Γέρασε στο άθλιο καταφύγιο της Σπάρτης- Με δυο θλιμμένα μάτια, εκλιπαρεί για ένα σπίτι

από Μυρτώ Τζώρτζου
Τα δύο καταφύγια της Σπάρτης έχουν πλέον ανοίξει για τους εθελοντές μετά από την αυτοψία που έκανε πριν από 20 περίπου μέρες το σωματείο Save a Greek Stray Save a Greek Stray, το οποίο προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Σπάρτης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων και στα δύο κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης. Ταυτόχρονα, όπως ξέρουμε, είχε ζητήσει να διαταχθεί από την Εισαγγελία η παράδοση των ετοιμοθάνατων και των πολύ άρρωστων ζώων. Επίσης ζήτησε και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων. Σαν αποτέλεσμα ήταν να επέμβει η αστυνομία και να γίνουν τρεις συλλήψεις, ανάμεσα αυτών και του αρμόδιου αντιδημάρχου Αθανασίου Καρλαύτη, Αντιδήμαρχου Προστασίας, Καθαριότητας & Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων.
Αυτά είναι η μία πραγματικότητα. Η πιο σημαντική και οφείλουμε ένα τεράστιο μπράβο στο Save A Greek Stray που έσωσε τα ζώα αυτά, που ζούσαν σε φριχτές συνθήκες. Συνθήκες που και εμείς είχαμε δημοσιεύσει με φωτογραφικό υλικό πριν από δύο χρόνια. Αλλά κανενός δεν ίδρωσε το αυτί.
Οι μόνοι που βγήκαν μπροστά ήταν οι εθελόντριες του Strays Sparta Greece – SSG, δυο τρεις γυναίκες, που δέχτηκαν απίστευτο πόλεμο. Αλλά δεν το έβαλαν κάτω.
Η δεύτερη πραγματικότητα είναι εξίσου δύσκολη. Τα ζώα που είναι εκεί. Τα κακοποιημένα, τα αλυσοδεμένα, τα δυστυχισμένα. Δύο καταφύγια. Πάρα πολλά ζώα. Που ένα σπίτι θα τα κάνει να ξεχάσουν τα μαρτύριά τους. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε εκεί μέσα. Όσο και καλύτερες και αν γίνουν οι συνθήκες, είναι άδικο να παραμείνουν εκεί και να μη γνωρίσουν αγάπη. Έζησαν αλυσοδεμένα, με ελάχιστο φαγητό, άρρωστα, κακοποιημένα.
Για αυτό ας κάνουμε ό,τι μπορούμε. Να γίνουμε μια γροθιά όλοι. Οι εθελοντές κάνουν θαύματα αν θέλουν. Να υιοθετηθούν οι ψυχούλες. Να φύγουν από εκεί. Από τα δύο κολαστήρια.
Ξέρουμε ότι το Save a Greek Stray θα κάνει τα πάντα να τα βοηθήσει. Το ίδιο και οι εθελοντές. Αυτοί που βρίσκονται εκεί αλλά και άλλοι που πηγαίνουν και βοηθούν. Η Εριέττα Κούρκουλου είπε κάτι τόσο αισιόδοξο: «Η Σπάρτη ήταν μόνο η αρχή». Ας βοηθήσουμε όλοι.
Και εδώ έχουμε ένα από αυτά τα ζωάκια. Ένα σκυλάκι που έχει μεγάλη ανάγκη να βρει σπίτι. Χωρίς όνομα, όπως όλα τα σκυλιά στα δύο κολαστήρια της Σπάρτης. Είναι γεράκος, 20 κιλά και περίπου 11-12 ετών. Πάντα μελαγχολικός. Με δύο μάτια που σε παρακαλούν να τον πάρεις από εκεί μέσα.
Ζει στο μέρος του καταφυγίου με τα παλιά κλουβιά και πάσχει από ερλιχίωση. Τα κλουβιά αυτά είναι καλυμμένα σε μια πολύ μεγάλη επιφάνεια με τσίγκους που τα κάνει να μη φτάνει πολύ φως εκεί. Δεν έχει τσιμέντο ή χαλίκι για πάτωμα πάρα μόνο χώμα που είναι γεμάτο λαγούμια που έχουν σκάψει τα σκυλιά όλα αυτά τα χρόνια. Όταν βρέχει όλο αυτό γίνεται λάσπη. 
Ελάτε να προσπαθήσουμε να τον βγάλουμε από εκεί. Να ζήσει σε σπίτι, έστω και τώρα. Είναι πολύ ήσυχος, μελαγχολικός και λίγο φοβισμένος. Δεν είναι εξοικειωμένος με το ανθρώπινο άγγιγμα. Τον άγγιξε εκεί μέσα κανείς;
Αν κάποιος θέλει να τον υιοθετήσει και να του δώσει μια ευκαιρία να ζήσει σε σπίτι και να μην πεθάνει στο κυνοκομείο, ας το κάνει. Δεν αντέχεται αυτό το βλέμμα.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΕΛΕΤΕ:

Alexandra Gouvousi

 Strays Sparta Greece – SSG
697 197 1603
myrto1@hotmail.com
Κείμενο: Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com  Myrto Tzortzou

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο