Η νέα ανακοίνωση της ΠΦΠΟ: “Να αλλάξει άμεσα το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, που η κυβέρνηση έφερε σε διαβούλευση”

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή. Λίγο πριν από το τέλος της διαβούλευσης η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, σε έκτακτη ανακοίνωσή της, τονίζει τα εξής:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να αλλάξει άμεσα το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, που η κυβέρνηση έφερε σε διαβούλευση.

🟤🟤🟤🟤🔴🟠🟤🟤🟤🟤

🔴Τη στιγμή που το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την «ευζωία των ζώων συντροφιάς» κρίνει τις συνθήκες και τους κανόνες που θα επικρατήσουν κυρίως για σκύλους και γάτες μόλις ψηφιστεί ως νόμος του κράτους, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία τονίζει για μια ακόμη φορά ότι είναι πάντα προσανατολισμένη και υπηρετεί μόνο το συμφέρον των ζώων, ότι δεν είναι επιρρεπής σε πιέσεις και ηθικά διλήμματα, που διακινούν κάποιοι, του τύπου “αν ασκηθεί έντονη κριτική στο νομοσχέδιο “υπάρχει κίνδυνος να αποσυρθεί.

🔴Η Π.Φ.Π.Ο στήριξε με κάθε τρόπο και με κόστος τους άξονες που ανακοινώθηκαν επίσημα πριν 2 μήνες περίπου καθώς και το σχέδιο νόμου που υπήρχε ΠΡΙΝ κατέβει εξαιρετικά αλλοιωμένο στη διαβούλευση.
🔴Έχουμε επισημάνει, αφού μελετήσαμε το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το οποίο, όσο εντρυφεί κανείς, ανακαλύπτει και νέα αρνητικά σημεία, ποιες μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε πράγματι τα άρθρα του να αφορούν την ευζωία των ζώων και την προστασία τους όπως μπορείτε να δείτε εδώ.
🔴Καλούμε όλους να δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου καθώς αυτό θα κρίνει το μέλλον – κυρίως των ζώων συντροφιάς – στη χώρα μας για πολλά χρόνια.
🔴Δυστυχώς με τη σημερινή του μορφή το νομοσχέδιο επιδεινώνει σε βασικά σημεία την υπάρχουσα νομοθεσία, αφού παλινωδεί από άρθρο σε άρθρο και από διάταξη σε διάταξη σε πολλά σοβαρά θέματα.
🔴Για πρώτη φορά στην Ελλάδα προτείνεται σαφέστατα ο εγκλεισμός των ζώων στο «ασφαλές» -μόνο τυχαία δεν είναι η λέξη- περιβάλλον των πάσης φύσεως καταφυγίων και μόνο αν αυτά είναι υπερπλήρη με τα μόνιμα έγκλειστα ζώα, ενδεχομένως να μπορούν να επανατοποθετηθούν.
🔴Και ενώ επιβάλλει από τώρα σε όλους τους Δήμους να έχουν καταφύγια και νομιμοποιεί τον εγκλεισμό υγιών ζώων, από την άλλη μεταθέτει την υποχρεωτική στείρωση στο μέλλον και βεβαίως σε άλλο άρθρο την καταργεί.
🔴ΛΕΜΕ ένα βροντερό ΟΧΙ στον εγκλεισμό, που προκλητικά επιχειρείται και διαπνέει όλα τα σχετικά άρθρα, πίσω τελικά από τις πλάτες της φιλοζωικής κοινότητας και όσα εμείς με τη θεσμική μας ιδιότητα γνωρίζαμε έως και λίγο καιρό πριν τη διαβούλευση.
🔴Το παράθυρο για την ευθανασία επιχειρείται σε διάφορες διατάξεις του νομοσχεδίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος επίσης για πρώτη φορά στα φιλοζωικά χρονικά για ευθανασίες.
🔴Ενώ έμμεσα πλην σαφώς ποινικοποιείται και πάλι, όπως και στον 4039/12, η δράση εκείνων των φιλοζωικών συλλόγων που δεν θα έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι σύλλογοι δεν διαθέτουν τους πόρους για να το κάνουν και να το συντηρήσουν, ακόμη κι αν υπάρξει κάποια κρατική χρηματοδότηση. Ο θεσμός του “αναδόχου” είναι απλώς στάχτη στα μάτια.
🔴Πρόκειται για μια ξεκάθαρα 180 μοιρών στροφή σε ό,τι μέχρι πρόσφατα υπήρχε στο τραπέζι.
🔴Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών τον τελευταίο μήνα δέχτηκε και διαβουλεύτηκε με όλους εκείνους που εμπλέκονται με τα ζώα συντροφιάς, αλλά καμία σχέση έχουν με την προστασία των ζώων, αλλά δεν δέχτηκε τους φιλοζωικούς φορείς – προφανώς όχι τυχαία- που έχουν παγκοσμίως τον πρώτο λόγο για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων, εκτός από την Ελλάδα, όπου και πάλι δυστυχώς το κύριο λόγο έχουν με το κατατεθέν νομοσχέδιο τα γύρω από τα ζώα οικονομικά συμφέροντα.
🔴Είχαμε την ελπίδα, βάσει των στοιχείων που είχαμε, ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσε να συμβάλλει ώστε να αλλάξει η τραγωδία – που βιώνουν αυτά τα πλάσματα και εμείς που ως εθελοντές καλούμαστε να τα σώσουμε εξαιτίας της ανεπάρκειας της Πολιτείας, των θεσμών και των φορέων της – ώστε να πάψουμε να μετράμε καθημερινά θύματα.
🔴Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αν δεν τροποποιηθεί δραστικά, δεν θα αλλάξει τίποτα επί της ουσίας, τα αδέσποτα θα αυξάνονται και θα πληθύνονται, θα στοιβάζονται νόμιμα πια, θα ευθανατώνονται νόμιμα πια γιατί κάποιος κτηνίατρος έτσι θα κρίνει, θα είναι έρμαια των διαθέσεων των διαφόρων εμπλεκομένων Αρχών και οι φιλόζωοι θα τρέχουν και πάλι να περισώσουν ό,τι μπορούν ενώ σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση θα χειροτερεύσει.
🔴Η ευθύνη, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί αυτούσιο ή χωρίς τις καινοτόμες διατάξεις που ξέραμε, θα βαραίνει φυσικά την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς που το επεξεργάστηκαν αλλά και όλους εκείνους, οι οποίοι στην κρίσιμη αυτή στιγμή σιωπούν εκκωφαντικά ή διοχετεύουν τεχνητά διλήμματα.
🔴Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
🔴Την ανακοίνωση συνυπογράφει η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο