4 συμβουλές να σταματήσει η γάτα σας το εκνευριστικό γρατζούνισμα των επίπλων

από Μυρτώ Τζώρτζου

Παρόλο που αγαπάμε τις γάτες μας, μερικές φορές η συνήθεια να γρατζουνάνε ό,τι βρουν μπροστά τους είναι ενοχλητική! Φυσικά, δεν είναι δικό τους λάθος! Το γρατζούνισμα είναι μια φυσική ανάγκη της γάτας για να οριοθετήσει την περιοχή της, να ακονίσει τα νύχια της και να τεντώσει το σώμα της.

Εάν η γάτα σας βρισκόταν ελεύθερη στη φύση, θα επέλεγε να γρατζουνίσει σκληρές επιφάνειες, όπως το φλοιό των δέντρων. Μέσα στο σπίτι όμως, οι επιλογές γρατσουνίσματός της μπορεί να είναι αρκετά περιορισμένες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιλέξει μια ακατάλληλη τοποθεσία – όπως τα έπιπλα.

Πώς μπορείτε λοιπόν να την κατευθύνετε σε ένα πιο κατάλληλο σημείο;

1. Σκεφτείτε τα ονυχοδρόμια

Για να σταματήσετε τη γάτα σας από το γρατζούνισμα των επίπλων είναι σημαντικό να υπάρχουν διαθέσιμα ονυχοδρόμια – τουλάχιστον ένα για κάθε γάτα, καθώς οι γάτες δεν επιθυμούν να μοιράζονται τα μέρη που γρατζουνάνε! Φυσικά, η απλή κατοχή ενός ονυχοδρόμιου δεν εγγυάται ότι η γάτα σας θα το χρησιμοποιήσει. Μερικές φορές είναι λίγο περισσότερο επιλεκτικές από ό,τι φανταζόμαστε! Όταν της δώσετε το ονυχοδρόμιο και θέλετε να έχετε πιθανότητες να το εγκρίνει η γάτα σας, φροντίστε να κάνετε σωστή επιλογή του τύπου του και τοποθετήστε το στο σωστό μέρος. Θα πρέπει να είναι αρκετά ψηλό, να είναι ανθεκτικό και φτιαγμένο από το σωστό υλικό.

Τοποθετήστε το στο σημείο όπου αρέσει ήδη στη γάτα σας να γρατζουνάει.

Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά για τη σωστή επιλογή του ονυχοδρόμιου.

2. Καθαρίστε τα υπάρχοντα σημάδια των γρατζουνιών

Με το γρατζούνισμά τους, δημιουργούν ένα οπτικό σημάδι το οποίο υποδηλώνει «αυτός εδώ είναι ο χώρος μου» και λειτουργεί σαν υπενθύμιση για να έρθει πίσω και να γρατζουνίσει πάλι! Όταν γρατζουνάνε αφήνουν και χημικά  “μηνύματα επικράτειας” από τις πατούσες τους! Για να σταματήσετε τις ανεπιθύμητες γρατζουνιές είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα σημάδια υπενθύμισης. Καθαρίστε όλες τις γρατζουνιές με νερό και σαπούνι για να ξεπλύνετε αυτούς τους δείκτες και αποτρέψτε την επιστροφή των γάτων σας στα ίδια σημεία.

3. Ελέγξτε για άγχος και ανησυχία

Μήπως η γάτα σας ξαφνικά γρατζουνάει σε πολλά σημεία μέσα στο σπίτι; Ενώ το γρατζούνισμα είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά των αιλουροειδών, το υπερβολικό γρατζούνισμα μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά! Εάν το γρατζούνισμα της γάτας σας έχει αλλάξει και είναι ευρέως διαδεδομένο μέσα στο σπίτι, ψάξτε να βρείτε τους λόγους που της προκαλούν στρες. Μια νέα γάτα, μια αλλαγή στη ρουτίνα ή στο περιβάλλον της, μπορεί να είναι αιτίες άγχους και να έχουν το αποτέλεσμα αυτό.

4. Παίξτε μαζί τους για να τους αποσπάσετε την προσοχή

Όταν λοιπόν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας σκαρφαλώνει στον καναπέ, προσπαθήστε να της αποσπάσετε την προσοχή – φροντίστε να παίξετε μαζί της! Δώστε της ένα παιχνίδι και αποσπάσετε την προσοχή τους με την αγάπη σας. Εάν έχετε ονυχοδρόμιο, αυτή είναι μια καλή στιγμή να «δείξετε» στη γάτα σας πώς να το χρησιμοποιήσει και να στρέψετε την προσοχή της εκεί.

ΠΗΓΗ: Feliway 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο