Ερέτρια: Οι άθλιοι χώροι που βάζει ο δήμος αδέσποτα μέσα – Εικόνες ντροπής (ΕΙΚΟΝΕΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εμποδίζουν αυτή τη χώρα να πάει λίγο μπροστά ακούει στο όνομα Δήμοι. Οι γνωστοί μας Δήμοι, με τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, που έχουν την ευθύνη για όσα συμβαίνουν αλλά και για όσα δεν συμβαίνουν, ενώ θα έπρεπε, στο μέρος που έχουν εκλεγεί.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Ένα από τα θέματα, στο οποίο οι περισσότεροι Δήμοι της Ελλάδας έχουν γυρίσει εντελώς την πλάτη και κάνουν πως δεν υπάρχει, είναι το θέμα των αδέσποτων. Τα αδέσποτα για τους δήμους είναι φαντάσματα. Δεν υπάρχουν. Δεν τα βλέπουν.  Οι δήμοι δεν κάθονται να ασχοληθούν με το πρόβλημα. Δεν έχουν μεριμνήσει για στειρώσεις, δεν έχουν φτιάξει νόμιμα καταφύγια, δεν περιθάλπουν τα δύσκολα περιστατικά κτλ. Πλήρης αδιαφορία.  Προτιμούν να δώσουν χρήματα για μια γιορτή, για ένα πανηγύρι παρά να φροντίσουν τα ζώα. Άλλωστε τα ζώα δεν ψηφίζουν.

Και ερχόμαστε στο Δήμο Ερέτριας, στην Εύβοια. Ο Δήμος Ερέτριας είναι ένας από τους δύο δήμους, μαζί με αυτόν της Χαλκίδας, που παίρνουν χρηματοδότηση για καταφύγιο. Στο μέλλον. Στο άγνωστό μέλλον. Γιατί καταφύγιο νόμιμο τώρα δεν έχει. Αντί λοιπόν για καταφύγιο έχει δυο άθλιους χώρους, στους οποίους στοιβάζει ζώα. Ο ένας χώρος βρίσκεται δίπλα στο νεκροταφείο και ο άλλος απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο.

Οι διαμαρτυρίες για αυτούς τους δύο χώρους είναι πολλές.  Οι εθελοντές κάνουν λόγο για ζώα αστείρωτα, χωρίς εμβόλια, δίχως τσιπάκια, ανάπηρα που βρίσκονται πεταμένα εκεί μέσα, ζώα που έπρεπε να επανενταχθούν αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και άλλα πολλά.

Εμείς επισκεφτήκαμε αυτούς τους δύο χώρους, που, ναι, καταφύγια δεν τους λες. Σε καμία περίπτωση. Φυλακές είναι η σωστή λέξη. Τα κλουβιά είναι μικρά. Και μέσα δεν είναι μόνο ένα ζώο. Τα σπιτάκια που μπαίνουν μέσα τα ζώα είναι επίσης μικρά. Ίσα που χωράνε μέσα. Κλουβιά χωρίς φυσικά να μπορούν να προαυλίζονται, να κάνουν μερικά βήματα. Είδαμε και αμέτρητα κουτάβια, που ήταν όλα μέσα σε ένα κλουβί.

Οι χώροι αυτοί ξαναλέμε, σε καμιά περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο, δεν λέγονται καταφύγια. Από πάνω δε έχουν τσίγκο, που σημαίνει ότι τα ζώα σκάνε από τη ζέστη. Ο δεύτερος μάλιστα χώρος, απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο, είναι παντελώς άθλιος. Εκεί είναι δύο ζώα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, που λιώνουν κυριολεκτικά χρόνια στα κλουβιά. Χαρακτηρίστηκαν επιθετικά. Υπάρχουν όμως τα ανάλογα έντυπα για αυτά; Τα χαρτιά νοσοκομείου που αποδεικνύουν την επίθεσή τους; Και τι κάνουν τόσο καιρό εκεί μέσα; Τι σκοπεύουν να κάνουν με αυτά; Θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα για αυτούς τους δύο χώρους. Είναι λυπηρό να βλέπεις αυτές τις ψυχές εκεί. Πιάνεται η καρδιά σου και αναρωτιέσαι τι άνθρωποι είναι αυτοί που τα έχουν εκεί κλεισμένα. Ζωάκια που κάνουν  από τη χαρά τους σαν τρελά όταν πας. Τρέχουν στην πόρτα για να βγουν έξω, να νιώσουν ένα χάδι. Δυο μάλιστα από αυτά λέγεται ότι είναι 5 χρόνια κλεισμένα μέσα.

Συναντήσαμε έναν από τους κατοίκους της περιοχής, τον Αντώνιο Τσιριμώκο, συνταξιούχο της ΕΛ.ΑΣ, οποίος χρόνια φροντίζει τα αδέσποτα της πόλης στους δρόμους. Φιλόζωος και αγανακτισμένος από πολλά, μεταξύ αυτών, και για τους χώρους. Ο κ. Τσιριμώκος στο παρελθόν είχε κλειδί και πήγαινε για να βγάζει μια βόλτα τα ζώα. Όμως τώρα του πήραν το κλειδί και δεν μπαίνει. Το Μάρτιο έστειλε επιστολή στο δήμο ζητώντας απάντηση σε κάποια θέματα. Ρωτάει σαν δημότης, που έχει δικαίωμα σε κάτι τέτοιο, για τους δύο αυτούς χώρους, γιατί του αφαιρέθηκε το κλειδί, γιατί δεν έγινε περίθαλψη σε δύο σκυλιά που ζουν στο δρόμο, και που του ενός σερνόταν το πόδι του, γιατί αποκλείστηκαν κάποια φιλόζωοι από το να βοηθούν και άλλα. Την επιστολή στο δήμο την έστειλε το Μάρτιο. Δεν έχει ακόμα πάρει απάντηση.  Ξέρουμε επίσης ότι έχει γίνει από κάτοικο της περιοχής, κτηνίατρο στο επάγγελμα, και μήνυση στο δήμο για το θέμα αυτό.

Εμείς απευθυνθήκαμε και στο δήμο για να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο με την αντιδήμαρχο Παναγιώτα Μπούγα, η οποία δεν δέχτηκε να μας απαντήσει λέγοντάς μας ότι για να οτιδήποτε τέτοιο πρέπει να κάνουμε αίτηση στο δήμο.

Τα κλουβιά πίσω από το νεκροταφείο

Τα κλουβιά απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο

https://www.facebook.com/100002563455839/videos/2992162100879209/UzpfSTEwMDAyODk3OTAxNDE0NDozNDcwNjcxMzI5MzU5MTg/?id=100028979014144&epa=SEARCH_BOX

 

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

Τζωρτζια 24 Ιουλίου, 2020 - 1:34 πμ

Ντροπή αγάπες μου μακάρι να έχετε ένα καλύτερο αύριο ζωές μου

Reply
Σβετλανα 27 Ιουλίου, 2022 - 1:28 μμ

Ντροπή Ντροπή Ντροπή αισχοσ αισχοσ αισχοσ

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο