Μάθετε για τη θετική εκπαίδευση του σκύλου

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τη λεγόμενη θετική εκπαίδευση των σκύλων και το πώς μπορούμε να μάθουμε κάποια πράγματα στο κατοικίδιό μας χωρίς βία και χωρίς τιμωρία. Τι είναι ακριβώς η θετική εκπαίδευση και σε τι διαφέρει από τα άλλα είδη; Η ιστοσελίδα http://pettraining.gr/ δημοσιεύει ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο πάνω σε αυτό που σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμο.

Η Θετική εκπαίδευση σκύλων είναι η μέθοδος εκπαίδευσης που βασίζεται στην εκμάθηση και ενίσχυση συμπεριφορών, μέσω της επιβράβευσης, χωρίς την άσκηση πίεσης ή βίας στο κατοικίδιο. Στη θετική εκπαίδευση χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες αρχές του Operant Conditioning του  B.F. Skinner. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούμε κυρίως τη θετική ενίσχυση και πιο σπάνια την αρνητική τιμωρία.

Τι είναι όμως operant conditioning, θετική ενίσχυση και αρνητική τιμωρία;

Το operant conditioning είναι μια μέθοδος εκμάθησης σύμφωνα με την οποία κάθε συμπεριφορά εξαρτάται από τις συνέπειές της, δηλαδή από το τι θα συμβεί μετά τη συμπεριφορά.  Με άλλα λόγια, αν μετά από μια συμπεριφορά συμβεί κάτι ευχάριστο, τότε αυτή η συμπεριφορά είναι πιθανότερο να επαναληφθεί στο μέλλον. Αντίθετα, αν η συνέπεια της συμπεριφοράς είναι δυσάρεστη, είναι πιθανότερο να σταματήσει να γίνεται. Σημειώστε ότι τη δεύτερη περίπτωση δεν την χρησιμοποιούμε στη θετική εκπαίδευση.

Θετική ενίσχυση είναι η πρόσθεση ενός ευχάριστου ερεθίσματος μετά από μια συμπεριφορά με σκοπό να αυξήσουμε τις πιθανότητες επανάληψής της στο μέλλον. Για παράδειγμα, αν επιβραβεύσουμε το σκύλο μας, με μία λιχουδιά,  ή με χάδι, ή με παιχνίδι, επειδή κάθισε ή ξάπλωσε, θα δυναμώσουμε αυτή τη συμπεριφορά και είναι πιθανότερο να επαναληφθεί. Αρνητική τιμωρία είναι η αφαίρεση ενός ευχάριστου ερεθίσματος με σκοπό τη μείωση των πιθανοτήτων να επαναληφθεί μια συμπεριφορά  στο μέλλον. Π.χ. αν σταματάμε το παιχνίδι κάθε φορά που ο σκύλος δαγκώνει, τότε είναι πιο πιθανό να σταματήσει να δαγκώνει στο μέλλον κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Μια συνήθης παρεξήγηση που αφορά τη θετική εκπαίδευση είναι ότι ο σκύλος εκτελεί τις εντολές μόνο αν του δώσουμε φαγητό ως επιβράβευση. Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούμε στην αρχή της εκπαίδευσης λιχουδιές με σκοπό να την επιταχύνουμε. Όταν όμως κερδίσουμε τις συμπεριφορές που θέλουμε, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε επιβραβεύσεις που υπάρχουν στη καθημερινή ζωή του σκύλου.

Στη θετική εκπαίδευση χρησιμοποιούμε κι άλλες  μεθόδους εκπαίδευσης όπως το classical conditioning του I. Pavlov, την εξάλειψη (μέρος του operant conditioning) και πολλές άλλες κατά τις οποίες δεν ασκείται καμιά μορφή πίεσης στα κατοικίδια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε σκύλους με προβλήματα επιθετικότητας ή φοβίες.

Συμπερασματικά η θετική εκπαίδευση είναι μια φιλοζωική μέθοδος εκπαίδευσης που ακονίζει τον εγκέφαλο του κατοικιδίου μας, είναι ευχάριστη για το ζώο και τον ιδιοκτήτη και βοηθάει στην επίλυση προβληματικών συμπεριφορών.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο