει να ελέγχετε τη διατροφή τους.

8. Η στείρωση κάνει το ζώο λιγότερο προστατευτικό

Αντίθετα. Το κατοικίδιό σας θα μείνει σπίτι, θα δεθεί με τα μέλη της οικογένειας θα είναι περισσότερο προστατευτικό γιατί δεν θα αποσπάται η προσοχή του από ανεξέλεγκτες σεξουαλικές ορμές.

9. Δεν είναι φυσικό να στειρώνουμε τα ζώα

Η αλήθεια είναι ότι αφού εξημερώσαμε τις γάτες και τους σκύλους και τους βάλαμε στα σπίτια μας, έχουμε σίγουρα αλλάξει το «φυσικό» τρόπο ζωής τους. Είναι φυσικό να αναπαράγουμε ζώα με ειδικά χαρακτηριστικά για να ικανοποιηθούμε εμείς; Είναι φυσικό ένας σκύλος να ζει δεμένος όλη του τη ζωή; Ή σε ένα μπαλκόνι; Να εγκαταλείπεται στο δρόμο; Να έχουμε χιλιάδες πεινασμένα και άρρωστα γατιά και σκυλιά στο δρόμο; Να δηλητηριάζουμε ζώα για να τα ξεφορτωθούμε; Να πετάμε νεογέννητα στη θάλασσα, στα σκουπίδια ή να τα θάβουμε ζωντανά; Να απαγχονίζουμε ή να πυροβολούμε ζώα; Πολλά από αυτά που κάνουμε στους σκύλους και στις γάτες δεν είναι φυσικά. Τουλάχιστον η στείρωση γίνεται για την υγεία και την ευζωία του ζώου και του ανθρώπου.

Πώς γίνεται

Στείρωση για τα θηλυκά σημαίνει η αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών. Αν δεν αφαιρεθούν οι ωοθήκες, η σκύλα εξακολουθεί να έχει περίοδο και να ζευγαρώνει παρόλο που δεν συλλαμβάνει. Ακόμα είναι ευάλωτη στο καρκίνο των μαστών. Η τομή γίνεται συνήθως στη μέση της περιοχής της κοιλιάς αλλά μπορεί να γίνει και στο πλάι. Απαιτούνται ράμματα. Κάποια απορροφώνται άλλα χρειάζεται να αφαιρεθούν 10 μέρες μετά το χειρουργείο. Το ζώο θα χρειαστεί και αντιβίωση. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνίατρου.

Στα αρσενικά γίνεται μία τομή και αφαιρούνται οι 2 όρχεις. Ράμματα απαιτούνται στους σκύλους αλλά όχι στους γάτους. Ο κτηνίατρος βάζει αντιβίωση μέσα στον άδειο σάκο. Ίσως χρειαστεί αντιβίωση και από το στόμα.

Τα ζώα πρέπει να είναι νηστικά για τουλάχιστον 12 ώρες πριν το χειρουργείο. Και οι δύο εγχειρήσεις προκαλούν ελάχιστη δυσφορία.

Το κείμενο είναι της Ελίζαμπεθ Κουμπενά για τον ΣΠΑΖ http://spazgreece.gr/?lang=el

Λίγα λόγια για τον ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων)

Ο ΣΠΑΖ είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο που λειτουργεί στα νότια προάστια της Αθήνας (Αρ. Αποφ Πρωτ. Αθηνών 773/1987) με έδρα τη Γλυφάδα. Αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές και αιρετό 5μελές διοικητικό Συμβούλιο και τα περισσότερα έξοδα καλύπτουν στειρώσεις και επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Ο ΣΠΑΖ εργάζεται σε τοπικό επίπεδο, συνεργάζεται με τις αρχές και άλλα σωματεία αλλά και με κατοίκους με κοινό στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και ενθάρρυνση της υπεύθυνης κηδεμονίας κατοικιδίων.

Από το 1987, τα μέλη του ΣΠΑΖ έχουν στειρώσει περισσότερα από 23.000 σκύλους και γάτες.

Το 2011, 25η χρονιά του ΣΠΑΖ, οι εθελοντές του στείρωσαν 1662 αδέσποτα ζώα, τα περισσότερα που έχουν στειρώσει ποτέ μέσα σε ένα χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο