Ο δήμος Λαρισαίων δεν έδωσε φέτος περίπτερο στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο φιλοζωικό σωματείο της πόλης

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα μάλλον ασυνήθιστο περιστατικό που συνέβη πριν λίγο καιρό ανάμεσα στους υπευθύνους του δήμου Λαρισαίων και στο φιλοζωικό σωματείο της πόλης Anim.A.L. (Animal Adoptions Larissa) στάθηκε αφορμή για μια κουβέντα γύρω από τον κόσμο των ζώων, σε μια πόλη που θέλει να καυχιέται πως είναι ευρωπαϊκή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το φιλοζωικό σωματείο Anim.A.L. (Animal Adoptions Larissa) είναι ένα αναγνωρισμένο, από το νόμο σωματείο το οποίο έχει ως σκοπό την περίθαλψη, την προστασία και τη θεραπεία των αδέσποτων ζώων, καθώς και την προσφορά τους σε οικογένειες με σκοπό την υιοθεσία εφ’ όρου ζωής του ζώου και την ευζωία του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το καταστατικό του, ο σκοπός του σωματείου είναι:

Η παροχή προστασίας προς τα αδέσποτα ζώα από θανάτωση, βασανισμό, κακομεταχείριση, εκμετάλλευση και γενικά κακοποίηση τους, η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, η οποία θα συνίσταται σε θεραπεία των ιάσιμων ασθενειών, στον εμβολιασμό τους και την αποπαρασίτωσή τους, η στείρωση των αδέσποτων ζώων, η φροντίδα για την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων από άτομα που αποδεδειγμένα μοιράζονται αισθήματα σεβασμού και αγάπης για τα ζώα και παράλληλα συναισθάνονται την ευθύνη που απαιτεί η φροντίδα τους, η διαπαιδαγώγηση του κοινού σε θέματα φιλοζωίας με διαλέξεις, σεμινάρια, δημοσιεύσεις, μελέτες και λοιπούς νόμιμους και πρόσφορους τρόπους και η συνεργασία με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., ή και με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σε τομείς σχετικούς με τους σκοπούς του Σωματείου.

Αν και τα μέλη του σωματείου, όλα γνωστά για την προσφορά τους στην πόλη και στον αγώνα που δίνουν για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, έχουν ως στόχο τη συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φαίνεται πως στη σχέση τους με το δήμο Λαρισαίων αντιμετωπίζουν προβλήματα. Χαρακτηριστικό, όπως μας εξηγεί η νέα πρόεδρος του Σωματείου κα Κωνσταντίνου Αρχοντία, είναι το ότι φέτος, για πρώτη φορά, δεν δόθηκε στο σωματείο τους χώρος, ούτε στο Πάρκο των Ευχών, ούτε και στο Παραδοσιακό Χωριό, ενώ ήρθαν σε επαφή με τους υπεύθυνους του δήμου Λαρισαίων.

Γιατί όμως θα ήταν απαραίτητο γι’ αυτούς να έχουν ένα περίπτερο ανάμεσα στον κόσμο;

«Επειδή με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο για τη δράση μας και σίγουρα να μειώσουμε λίγο τα χρέη του σωματείου μας, χρέη κάποιων χιλιάδων ευρώ, τα οποία καλύπτουμε όλα από την τσέπη μας και τα οποία δημιουργούνται για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων», μου εξηγεί η κα Κωνσταντίνου και επιμένω, για να δω αν κατάλαβα καλά:
-Δηλαδή, αναλαμβάνετε εσείς προσωπικά τα έξοδα που χρειάζεται ένα άρρωστο ή κακοποιημένο ή χτυπημένο ζώο για να γίνει καλά;
-Ναι, κάνουμε αυτό ακριβώς που περιγράφετε.
-Και το δημοτικό κυνοκομείο;
-Το δημοτικό κυνοκομείο αρνείται να αναλάβει άρρωστα ή χτυπημένα ζώα. Καλεί εμάς για να παίξουμε αυτό τον ρόλο!
-Ενώ είναι υποχρέωσή τους;
-Υποχρέωση τους είναι να φροντίζουν όλα τα ζώα και όχι μόνο τους σκύλους, και αυτούς σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο αποποιούνται αυτής της ευθύνης.
-Τα αδέσποτα όμως ήταν κάποτε δεσποζόμενα, έτσι δεν είναι; Θέλω να πω, ότι η ευθύνη βαραίνει και τους πολίτες που έχουν ζώα και για κάποιους λόγους τα αφήνουν…
-Φυσικά. Γι’ αυτό και επιμένουμε στη χρήση των μικροτσίπ.
-Τι θα άλλαζε δηλαδή;
Αν όλα τα δεσποζόμενα ζώα έφεραν τα μικροτσίπ, στα οποία θα αναγράφονταν όλα τα πραγματικά στοιχεία του ιδιοκτήτη, θα ήταν πολύ εύκολο και απλό αυτός να βρεθεί και να του επιβληθεί πρόστιμο, αν παρατούσε το κατοικίδιο του στο δρόμο.
-Ο Λαρισαίος είναι φιλόζωος;
-Ο Λαρισαίος είναι φιλόζωος αλλά δεν θέλει την ευθύνη. Εννοώ πως θα πάρει τηλέφωνο αν δει ένα ζώο χτυπημένο, θα παίξει και θα ταΐσει ένα αδέσποτο στο δρόμο, αλλά δεν θέλει να είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη να περιθάλψει ο ίδιος και να αναλάβει την φροντίδα αυτού του ζώου.
-Πόσα μέλη έχει το σωματείο σας;
-Είκοσι δυο μέλη είμαστε συν κάποια άτομα που έρχονται και βοηθάνε εθελοντικά.
-Και η σχέση σας με το δήμο Λαρισαίων;
-Κάθε πέρυσι και καλύτερα…

του Λευτέρη Παπαστεργίου

https://www.onlarissa.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο