Σας ξυπνάει η γάτα σας την ώρα που κοιμάστε το βράδυ; Δείτε ποιος μπορεί να είναι ο λόγος και πώς να τη σταματήσετε

από Μυρτώ Τζώρτζου
Σκεφτείτε το εξής: Είναι η ώρα 3 τη νύχτα και κοιμάστε. Ξαφνικά νιώθετε τη γάτα σας να περπατάει πάνω σας. Μετά κατεβαίνει από το κρεβάτι και αρχίζει να παίζει. Αυτό ήταν. Ξυπνήσατε μέσα στην άγρια νύχτα και ενώ είχατε ένα υπέροχο και γλυκό ύπνο. Πώς θα σας πάρει ξανά ο ύπνος; Το ίδιο όμως συμβαίνει ακόμα αν έχετε τη γάτα έξω από το δωμάτιο. Τα ξαφνικά της παιχνίδια σας ξυπνάνε όσο και αν προσπαθείτε να τα αγνοήσετε.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com
Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η συμπεριφορά της γάτας “βρίσκεται” στο DNA της και είναι για εκείνη απολύτως φυσιολογική. Στο παρελθόν τα ζώα αυτά έβγαιναν το βράδυ για να αναζητήσουν την τροφή τους αλλά και για βόλτα. Ο λόγος ήταν γιατί υπήρχαν λιγότεροι κίνδυνοι. Το βράδυ τριγυρνούσαν και τη μέρα κρύβονταν κάπου για να κοιμηθούν αλλά και να προστατευτούν από πιθανές επιθέσεις άλλων ζώων. Αυτός είναι και ο λόγος που κοιμούνται όλη μέρα και το βράδυ έχουν όρεξη για…περιπέτειες, έστω και μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που το κάνουν αυτό.
Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει
1- Αν η γατούλα σας δεν παίζει αρκετά την ημέρα και δεν την παίζετε ούτε εσείς. Έτσι τη νύχτα “ξεδίνει”, “ξεσαλώνει”.
2-Την ταΐζετε πολύ νωρίς τη μέρα με αποτέλεσμα να πεινάει τη νύχτα και να γίνεται νευρική.
3- Έχετε αλλάξει περιβάλλον ή τρόπο ζωής. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχετε μετακομίσει. Μπορεί να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο, πιο φωτεινό, από πριν και τα χαράματα να μπαίνει ο ήλιος μέσα. Μπορεί να πέφτετε για ύπνο άλλη ώρα. Όλα αυτά αλλάζουν και της γάτας τη ρουτίνα.
4-Της κάνετε τα χατίρια και τη χαϊδεύετε όταν ξυπνάει εκείνη την ώρα. Στην προσπάθειά σας να την ηρεμήσετε σηκώνεστε και τη χαϊδεύετε, της δίνετε κάποια λιχουδιά. Έτσι και εκείνη το θεωρεί δεδομένο και το θέλει κάθε βράδυ.
5- Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή της η συμπεριφορά έχει να κάνει και με θέματα υγείας. Για αυτό δείτε μήπως έχει κάτι.  Αν δηλαδή άλλαξε ξαφνικά συμπεριφορά, τότε το πιθανότερο είναι να συμβαίνει κάτι.
Τι κάνουμε για να κοιμόμαστε χωρίς διακοπές και χωρίς ξαφνικά ξυπνήματα
1-Ταΐζουμε τη γατούλα μας όσο γίνεται πιο αργά το βράδυ. Ώστε να έχει χορτάσει και να μη θέλει να φάει τη νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί. Αν όμως αποφασίσετε να αλλάξετε το πρόγραμμα, πρέπει να το τηρείτε.
2- Βρείτε τρόπους να γίνει πιο δραστήρια τη μέρα. Μια γάτα που παίζει, που κάνει πράγματα, θα είναι κουρασμένη το βράδυ και θα κοιμηθεί χωρίς να ξυπνήσει. Αν έχετε τη δυνατότητα, παίξετε, έστω και λίγο, μαζί της. Αν τώρα δεν έχετε πολύ χρόνο να ασχοληθείτε μαζί της, έχετέ της διάφορα παιχνίδια ώστε να απασχολείται. Μια άλλη λύση είναι να της πάρετε παρέα. Μια άλλη γατούλα θα την κρατάει σε εγρήγορση. Θα τσακωθούν, θα κυνηγηθούν, θα παίξουν.
3- Αλλάξτε το βιολογικό της ρολόι, την ώρα που από ένστικτο θέλει να κυνηγήσει. Τι σημαίνει αυτό; Λίγο πριν πάτε για ύπνο, παίξτε τη με διάφορα κουκλάκια πετώντας τα εδώ και εκεί ώστε να τα κυνηγήσει. Και μετά να τα μαζέψετε για να μην αρχίσει και πάλι το παιχνίδι μέσα στη νύχτα.
4- Αγνοήστε τη. Και αυτός είναι ένας τρόπος για να σταματήσει τις νυχτερινές δραστηριότητες. Αν αρχίσει να νιαουρίζει, κάντε πώς δεν την ακούτε. Αυτή θα συνεχίσει για να σας κάνει να ασχοληθείτε μαζί της. Εσείς από την άλλη, καμιά σημασία. Συνεχίστε την ίδια συμπεριφορά κάθε βράδυ. Και κάντε υπομονή. Μπορεί να πάρει και εβδομάδες. Αυτό το ονομάζουν οι ειδικοί γίνεται “χειρότερο μέχρι να γίνει καλύτερο”. Γιατί σε λίγο καιρό θα καταλάβει ότι δεν ξυπνάτε και θα ηρεμεί και εκείνη.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο