Μια από τις συμβουλές που δίνουν όσοι ασχολούνται με τους σκύλους είναι να μένουμε ήρεμοι όταν είμαστε μαζί τους. Κυρίως δε όταν συναντιόμαστε για πρώτη φορά με κάποιο ζώο. Όπου αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να δείξουμε το φόβο μας. Ο λόγος; Επειδή τα σκυλιά μυρίζονται το φόβο μας και, ενδέχεται, ορισμένα να εμφανίσουν επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με δάγκωμα.
Την άποψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα έρευνα που έγινε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και δημοσιεύτηκε στην Journal Epidemiology and Community Health, όπου οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι πραγματικά υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στις αντιδράσεις ενός σκύλου και στο δικό μας φόβο ή ταραχή. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι που νιώθουν περισσότερη σιγουριά και λιγότερο φόβο, μένουν ήρεμοι και δεν αγχώνονται έχουν λιγότερες πιθανότητες να δαγκωθούν από κάποιο σκύλο.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη συναισθηματική σταθερότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα μέσα από ένα ψυχολογικό τεστ, το οποίο μετράει τη νευρικότητα, το άγχος και την αυτοπεποίθηση. Οι λιγότερο νευρωτικοί και ανασφαλείς είναι οι κερδισμένοι. Τα πράγματα μάλλον είναι απλά. Οι νευρωτικοί άνθρωποι βγάζουν και νευρωτικούς σκύλους. Οι ανασφαλείς άνθρωποι βγάζουν και ανασφαλή ζώα που ενδέχεται να εμφανίσουν επιθετική συμπεριφορά. Και το αντίθετο.
Τέλος η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει και προηγούμενα στοιχεία άλλων ερευνών που είχαν να κάνουν με την υπερκινητικότητα και τη νευρικότητα των παιδιών, στοιχεία που μπορούν να ωθήσουν ένα σκύλο και να εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά. Να του μεταδώσουν με άλλα λόγια τα συναισθήματά τους. Οι περισσότερες δε περιπτώσεις ανθρώπων που πήραν μέρος στην έρευνα και δαγκώθηκαν από σκύλο, είχαν δαγκωθεί από άγνωστο ζώο και όχι από το δικό τους ή κάποιο γνωστό.
Σε όλες τις περιπτώσεις η δική μας συμπεριφορά είναι αυτή που θα συμβάλει στην καλή επικοινωνία με ένα άγνωστο ή και γνωστό ζώο. Η λέξη ψυχραιμία είναι αυτή που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό.