Η ιστορία του δεύτερου πιο παλιού νεκροταφείου κατοικίδιων της Αμερικής

από Μυρτώ Τζώρτζου

Βρισκόμενο στην περιοχή Aspin Hill (ή Aspen Hill) στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και με μια ιστορία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα το Aspin Hill Pet Cemetery (νεκροταφείο ζώων) θεωρείται το δεύτερο πιο παλιό νεκροταφείο για κατοικίδια της Αμερικής.

Η ιστορία του ξεκινάει τη δεκαετία του ’20 όταν οι εκτροφείς σκύλων και κάτοικοι της περιοχής Richard και Bertha Birney αγόρασαν ένα μεγάλο κομμάτι γης 8 στρεμμάτων για να χτίσουν ένα μέρος ώστε να μπορούν να εκτρέφουν σκύλους. Κάποια στιγμή σε ένα ταξίδι τους στη Νέα Υόρκη επισκέφτηκαν το πιο παλιό νεκροταφείο ζώων της Αμερικής και αποφάσισαν να δημιουργήσουν και εκείνοι έναν τέτοιο χώρο. Έτσι ξεκίνησαν στη μια πλευρά της δικής τους γης να θάβουν τους σκύλους τους αλλά και σκύλους φίλων τους δημιουργώντας ένα άτυπο νεκροταφείο σκύλων.

Περνώντας τα χρόνια ο κύκλος των ανθρώπων που πήγαιναν εκεί τα ζώα του μεγάλωσε και το μέρος εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο και κανονικό μεγάλο νεκροταφείο για κατοικίδια. Οι πρώτοι τάφοι ήταν απλοί, μικροί και έγραφαν το όνομα του ζώου, της οικογένειας και τα χρόνια που εκείνο έζησε. Στη συνέχεια άρχισαν να δημιουργούνται περίτεχνοι τάφοι, με ιδιαίτερη διακόσμηση και ακριβά μάρμαρα αλλά και ένα μαυσωλείο ενός σκύλου με το όνομα Mickey.

Όμως δεν ήταν μόνο τα σκυλάκια και γάτες που έβρισκαν εκεί την αιώνια γαλήνη αλλά και πολλά άλλα αγαπημένα ζώα, όπως μαϊμούδες, κατσίκες, χάμστερ, βάτραχοι, ψάρια, χελώνες, φίδια αλλά και πουλιά. Ανάμεσα δε στα 55,000 ζώα που έχουν ταφεί μέχρι σήμερα εκεί είναι και πολλά γνωστά κατοικίδια, όπως 7 σκύλοι του αρχηγού του FBI L.Edgar Hoover, ο Rags, ο σκύλος-μασκότ του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, o οποίος επιβίωσε από φωτιά και έγινε σύμβολο ανδρείας και ηρωισμού, τα δυο αγαπημένα σκυλάκια, o Him και η Her, ράτσας Beagle, του Προέδρου Lyndon B. Johnson (στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο κτήμα του στο Τέξας), μια γάτα, η Timmie, που ζούσε στο υπουργείο Τύπου στην Washington αλλά και αρκετά ζώα που έγιναν γνωστά από τη συμμετοχή τους σε κινηματογραφικές ταινίες της εποχής.

Το Aspin Hill Pet Cemetery έχει και μια ιδιαιτερότητα. Στο χώρο υπάρχουν και 30 τάφοι ανθρώπων, ιδιοκτήτες κατοικίδιων, οι οποίοι ήθελαν να ταφούν μαζί με το αγαπημένο τους ζώο. Το κτήμα αυτό πέρασε από πολλούς ιδιοκτήτες μέχρι να καταλήξει το 2007 ιδιοκτησία της φιλοζωικής οργάνωσης Montgomery County Humane Society που ανακαίνισε ένα μεγάλο κομμάτι του χώρου, αφήνοντας όμως και ένα μέρος όπως ήταν αρχικά. Παράλληλα δημιούργησε και προγράμματα περίθαλψης ζώων που έχουν ανάγκη. Τέλος στο χώρο εκεί υπάρχει και το μουσείο του νεκροταφείου όπου μπορεί να δει κανείς και να μάθει για την ιστορία των ζώων που είναι θαμμένα εκεί αλλά και των ανθρώπων που τα είχαν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο