Σας αγαπάει η γατούλα σας; Τα 5 σημάδια που λένε ναι

από Μυρτώ Τζώρτζου
cat love

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι γάτες δεν αγαπούν και δε δένονται με τους ανθρώπους, όμως αυτό είναι τελείως λανθασμένο. Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι γάτες μας αγαπούν. Σπαταλούν ατελείωτες ώρες κοιτάζοντάς μας στο πρόσωπο προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις εκφράσεις μας. Για αυτό είναι δίκαιο να τους το ανταποδώσουμε.

Τι πραγματικά συμβαίνει με τον εγκέφαλό τους; Κάποιοι αστειευόμενοι λένε ότι όταν μας κοιτούν με μισόκλειστα μάτια, έχουν δολοφονικές σκέψεις στο μυαλό τους. Αυτά για όσους δεν γνωρίζουν. Γιατί όσοι έχουν γάτα ξέρουν καλά την αλήθεια. Αν τώρα συνεχίζετε ακόμα να αναρωτιέστε, 5 είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ναι, τα παράξενα αυτά πλάσματα μας αγαπούν και θέλουν όσο τίποτα άλλο την παρέα μας.

  1. Μισόκλειστα μάτια

Οι γάτες είναι αρπακτικά και ακόμα και αν ζουν μέσα στο σπίτι, κρατάνε αυτά τα ένστικτά τους. Όταν βρίσκονται στη φύση, είναι συνέχεια αλέρτ. Αυτή τους η ετοιμότητα (ακόμα και στον ύπνο) τους σώζει τη ζωή. Παρατηρήστε τα αυτιά τους. Είναι μονίμως έτοιμα να πιάσουν τον παραμικρό θόρυβο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μάτια τους. Τα πολύ ανοιχτά μάτια, οι διεσταλμένες κόρες δείχνουν ετοιμότητα, προσοχή ή επιθετικότητα. Αντίθετα όταν τα μάτια τους είναι χαλαρά και μισόκλειστα, είναι σημάδι εμπιστοσύνης, τρυφερότητας και χαλάρωσης.

Μια γάτα με μισόκλειστα μάτια έχει χαλαρώσει την άμυνά της και είναι ευάλωτη. Αυτά είναι σημάδια αγάπης. Οπότε αν τα μισόκλειστα μάτια ενός ανθρώπου, είναι κακό σημάδι και δείγμα επικείμενου κακού, στις γάτες μας είναι ακριβώς το αντίθετο.

2. Χτύπημα στο κεφάλι, τρίψιμο στο πρόσωπο

Μπορεί να μην πιστεύετε ότι αυτή η κίνηση σημαίνει αγάπη, όμως πρέπει να σκεφτείτε ότι οι γάτες αντιδρούν πάντα ανάποδα. Έτσι όταν το χτύπημα στο κεφάλι συνοδεύεται με τρίψιμο ή γλείψιμο στο πρόσωπο, να ξέρετε ότι η γατούλα σας σας μυρίζει και σας μαρκάρει. Όπερ σημαίνει καλό σημάδι. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι αυτό είναι ένδειξη ότι είστε κτήμα της και δεν είναι αγάπη, αλλά ας είμαστε καλοπροαίρετοι. Το ίδιο φυσικά κάνουν και με τα καινούργια αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Τα πλησιάζουν, τα χαϊδεύουν, τα οικειοποιούνται. Είναι κτήμα τους. (Όπως και εσείς).

3. “Δίνουν” κοιλίτσα

Και ενώ οι σκύλοι το κάνουν πιο συχνά οι γάτες πρέπει να νιώσουν εμπιστοσύνη για να αφεθούν και να “εκθέσουν” την κοιλιά τους. Όταν λοιπόν η γάτα εκθέτει όλα τα ζωτικά της όργανα, δείχνει ευάλωτη. Αυτό είναι καλό για εσάς γιατί σημαίνει ότι σας θέλει. Βέβαια καλό θα ήταν να μην πάτε να της χαϊδέψετε την κοιλιά και κυρίως να μην τη ζουλήξετε γιατί αυτό σημαίνει ότι παραβιάζετε τα όρια που εκείνη έχει βάλει και υπάρχει πιθανότητα να γίνει επιθετική. Δεν είναι όλες οι γάτες έτσι αλλά πολλές είναι. Όπως και να είναι η πραγματικότητα παραμένει: έκθεση κοιλιάς: είναι ευάλωτη. Και ευάλωτη: είναι χαρούμενη και σας δείχνει αγάπη. Απλά μαθηματικά για τις γάτες.

4. Η συνεχής σκιά

cat

Όχι δεν είναι τίτλος από ταινία τρόμου αλλά χαρακτηρισμός συγκεκριμένης συμπεριφοράς της γάτας σας και άλλο ένα σημάδι, όχι ιδιαίτερα ευδιάκριτο βέβαια, αφοσίωσης. Συνεχής σκιά είναι όταν η γατούλα σας σας παρακολουθεί όπου πάτε, γίνεται σκιά σας. Για ποιο λόγο το κάνει αυτό; Για να την ταΐσετε, θα πει κάποιος κακοπροαίρετος. Και όμως συχνά ακόμα και αν έχουν τα μπολάκια τους γεμάτα, σας ακολουθούν πονηρά και διακριτικά από δωμάτιο σε δωμάτιο κρατώντας μια απόσταση. Με άλλα λόγια θέλουν να βρίσκονται κοντά σας. Το να σας βλέπουν και να έρχονται από κοντά σας, αυτά τις κάνουν να νιώθουν άνετα και ασφαλείς. Αγάπη δεν είναι αυτό;

5. Ουρά που τρέμει

ουρά γάτας

Είναι αλήθεια ότι η ουρά της γάτας είναι βαρόμετρο που δείχνει τα συναισθήματά της. Οι κινήσεις της ελέγχονται από το αυτόνομο νευρικό της σύστημα. Έχετε δει πώς κάνει και πώς νευριάζει όταν δεν μπορεί να την πιάσει για να την καθαρίσει; Μια γάτα που θέλει να σας δείξει τα καλά της αισθήματα κρατάει ψηλά την ουρά, η οποία κάνει μικρούς κύκλους στην κορυφή, πάλλεται σαν να περνάει ηλεκτρισμός.

Μπορεί τα πιο πάνω να είναι έτσι, όμως δεν πρέπει να αγνοούμε και τον παράγοντα προσωπικότητα. Κάθε γάτα είναι διαφορετική. Κάποιες πιο εξωστρεφείς στριφογυρίζουν την ουρά τους. Κάποιες άλλες, λιγότερο δεν το κάνουν. Αλλά οι περισσότερες όταν θέλουν να σας χαιρετήσουν και να δείξουν την αγάπη τους, την έχουν σε όρθια θέση.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο