Βόλος: Κλείδωσε το σκύλο του στο αυτοκίνητο, έφυγε και το ζώο πέθανε από τη ζέστη

από Μυρτώ Τζώρτζου

Παρόλες τις προτροπές, παρόλα τα δημοσιεύματα, υπάρχουν συμπολίτες μας που πραγματικά δεν δίνουν δεκάρα για τα κατοικίδιά τους. Και ούτε ενδιαφέρονται για τη ζωή τους.

Ο λόγος για ένα σκυλάκο, ο οποίος πέθανε όταν ο ασυνείδητος ιδιοκτήτης του το κλείδωσε μέσα στο αυτοκίνητο, με αυτή τη ζέστη, και έφυγε να κάνει τις δουλειές τους.

Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγες μέρες στη χώρα μας, σε παράδρομο της ΠΑΘΕ Αλμυρού, του Βόλου, όταν ένας σκύλος βρέθηκε κλειδωμένος σε αυτοκίνητο. Κλήθηκε η αστυνομία και η πυροσβεστική αλλά πλέον ήταν αργά καθώς το ζώο είχε πεθάνει με φριχτό τρόπο.

Ο 47χρονος Έλληνας ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, προφανώς και του σκύλου, αναζητείται να συλληφθεί για παράβαση των ειδικών ποινικών νόμων, στους οποίους περιλαμβάνεται και η νομοθεσία περί ζώων.

Η Αστυνομία ενημερώθηκε το αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σtον παράδρομο της εθνικής οδού, στο ύψος του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Αλμυρού, μέσα στο οποίο βρισκόταν ένα σκυλί, τη στιγμή που οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές. Πήγε άμεσα, εντόπισε το αυτοκίνητο και διαπίστωσε ότι το σκυλί βρισκόταν μέσα και ήταν κλειδωμένο.

Στη συνέχεια κλήθηκε η πυροσβεστική του κλιμακίου Δρυμώνα, όπου πήγε στο σημείο, άνοιξε το αυτοκίνητο και διαπίστωσε ότι το άτυχο ζώο δεν είχε τις αισθήσεις του. Το ζώο μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο, που απλά διαπίστωσε τον θάνατό του. Η Αστυνομία αναζητά τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Είναι εγκληματικό να αφήνουμε ένα ζώο μέσα σε αυτοκίνητο 

Το βασικότερο από όλα είναι να κατανοήσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα ενός σκύλου όταν αυτός εκτίθεται σε πολλή ζέστη. Μια μέρα που η θερμοκρασία έξω, για παράδειγμα, είναι 22 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 47 βαθμούς. Από τους 41 βαθμούς και πάνω η πιθανότητα θερμοπληξίας στο ζώο είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το δε 50% των σκύλων που παθαίνουν θερμοπληξία δεν καταφέρνει να επιβιώσει. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες που έχουμε συχνά το καλοκαίρι εδώ στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με εμάς οι σκύλοι δεν μπορούν να ιδρώσουν. Έχουν λίγους ιδρωτοποιούς αδένες στις πατούσες τους. Για το λόγο αυτό, προκειμένου να αποβάλουν θερμότητα και να αντεπεξέλθουν σε περιβάλλοντα θερμά και υγρά χωρίς να πάθουν θερμοπληξία, αναγκάζονται να αναπνέουν γρήγορα, βγάζοντας ζεστό αέρα από τα πνευμόνια και βάζοντας δροσερό από το περιβάλλον. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, τα σκυλιά χρειάζονται σκιά και δροσερά σημεία ώστε να αποβάλουν θερμότητα. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει αρχίζουν οι λειτουργίες του σώματος να μπλοκάρουν.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι υπερβολική δίψα, πολλά σάλια, γρήγορο και έντονο λαχάνιασμα, λήθαργος και αδυναμία του ζώου να σταθεί στα πόδια του, μαύρη γλώσσα, γρήγορος καρδιακός παλμός, πυρετός, εμετός, διάρροια και έλλειψη συντονισμού. Η υπερβολική ζέστη μπορεί επίσης να προκαλέσει και εγκεφαλική βλάβη αλλά και συσσώρευση νερού στους πνεύμονες με αποτέλεσμα να καταστραφεί το συκώτι.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο