Η φωτογραφία ενός πυροσβέστη από το δάσος της Δαδιάς μας προκαλεί μεγάλη θλίψη

από Μυρτώ Τζώρτζου
Πάνω από 400 είδη φυτών, 166 είδη πουλιών, 25 είδη ορχιδέας, 104 είδη πεταλούδας, 29 είδη ερπετών, 12 είδη αμφίβιων,
65 είδη θηλαστικών. Και ατελείωτη στάχτη.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει για 5η συνεχόμενη μέρα με τη φωτιά στο υπέροχο Δάσος της Δαδιάς, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης, μια περιοχή Natura, που καίγεται. Για αυτό επιλέξαμε την εικόνα που τα λέει όλα και έχει αυτές τις μέρες γίνει viral δημιουργώντας μας ατελείωτη θλίψη.

Πρόκειται για τη φωτογραφία που έβγαλε στις 23 Ιουλίου ο πυροσβέστης Δημήτρης Ευγενίδης και δείχνει την κόλαση που ζει το απίστευτης ομορφιάς αυτό μέρος που συνεχίζει να γίνεται στάχτη. Ο ίδιος γράφει: «Δεν υπάρχουν λόγια.» Πώς άλλωστε να υπάρχουν; Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Σήμερα Δευτέρα, όπως μαθαίνουμε, έβρεξε λίγο αλλά δυστυχώς δεν ήταν ικανή η βροχή αυτή να σβήσει εντελώς όλες τις εστίες φωτιάς καθώς ήταν ψιλή και όχι ιδιαίτερα δυνατή. Με μια πρόχειρη εκτίμηση μέχρι τώρα έχουν καεί τουλάχιστον 20 με 25 χιλιάδες στρέμματα από το δάσος και φυσικά αμέτρητα πουλιά και ζώα που ήταν εκεί το σπίτι τους. Αμέτρητα επίσης έφυγαν πανικόβλητα να σωθούν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Δείτε την ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Elliniki Ornithologiki Etaireia 

Για 5η συνεχή ημέρα η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι ανεξέλεγκτη, παρά τις τοπικές προσπάθειες, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά –και δυστυχώς, όπως πάντα, με το χειρότερο τρόπο– τα πολύ σοβαρά θέματα της δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας.
Η Δαδιά όμως δεν είναι ένα απλό πευκοδάσος: οι φλόγες καταπίνουν αναντικατάστατα ενδιαιτήματα για την άγρια ζωή, κάνοντας στάχτη τα αποτελέσματα προσπαθειών πολλών δεκαετιών για τη διατήρηση των αρπακτικών πουλιών που φιλοξενεί η περιοχή.
⚠️🦅 Ο μοναδικός πληθυσμός του κρισίμως απειλούμενου Μαυρόγυπα στη χώρα μας αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια φωλιάζει στο Εθνικό Πάρκο και μαζί του τα 4 από τα 5 ζευγάρια του γύπα Ασπροπάρη που έχουν απομείνει στη χώρα.
Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις και η σκέψη και υποστήριξή μας είναι μαζί με όλους/ες που παλεύουν εκεί.
Είναι κρίσιμης σημασίας να διαφυλαχθεί το κρίσιμο ενδιαίτημα των αρπακτικών πουλιών, ειδικά την τρέχουσα περίοδο που τα μικρά είναι ακόμα στις φωλιές τους.

‼️ Αν και η κατάσταση είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν έχει γίνει μια σαφής αποτίμηση της ζημιάς, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία του κατάλληλου ενδιαιτήματος στις όμορες περιοχές, όπου τα πουλιά πιθανώς να αναζητήσουν χώρους φωλιάσματος τα επόμενα χρόνια.

Gια την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί, τέταρτη μέρα, η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο έβγαλε ανακοίνωση η WWF Ελλάς . Ο κεντρικός Έβρος ζει τις πιο δύσκολες ώρες. Με το πρώτο φως της σημερινής ημέρας, Κυριακής, ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα για να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στο σπάνιο πευκοδάσος. Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί μοναδικό καταφύγιο άγριας ζωής. Η ανακοίνωση της WWF Ελλάς: Διαβάστε εδώ👉 ΕΔΩ τη συνέχεια.

Πριν από λίγη ώρα ο Kostas Poizaridis ανέφερε: «Φυσάει τώρα βοριάς και τα μέτωπα απομακρύνονται από το σημαντικότερο τμήμα του πυρήνα του πάρκου και τις περιοχές φωλιάς του Μαυρόγυπα.»

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Πηγή: https://www.facebook.com/groups/KairikaNeaThrakis/?ref=share

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ευγενίδης.
Θλιβερές εικόνες. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο εδώ: Φωτό:https://www.facebook.com/100000261807664/videos/1174125453161614/
(από fb: Kostas Poirazidis)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο