petpet.newsUncategorizedΟνειρεύονται οι σκύλοι μας; Και αν ναι, τι;

Snoozing

Ονειρεύονται οι σκύλοι μας; Και αν ναι, τι;

Τα μικρόσωμα σκυλάκια ονειρεύονται πιο συχνά

Δεν υπάρχει πιο απολαυστικό πράγμα από το να παρατηρούμε πώς κοιμάται ο σκύλος μας. Πώς μετά από μια κουραστική μέρα που δεν έκανε… τίποτα τρέχει να κουλουριαστεί στο κρεβατάκι του για να πέσει για ύπνο. Αν είναι δε και κουταβάκι, τότε τα πράγματα έχουν περισσότερο πλάκα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Και τώρα έρχεται το ερώτημα: Ονειρεύονται άραγε τα ζώα μας Και αν ναι, τι; Σύμφωνα με τους ειδικούς η απάντηση στο αν ονειρεύονται είναι ναι. Το 2001 το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) έκανε ένα πείραμα με αρουραίους του οποίου τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Τα ζώα όταν εισέρχονται στο στάδιο του ύπνου REM, η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους είναι ίδια με τη δραστηριότητα που είχε πριν πέσουν για ύπνο.

Σε παρόμοιες τώρα έρευνες με σκύλους είδαν μέσω ηλεκτρογραφημάτων του φλοιού του εγκεφάλου ότι τα ζώα μπαίνουν σε ένα στάδιο ύπνου όπου η αναπνοή τους είναι αργή και οι κινήσεις των ματιών τους γρήγορες όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους. Όλες οι ενδείξεις λοιπόν ήταν ότι μπορούν και αυτά να ονειρευτούν. Επίσης τα σκυλιά συχνά γαβγίζουν ή τινάζονται ξαφνικά, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, το οποίο δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό να ονειρεύονται ότι κυνηγούν κάτι, μη συγκεκριμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί πιθανόν βλέπουν, όπως και εμείς, πράγματα που έκαναν εκείνη τη μέρα, όπως τρέξιμο, παιχνίδι κτλ. Τα όνειρα δε έχουν να κάνουν και με τη ράτσα του σκύλου. Επίσης τα μικρόσωμα σκυλάκια ονειρεύονται πιο συχνά από ό,τι τα πιο μεγάλα και τα μεγάλα σε ηλικία πιο συχνά από τα μεσαίας ηλικίας.

Παρόλα αυτά οι λεπτομέρειες αυτών των ονείρων δεν είναι σαφείς καθώς είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τον εγκέφαλό τους και τι έχουν στο μυαλό τους. Επίσης στα σκυλιά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ονειρεύονται τους ανθρώπους που τα έχουν καθώς η σχέση τους με αυτούς είναι στενή και δυνατή.

Αν τώρα θέλετε να παρατηρήσετε το σκύλο σας τη στιγμή που μπορεί να ονειρεύεται, δεν έχετε παρά να περιμένετε περίπου 20 λεπτά για να τον πάρει τελείως ο ύπνος. Τότε θα δείτε τους μυς του να κάνουν συσπάσεις και τα μάτια του να “πεταρίζουν” που λέμε, σημάδι ότι μπαίνει στο στάδιο ύπνου REM και αρχίζει να ονειρεύονται. Είναι πολύ σημαντικό να μην τον ενοχλήσετε εκείνη τη στιγμή γιατί θα τον τρομάξετε και δεν θα “πιάσει” αυτό που κυνηγάει στο όνειρό του.

Επομένως τι ονειρεύονται τα αγαπημένα μας σκυλάκια; Αν και πολλά πράγματα είναι ασαφή μέχρι τώρα, είναι πολύ πιθανό τα περισσότερα από τα όνειρά τους να έχουν να κάνουν με εμάς.

SHARE

Περισσότερα

MORE Uncategorized

TOP LINE

21 απίστευτες φωτογραφίες από το φετινό διαγωνισμό του National Geographic
Καλοκαίρι: Ένας σκύλος κλεισμένος σε αυτοκίνητο μπορεί να πεθάνει μέσα σε 6 λεπτά
Μπορώ να δώσω καρπούζι στο σκύλο μου;
Αθλήτρια ιππασίας εγκατέλειψε τον αγώνα για να σώσει το άλογό της
Μάρμαρα, πολυέλαιοι και πανάκριβα χαλιά στο πιο λαμπερό μουσείο αλόγου
Καλαζάρ: Μάθετε τα πάντα και φροντίστε το σκύλο σας
Αυτές είναι οι 5 πιο μικρόσωμες ράτσες σκύλων
Η κουτή και χωρίς επιχειρήματα “απάντηση” της Εθνικής Οργάνωσης Κρέατος στη vegan καμπάνια στο Μετρό
8 πράγματα στο σπίτι μπορεί να σκοτώσουν τη γατούλα μας
Το προσωπικό του Κωτσόβολου Ελευσίνας έδωσε τροφές και φάρμακα στη Φιλοζωική Ομάδα-Αδέσποτα Μυστήρια
7 πράγματα που μισούν οι γάτες να τους κάνουμε (αλλά εμείς τους κάνουμε)
Αυτά είναι τα μέρη του σπιτιού που κρύβονται αλλά μπορεί να κινδυνέψουν οι γάτες σας