Δείτε τα Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα που βρέθηκαν στον Κουβαρά Αττικής και έλεγαν ότι ήταν λύκοι

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το γύρο του διαδικτύου έκανε τις προηγούμενες μέρες η είδηση στα social media, η οποία έσπειρε στην κυριολεξία τον πανικό αναφέροντας ότι αγέλη 7 ήμερων λύκων εμφανίστηκε στο γεφυράκι μετά τη βρύση της Υπαπαντής στον Κουβαρά Αττικής. Η είδηση συνοδευόταν και με βίντεο από αυτά τα ζώα.

Δυστυχώς, χωρίς να υπάρχει καμία ψυχραιμία και χωρίς να έχει ειπωθεί κάτι επίσημα, άρχισαν τα γνωστά σχόλια κατά των λύκων. Τα ζώα αυτά στοχοποιήθηκαν για άλλη μια φορά.

Για πραγματικά καλή τύχη των ζώων αυτών στην περιοχή έσπευσαν η υπηρεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Σαρωνικού, ύστερα και από επικοινωνία με το σωματείο ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής, και φιλόζωοι, ειδικοί στην άγρια ζωή όπου διαπίστωσαν τη μόνη αλήθεια. Οι λύκοι δεν ήταν λύκοι αλλά Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα. Σκύλοι δηλαδή.

Η κ. Βικτώρια Σιμιτζή, Αντιδήμαρχος Αδέσποτων Δήμου Σαρωνικού, ανέφερε χαρακτηριστικά: ”Με τη συμβολή της εταιρείας περισυλλογής και τους φιλόζωους όμορου Δήμου περισυλλέξαμε και τα 7 σκυλιά και τα μεταφέραμε σε ασφαλές περιβάλλον. Μετά τον εμβολιασμό τους, την ηλεκτρονική σήμανσή τους και τη στείρωσή τους θα είναι έτοιμα για υιοθεσία. Πρόκειται για Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα. Σκύλοι δηλαδή. Σε καμία περίπτωση δεν είναι λύκοι”.

Η οργάνωση Καλλιστώ, από την πλευρά της, ανέφερε: ” Δεν είναι η πρώτη φορά που χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στοχοποιούν άθελα τους ή και εσκεμμένα σε κάποιες περιπτώσεις την άγρια ζωή. Ωστόσο, κάθε δημόσια αναφορά ή δήλωση πρέπει να βασίζεται σε διασταυρωμένα στοιχεία και όχι σε εικασίες, ώστε να μην στοχοποιούνται άδικα είδη της άγριας πανίδας. Πριν τη δημοσιοποίηση αντίστοιχων αναφορών για παρουσία άγριων ζώων, καλό είναι να ειδοποιούνται πρώτα οι αρμόδιες υπηρεσίες, δημοτικοί φορείς, εξειδικευμένοι επιστήμονες ή περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά ειδήσεων που παραπληροφορούν ή/και ακόμα φοβίζουν τους πολίτες.

Το ενδιαφέρον πολλών για την τύχη αυτών των ζώων ήταν μεγάλο. Τα Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα μεταφέρθηκαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ. Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας-Πειραιά κ. Γουρδομιχάλης Γρηγόρης φωτογραφήθηκε με τα υπέροχα αυτά σκυλιά αναφέροντας ότι βρίσκονται στο ΔΙΚΕΠΑΖ:

”Οι… «λύκοι» της περιοχής Κουβαρά στις εγκαταστάσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ.

Στο ΔΙΚΕΠΑΖ βρίσκονται από σήμερα και τα 7 ζώα που περιπλανιούνταν στον Κουβαρά Αττικής.
Η αγέλη τους προκάλεσε, λόγω της μορφής τους, ανησυχίες περί λύκων, μέχρις ότου αποδειχτεί ότι πρόκειται για τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα, φυλή σπάνια τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα Τσεχοσλοβάκικα λυκόσκυλα δημιουργήθηκαν με τη διασταύρωση μεταξύ αιχμαλωτισμένων καρπάθιων λύκων και γερμανικών ποιμενικών και αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ξεχωριστή φυλή, μόλις το 1990. Η ομοιότητά τους με τον λύκο οφείλεται στο ότι η παρουσία του DNA του λύκου ανιχνεύεται ακόμα στις εξετάσεις ζώων της φυλής, σε ποσοστό περίπου 7%.
Η φυλή έχει περιορισμένες γεννήσεις κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρώπης, γεγονός που αυξάνει τις απορίες για το πώς βρέθηκαν 7 από αυτά μαζί.
Από τις πρώτες εξετάσεις των κτηνιάτρων μας προκύπτει ότι οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 2 έως 8 χρονών, και πολύ πιθανό τα δύο μεγαλύτερα σκυλιά να είναι και οι γονείς των άλλων.
Η κατάσταση της υγείας τους φαίνεται καλή, αλλά ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν μετά την ολοκλήρωση και των εργαστηριακών εξετάσεων. Πάντως και η θρεπτική τους κατάσταση δείχνει ότι δεν ήταν για πολύ καιρό αδέσποτα, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για το πώς και από ποιον εγκαταλείφθηκαν ή έστω πώς «δραπέτευσαν» από την εγκατάσταση στην οποία ζούσαν.
Λόγω του αριθμού τους και της εξαιρετικής ομοιότητας μεταξύ τους, είναι φανερό ότι έχει προηγηθεί προσπάθεια εκτροφής μιας σπάνιας φυλής, χωρίς, όμως, κανένας από τους 7 σκύλους να έχει σημανθεί ηλεκτρονικά, όπως προβλέπει ο νόμος! Επίσης κανένας δεν έχει δηλώσει την απώλεια των σκύλων, που έχουν, πλέον, περιέλθει στη διαχείριση του δήμου Σαρωνικού και του ΔΙΚΕΠΑΖ.

Τις επόμενες ημέρες οι κτηνίατροί μας θα τα έχουν τσιπάρει, στειρώσει, εμβολιάσει, αποπαρασιτώσει και θα κάνουν όλες τις κτηνιατρικές πράξεις που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΔΙΚΕΠΑΖ. Μετά από αυτά οι σκύλοι θα είναι διαθέσιμοι προς υιοθεσία με αυστηρά κριτήρια λόγω των “ιδιαιτεροτήτων” της φυλής τους.”

ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΡΤΩ ΤΖΩΡΤΖΟΥ, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο