Ο τυφώνας Χάρβεϊ συνεχίζει το καταστροφικό του έργο στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ

από Μυρτώ Τζώρτζου

Στους πέντε φαίνεται πως έχουν φτάσει οι άνθρωποι που χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους στο Τέξας από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ που σαρώνει από την Παρασκευή το βράδυ τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Donald Trump κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την Πολιτεία της Λουιζιάνας αναφέροντας ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Fema έχει την εντολή να κινητοποιήσει και να παράσχει τον εξοπλισμό και τους αναγκαίους πόρους. Οι καταστροφές που άφησε στο πέρασμά του ο τυφώνας Χάρβεϊ είναι ανυπολόγιστες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζει να βρίσκεται και το Τέξας, ενώ αύριο αναμένεται να μεταβεί επί τόπου εκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κυβερνήτης του Τέξας δήλωσε χθες ότι 54 κομητείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής και ότι σκοπεύει να επιστρατεύσει επιπλέον 1.000 μέλη της Εθνοφρουράς στη μάχη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Σχολεία, αεροδρόμια και κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία παρέμειναν κλειστά στο Χιούστον, που αριθμεί περίπου 2,3 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ δεκάδες δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. “Όλες οι υπηρεσίες στο λιμάνι της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών θα παραμείνουν κλειστές και σήμερα, λόγω της επικινδυνότητας του καιρού”, είπε χθες η εκπρόσωπος της αρχής του λιμανιού.

Ο Χάρβεϊ ήρθε στο Τέξας ως τυφώνας κατηγορίας 4 (ύψιστο επίπεδο κλίμακας), με ανέμους 210 χλμ/ώρα. Πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει την περιοχή από το 1961. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ανέφερε ότι η βροχόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές του Τέξας, φέρνοντας από 38 έως και 63,5 εκατοστά βροχής επιπλέον.

Το κέντρο της καταιγίδας Χάρβεϊ προβλέπεται να μετακινηθεί από το κέντρο της ακτογραμμής του Τέξας σήμερα και να επιστρέψει ξανά στη θάλασσα απόψε.

Οι επιπτώσεις του τυφώνα Χάρβεϊ συναγωνίζονται αυτές της τροπικής καταιγίδας Άλισον, η οποία είχε φέρει στο Τέξας επίπεδα βροχόπτωσης πάνω 102 εκατοστά (40 ίντσες) τον Ιούνιο 2001, πλημμυρίζοντας 70.000 σπίτια και προκαλώντας ζημιές αξίας 9 δις δολαρίων (7,55 δις ευρώ).

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο