Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα εκτός από ευθανασία στο αλογάκι που βρέθηκε με σπασμένο πόδι σε βουνό στις Σέρρες

από Μυρτώ Τζώρτζου
Άσχημα είναι τα νέα, όπως μας ενημερώνουν οι εθελοντές του Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών ΦΟΣ, για το τραυματισμένο αλογάκι που εντοπίστηκε στους πρόποδες του βουνού Μενοίκιου στις Σέρρες. Η κατάστασή του ήταν τέτοια που η ευθανασία δυστυχώς ήταν μονόδρομος.
Το άτυχο πλάσμα βρέθηκε από περιπατητές πεσμένο και με σπασμένο πόδι να περιμένει στωικά το τέλος του λίγο έξω από το χωριό Εμμανουήλ Παππά στις Σέρρες. Οι άνθρωποι που το βρήκαν ειδοποίησαν το Δήμο Εμμανουήλ Παππά που τους παρέπεμψε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Σερρών, η οποία με τη σειρά της τους παρέπεμψε στο δασαρχείο Σερρών και εκείνο με τη σειρά του και πάλι στον αρμόδιο δήμο!! Η συνηθισμένη δηλαδή ιστορία στη χώρα μας. Και που στο τέλος έχει μηδέν αποτέλεσμα.
Φυσικά η ώρα περνούσε, βροχή ήταν ασταμάτητη και σε λίγο θα νύχτωνε. Και το αλογάκι σφάδαζε από τους πόνους, αργοπεθαίνοντας, σε μια χώρα που δεν νοιάζεται για τίποτα.
Και οι εθελοντές πήραν για άλλη μια φορά την κατάσταση στα χέρια τους. Έτσι κάποια στιγμή ενημέρωσαν ότι βρίσκεται καθοδόν για το ζώο ειδική κτηνίατρος/ιππίατρος αλλά και εθελοντές του ΦΟΣ. Οι οποίοι άφησαν τα πάντα για να πάνε στο τραυματισμένο ζώο.
Η ιππίατρος Κλεοπάτρα Τριανταφύλλου, η οποία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με τον κατάλληλο εξοπλισμό, και οι εθελοντές πήγαν και βρήκαν το ζώο να υποφέρει απίστευτα. Όπως μάλιστα οι ίδιοι αναφέρουν: “Ανεβήκαμε στο βουνό και αντικρύσαμε το πανέμορφο, περήφανο μέσα στον πόνο του θηλυκό ζώο να παλεύει μέσα στην απόγνωση ανήμπορο να σηκωθεί και να ξαναπέφτει πάλι κάτω σφαδάζοντας σε μια μαρτυρική αλληλουχία κινήσεων που μας έφερε δάκρυα στα μάτια. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για αυτό το πλάσμα για να το βοηθήσουμε;”
Όμως τα πράγματα ήταν μη αναστρέψιμα. Η διάγνωση της ιππιάτρου, όταν εξέτασε το τραύμα του ζώου, δεν άφηνε περιθώρια καμιάς άλλης απάντησης. Ανοιχτό συντριπτικό κάταγμα κερκίδας σε δύο σημεία στο άνω τρίτο της κερκίδας και στο κάτω τρίτο της κερκίδας προς τον καρπό. Δεν υπήρχε σωτηρία για αυτό το περήφανο ζώο. Ακολούθησε ευθανασία.
Οι άνθρωποι του ΦΟΣ, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:
Δεν υπάρχει κανείς, μας διαβεβαίωσε η εξαιρετική στη δουλειά της ιππίατρος, που να έχει τις ελάχιστες έστω γνώσεις στο χώρο των ιπποειδών, που να δει αυτό το τραύμα και να αποφανθεί ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να γίνει. Κανένας!
Αυτό το υπέροχο αλλά άτυχο πλάσμα 9 ετών περίπου, παγίδευσε το πόδι του κάποιες ώρες πριν, πιθανότατα τα ξημερώματα σήμερα και, στην προσπάθειά του να απεμπλακεί, το έσπασε τελείως….Ο πόνος και το μαρτύριο του ζώου μας επανέφερε στη θλιβερή πραγματικότητα ….Ο ρόλος μας εκεί ήταν να το βοηθήσουμε να μην υποφέρει άλλο πια και να φύγει ήσυχα
Του μιλούσαμε όλη την ώρα τρυφερά και μας έβλεπε μέσα στα μάτια, ενώ ηρεμούσε. Ξέραμε όμως πως πέρα από εμάς άκουγε μέχρι το τέλος τα μακρινά χλιμιντρίσματα της αγέλης του που στεκόταν κάπου εκεί κοντά, αθέατη αλλά παρούσα σε όλη αυτή την αναπόφευκτη διαδικασία. Και κάπως έτσι ήσυχα έφυγε από κοντά μας αυτό το ελεύθερο πνεύμα. Και το περήφανο πονεμένο κορμί του μετατράπηκε στο λεπτό σε μια άγνωστη μάζα… η ψυχή του του ήταν ήδη φευγάτη, να αιωρείται πάνω από τους φίλους τα παιδιά και τα εγγόνια του στους παρακάτω λοφίσκους του Μενοίκιου…”

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Διονυσης 11 Ιανουαρίου, 2022 - 3:44 μμ

Ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ σε ολους σας για την μεγαλη προσφορα σας οπου υπαρχει αναγκη…μην σταματατε να προσφερετε την αγαπη σσς ….σιγουρα εισθε ξεχωριστοι….ευαισθητοι…τρυφεροι μα πανω απο ολα ακουραστοι….καλη χρονια σας ευχομαι με υγεια!!!

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο