Δυο γυναίκες και οι σκύλοι τους σώθηκαν μετά από 5 μήνες που ήταν χαμένοι στη θάλασσα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ζωντανές και καλά στην υγεία τους βρέθηκαν οι δυο Αμερικανίδες, οι οποίες είχαν χαθεί στη θάλασσα με το σκάφος τους πριν από περίπου 5 περίπου μήνες. Η απίστευτη αυτή πραγματικά ιστορία κάνει αυτές τις μέρες το γύρο του κόσμου μετά τη πετυχημένη διάσωσή τους από το αμερικανικό ναυτικό 900 μίλια νότια της Ιαπωνίας.

Η 48χρονη Jennifer Appel και η Tasha Fuiava, λάτρεις και οι δυο της περιπέτειας και της θάλασσας, ξεκίνησαν στις 3 Μαϊου 2017 από τη Χονολουλού για ένα ταξίδι με το ιστιοπλοϊκό σκάφος τους με κατεύθυνση την Ταϊτή. Είναι ένα ταξίδι που διαρκεί περίπου ένα μήνα. Μαζί τους είχαν για παρέα και τους δυο σκύλους τους.

Από την πρώτη μέρα όμως του ταξιδιού φάνηκε ότι κάτι δεν θα πάει καλά, καθώς το ένα από τα δυο κινητά τους έπεσε στο νερό. Λίγες μέρες μετά ο πολύ δυνατός αέρας δημιούργησε πρόβλημα στη μηχανή του σκάφους. Έτσι έβαλαν τα πανιά σε λειτουργία. Θεώρησαν μάλιστα ότι θα  καταφέρουν, έστω και έτσι, να φτάσουν στην Ταϊτή. Λόγω όμως των κακών καιρικών συνθηκών το σκάφος έχασε το δρομολόγιό του και βρέθηκε στον ωκεανό χωρίς προσανατολισμό.

Οι δυο γυναίκες δεν ήξεραν ούτε πού πηγαίνουν και φυσικά ούτε και τι να κάνουν. Το μόνο που τους είχε μείνει ήταν να εκπέμψουν σήμα κινδύνου. Ο καιρός περνούσε αλλά κανείς δεν ερχόταν για βοήθεια καθώς βρίσκονταν πολύ μακριά από τη ακτή και δεν μπορούσαν να εντοπιστούν τα σήματα κινδύνου.

Για πέντε μήνες οι δυο γυναίκες και οι σκύλοι τους, η Valentine και ο Zeus, βρίσκονταν μέσα στη θάλασσα στην κυριολεξία στο πουθενά. Με όπλο την ψυχραιμία, αν και δεν ήταν λίγες οι φορές που ένιωσαν απόγνωση, και με τις αποθήκες με φαγητό και νερό για ένα μήνα (κάτι που τους έσωσε τη ζωή) δεν είχαν παρά να ελπίζουν μήπως τις εντοπίσει κάποιος. Δεν ήταν μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες, λίγες οι φορές που έβλεπαν κάποιο πλοίο μακριά στον ορίζοντα και εύχονταν να πλησιάσει και να τις δει, κάτι που όμως δεν έγινε.

Στάθηκαν όμως τυχερές. Η περιπέτειά τους, έστω και 5 μήνες μετά, είχε αίσιο τέλος καθώς εντοπίστηκαν από το αμερικανικό ναυτικό νότια της Ιαπωνίας. “Όταν είδα ένα γκρι σκάφος να έρχεται προς το μέρος μας, η καρδιά μου άρχισε να χτυπάει δυνατά. Κατάλαβα ότι θα σωθούμε, ότι θα τελειώσει η περιπέτειά μας. Είχαμε πλέον πιστέψει ότι θα πεθάνουμε”, θα πει η Appel στο today.com συμπληρώνοντας: “Για 4 μήνες εκπέμπαμε καθημερινά σήμα κινδύνου. Ήταν το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε. Αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης είχαμε τρομοκρατηθεί γιατί συνέχεια μας περικύκλωναν καρχαρίες και δεν μπορούσαμε να ησυχάσουμε. Παρακαλούσαμε τα σκυλιά να μη γαβγίζουν για να μην μας εντοπίζουν. Αυτά τα σκυλιά ήταν η παρέα μας. Μας έδιναν χαρά και μας έφτιαχναν τη διάθεση. Και αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό για να ελπίζουμε. Επίσης είχαμε φαγητό και νερό για ένα μήνα, όσο υποτίθεται, θα διαρκούσε το ταξίδι μας “.

Το ταξίδι Χαβάη-Αϊτή είναι ένα συνηθισμένο ταξίδι που το κάνουν πολλοί έμπειροι ταξιδιώτες που γνωρίζουν τη θάλασσα. Συνήθως κρατάει ένα μήνα και το σκάφος εξοπλίζεται με τα απαραίτητα, εκ των οποίων νερό και φαγητό. Οι δυο γυναίκες είχαν στις αποθήκες τους μακαρόνια, ρύζι και γεύματα βρώμης, τα οποία έτρωγαν σε ελάχιστες ποσότητες για να τους φτάσουν. Στις συνεντεύξεις που έδωσαν είπαν ότι αυτή τους η περιπέτεια δεν θα τις εμποδίσει στο να ταξιδέψουν και πάλι στη θάλασσα.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο