Δείτε την επιχείρηση διάσωσης μιας κατσίκας που εγκλωβίστηκε με τα μωρά της σε βράχο στην Ηλεία

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου έχει επέμβει για να σώσει πέρα από συνανθρώπους μας και ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το απόγευμα του Σαββάτου στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση στην περιοχή του Καϊάφα, στο παλιό νταμάρι, για να διασωθεί μια κατσίκα και τα μόλις μιας ημέρας νεογέννητα κατσικάκια της.

Η κατσίκα είχε κατέβει από το βουνό σε βράχο, όμως εγκλωβίστηκε εκεί. Ο κτηνοτρόφος Άγγελος Γιαννόπουλος, στο κοπάδι του οποίου άνηκε, περίμενε μήπως η κατσίκα καταφέρει να ανέβει και πάλι μόνη της, μιας και έχει ιδιαίτερες δυνατότητες στο σκαρφάλωμα σε δυσπρόσιτα μέρη.

Όμως το ζώο παρέμεινε εκεί ετοιμόγεννο για περισσότερο από δέκα ημέρες. Την Παρασκευή η κατσίκα γέννησε δύο κατσικάκια και τα είχε δίπλα της. Τότε ο κτηνοτρόφος αποφάσισε να καλέσει την Πυροσβεστική μιας και έβλεπε πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα να κατέβουν μόνα τους τα τρία ζώα από το βράχο.

Έτσι με επικεφαλής τον Πυρονόμο Θεοδωρή Κονδύλη, που έχει ειδικευτεί αρκετά σε αναρριχήσεις και καταβάσεις με σχοινιά, τους πυροσβέστες από την Π.Υ. Πύργου και το Π.Κ. Κρεστένων, Σάκη Μπουγά, Λεωνίδα Παναγόπουλο και Χαράλαμπο Λαζαρή, έσπευσαν για να απεγκλωβίσουν τα ζώα.

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκησε η επιχείρηση με τον Πυρονόμο να κατεβαίνει σε ένα αρκετά δύσκολο σημείο σε έναν βράχο του Λαπίθα όπου δεν έχει αρκετά σταθερά σημεία.

Η κατσίκα φοβισμένη έφευγε από το ένα σημείο προς το άλλο και τελικά με πολλές προσπάθειες ο Πυρονόμος κατάφερε να κάνει ένα λάσο και να την πιάσει από τα κέρατα και να την ακινητοποιήσει.

Λίγο αργότερα, και αφού έκανε ένα δέσιμο με σχοινιά, τέτοιο που θα μεταφέρει την κατσίκα με ασφάλεια, την ανέβασε με τη βοήθεια των συναδέλφων του και κτηνοτρόφων στην πλαγιά πάνω από το βράχο.

Τα κατσικάκια είχαν τρομάξει πολύ πριν να κατέβει στο σημείο ο Πυρονόμος, με αποτέλεσμα να πέσουν σε πιο χαμηλό σημείο χωρίς όμως να τραυματιστούν. Τα μάζεψε από εκεί ο κτηνοτρόφος…
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν νυχτώσει.

Πηγή: https://www.ilialive.gr/live/επικαιρότητα/26893-καϊάφας-περιπετειώδης-διάσωση-της-πυροσβεστικής-για-μια-κατσίκα-και-τα-νεογέννητα-της.html

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο