petpet.newsΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ500 αδέσποτα ζουν στο Μετρό της Μόσχας και ταξιδεύουν με αυτό

Βίντεο, εικόνες

500 αδέσποτα ζουν στο Μετρό της Μόσχας και ταξιδεύουν με αυτό

Όλα τους είναι φιλικά αλλά λυπημένα

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Μόσχας, όπως και όλης της χώρας μας φυσικά, είναι τα αμέτρητα αδέσποτα που ζουν στους δρόμους. Η ελλιπής παιδεία, η κακή ενημέρωση και η αναποτελεσματικότητα ενός Κράτους είναι τα βασικά προβλήματα ενός λαού που είναι ανίκανος να διαχειριστεί ένα τέτοιο θέμα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Σήμερα υπάρχουν περίπου 35 χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά στη Μόσχα. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά, περίπου 500, βρίσκει καταφύγιο, κυρίως όταν ο καιρός είναι άσχημος, στον υπόγειο σταθμό του Μετρό της πόλης. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό το ότι θα συνταξιδέψουν με ένα σκύλο. Τους έχουν επίσης φτιάξει χάρτινα κουτιά για να μπορούν να κοιμούνται.

Τα σκυλιά όμως αυτά δεν χρησιμοποιούν το Μετρό μόνο για να κοιμούνται αλλά και για να μετακινούνται. Συχνά μπαίνουν μέσα στα βαγόνια και κατεβαίνουν σε όποια στάση θελήσουν. Άλλα πάλι κοιμούνται μέσα, είτε κάτω είτε πάνω στα καθίσματα, για να περάσει η νύχτα.

Οι περισσότεροι επιβάτες είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί καθώς πλέον τα έχουν συνηθίσει. Δεν τους πειράζει μάλιστα όταν εκείνα τους παίρνουν τις θέσεις. Τα ταϊζουν και τα φροντίζουν.

Σύμφωνα με το γνωστό Ρώσο βιολόγο Andrey Poyarkov, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια μελετάει τη συμπεριφορά αυτών των σκύλων, τα ζώα αυτά δεν πηγαίνουν εκεί τυχαία αλλά επειδή έχουν μάθει τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου μεταφορικού μέσου.

Σε συνέντευξή του πριν από μερικά χρόνια στο ABC ο Poyarkov αναφέρθηκε στην ευφυία αυτών των σκύλων:”  Στη Μόσχα ζουν 35 χιλιάδες σκυλιά στους δρόμους. Τα είδη τους είναι πολλά. Όλα είναι πολύ έξυπνα. Δεν υπάρχει κουτό ζώο εδώ. Οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι για αυτά και με δυσκολία επιβιώνουν. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν το Μετρό. Είναι επίσης πολύ φιλικά. Μοναχικά και δυστυχισμένα”.

Το ίδιο πιστεύει και ο Andrei Neuronov, ειδικός στη μελέτη συμπεριφορά των ζώων: “Τα αδέσποτα αυτά έχουν μάθει  καλά τους σταθμούς του Μετρό. Κάθε φορά που μπαίνουν μέσα θυμούνται πού έχουν κατέβει και το κάνουν ξανά. Γνωρίζουν καλά τα σημεία και τις γωνιές τους και έξω και μέσα από το Μετρό. Τα περισσότερα μάλιστα επιλέγουν το πρώτο ή το τελευταίο βαγόνι, λόγω του ότι συνήθως εκεί υπάρχουν λιγότεροι επιβάτες.

Οι αδέσποτοι σκύλοι στην πόλη της Μόσχας είναι μια παλιά ιστορία. Η Jelena Nosireva, εθελόντρια στο κρατικό καταφύγιο Kozhuhovo, θα πει: “Το πρόβλημα είναι ο αυξανόμενος αριθμός των άγριων σκυλιών. Στα χρόνια της Ε.Σ.Σ.Δ ήταν απολύτως φυσιολογικό να πετάξει κάποιος στο δρόμο ένα ζώο που δεν ήθελε. Κανένας ποτέ δεν φρόντισε να ελέγξει τον πληθυσμό με στειρώσεις και άλλα προγράμματα, με αποτέλεσμα αυτά να πολλαπλασιάζονται. Και κανένας επίσης δεν φρόντισε να έχουν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Για να γίνει όμως κάτι πρέπει να εκπονηθεί το ανάλογο σχέδιο, το οποίο θα πάρει χρόνια. Επίσης δεν υπάρχουν νόμοι που να προστατεύουν αυτά τα ζώα. Δυστυχώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν, να κακοποιούν και να τα εκτρέφουν παράνομα”.

Ένα από τα προβλήματα της Ρωσίας, όπως και της Ελλάδας φυσικά, σχετικά με τα κατοικίδια ζώα, είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν βλέπει με καλό μάτι τη στείρωση. Πολύς κόσμος ακόμα και σήμερα πιστεύει ότι η στείρωση κάνει κακό στην υγεία των ζώων τους και τους αλλοιώνει το χαρακτήρα. Έτσι προτιμούν να γεννάει το κατοικίδιό τους και να πετάνε τα μωρά στο δρόμο.

Από την άλλη, σύμφωνα με πολλούς Ρώσους εθελοντές, το να υιοθετήσει κάποιος ένα ζώο από το δρόμο δεν είναι συνηθισμένο στη χώρα τους. “Τα ημίαιμα θεωρούνται κατώτερα από τα ζώα ράτσας. Για αυτό και κάποιες φορές τους πετάνε πέτρες ή τα κλοτσάνε. Ούτε φυσικά και η ζωή στα καταφύγια είναι καλή”, θα πει η Natalia Bystrova, εθελόντρια του PetFund, ενός ρωσικού οργανισμού για τα δικαιώματα των ζώων.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ

TOP LINE

Υπέροχες Εικόνες: Μαθητές σχολείου στη Βάρκιζα υιοθέτησαν αδέσποτο ανάπηρο σκυλάκι
7 πράγματα που υπάρχουν σπίτι και μπορεί να γίνουν το τέλειο παιχνίδι για τη γάτα σας
7 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε στο σκύλο μας
Κατερίνα Παπαποστόλου: “Όταν οι σκύλοι γίνονται δάσκαλοι σε σχολείο”
Σας ξυπνάει η γάτα σας την ίδια πάντα ώρα κάθε πρωί; Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι
Lykoi cats: Μια σπάνια ράτσα γάτας με ελληνικό όνομα
Eιδικό κάθισμα βοηθάει ένα σκυλάκο με σπάνια πάθηση να φάει το φαγητό του
Αυστραλοί εθελοντές μαζεύουν φαγητά και πηγαίνουν να τα δώσουν στα ζώα που ζουν στις καμένες περιοχές
Ψάχνετε όνομα για το μαύρο σκύλο σας; Δείτε αυτά που σας βρήκαμε
Σκυλίτσα Δαλματίας έκανε 18 μωρά σε μια γέννα
Σκυλάκι γεννήθηκε στην Ταϊλάνδη με ένα μάτι στο κέντρο του κεφαλιού του
Ο Δήμος Κέρκυρας πήρε πίσω το μαγαζί που είχε δώσει στο φιλοζωικό σωματείο “Κιβωτός”