Γιατί οι σκύλοι λατρεύουν να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το αυτοκίνητο;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όλα τα σκυλιά τρελαίνονται να πηγαίνουν βόλτες με το αυτοκίνητο. Αυτό το ξέρουν καλά οι γονείς των συμπαθέστατων τετράποδων. Τα σκυλιά βγάζουν το κεφάλι έξω από το παράθυρο και απολαμβάνουν τον αέρα που τους ανεμίζει τη γούνα. Εισπνέουν τις μυρωδιές και παρατηρούν ό,τι περνάει από δίπλα τους. Συχνά φτάνει μόνο η λέξη βόλτα για να τρέξουν μέσα στο αυτοκίνητο και να πάρουν θέση. Γιατί γίνεται όμως αυτό;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα σκυλιά εξερευνούν τον κόσμο περισσότερο με την όσφρησή τους παρά με την όραση. Αυτό το καταλαβαίνουμε καλύτερα αν σκεφτούμε ότι μια ανθρώπινη μύτη έχει 5 εκατομμύρια οσφρητικούς αισθητήρες (υποδοχείς) ενώ του σκύλου 300 εκατομμύρια. Βγάζουν λοιπόν τη μύτη τους έξω από το παράθυρο και έρχονται σε επαφή με τον κόσμο ανακαλύπτοντας τα πάντα με τις μυρουδιές. Λαμβάνουν δηλαδή περισσότερες πληροφορίες από το περιβάλλον τους. Εικόνες και μυρωδιές. Η διαδικασία αυτή είναι άκρως διεγερτική για τα σκυλιά.

Η κτηνίατρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Melissa Bain λέει: ” Οι σκύλοι λαμβάνουν πολλές περισσότερες οσφρητικές πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον με το κεφάλι έξω από το αυτοκίνητο παρά με το κεφάλι μέσα. Ο αέρας που ειβάλλει στη μύτη του σκύλου μπορεί να εντείνει τις μυρωδιές”.

Προσοχή:
⦁ Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που έχουν τραυματιστεί θανάσιμα πηδώντας από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα εάν ο σκύλος δει μία γάτα και το ερέθισμα γι αυτόν είναι πολύ δυνατό, μπορεί να πηδήξει.
⦁ Ο δυνατός αέρας μπορεί να τραυματίσει το τύμπανο του αυτιού του ή τα μάτια.

1-4 980x 2-5

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο