Κερατσίνι: Δεν τα κατάφερε ο γατούλης Ιωνάς που πυροβολήθηκε, έμεινε ανάπηρος και βρέθηκε σε φρεάτιο να τρώει λάσπες να ζήσει

από Μυρτώ Τζώρτζου
Τα νέα δυστυχώς είναι άσχημα για το γάτο Ιωνά, ο οποίος αυτές τις μέρες έδινε μάχες να κρατηθεί στη ζωή. Ο γατούλης δεν τα κατάφερε. Έφυγε για άλλα μέρη όπου δεν θα πονάει και κανείς δεν θα μπορεί να τον πειράξει πια.
Ο Ιωνάς βρέθηκε σε άθλια κατάσταση πυροβολημένος στην περιοχή του Κερατσινίου. Το ζώο διέσωσε από ρείθρο ομβρίων υδάτων που είχε πέσει μέσα η ομάδα διάσωσης Alma Libre – Hellenic Animal Rescue, μετά από έκκληση της κ. Aphrodite Lakiotou του ΖΩΟΦΙΛΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (ΖΩ.ΣΥ.ΠΕ.).
Το ζώο είχε πυροβοληθεί πολλές φορές. Είχε συρθεί στο δρόμο και είχε κρυφτεί κάτω από παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Με κάποια λάθος κίνηση στην προσπάθειά τους να τον πιάσουν, έπεσε σε ρείθρο ομβρίων υδάτων. Και δεν μπορούσε με τίποτα να μετακινηθεί ώστε να βγει.
Η κ. Aphrodite Lakiotou του ΖΩΟΦΙΛΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (ΖΩ.ΣΥ.ΠΕ.) ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε το γατούλη μετά τη διάσωση της Alma Libre  και είχε γίνει ο φύλακας-άγγελός του στο κτηνιατρείο που νοσηλευόταν. Η κατάστασή του ήταν πολύ άσχημη από την πρώτη στιγμή. Η ίδια είχε γράψει για το περιστατικό:
«Το γατάκι ήταν γεμάτο λάσπες, μούσκεμα ως το κόκαλο, και έτρεμε από το κρύο και το σοκ ενώ στα γόνατα παρουσίαζε εγκαύματα από το σύρσιμο στην άσφαλτο. Πρόκειται για ένα αρσενικό, αστείρωτο γατούλη, ο οποίος μεταφέρθηκε άμεσα στο κτηνιατρείο της κυρίας Μαρίας Λαγάνη, όπου τον στεγνώσαμε και τον ζεστάναμε με θερμαινόμενο υπόστρωμα.
Από τις ακτινογραφίες διαπιστώθηκε ότι έχει πυροβοληθεί με αεροβόλο όπλο σε τρία σημεία: σε ωμοπλάτη, μηρό και στη σπονδυλική στήλη, η οποία έχει προκαλέσει την παράλυση του ζώου. Ο γατούλης, που από σήμερα ονομάζεται Ιωνάς, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με ορό και ενέσιμη αγωγή. Το ζώο βρίσκεται σε σοκ ενώ έχει χαμηλό αιματοκρίτη και κάνει αιματουρία (πιθανόν από την πτώση στον αγωγό τραυματίστηκε η κύστη του), όμως ουρεί κανονικά.
Η εκτίμηση του ορθοπεδικού είναι ότι πυροβολήθηκε μέρες πριν ίσως και βδομάδες, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι βρέθηκε αφυδατωμένος. Ποιος ξέρει άραγε πού ήταν κρυμμένος τόσες μέρες υποφέροντας μαρτυρικά περιμένοντας το τέλος… Χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και τροφή, επέζησε τρώγοντας τα κόπρανά του και πίνοντας λάσπες και βρομόνερα.
Έκανε εμετό λάσπες και ακαθαρσίες και διάρροιες ίδιες ακριβώς. Aπευθύνω έκκληση σε όποιον γνωρίζει ή είδε κάτι σχετικά με το περιστατικό, το οποίο είναι το 4ο που συμβαίνει στο Κερατσίνι. Κανείς δεν ξέρει πόσα άλλα ζωάκια έχουν χάσει τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο και δεν τα έχουμε μάθει ποτέ γιατί ποτέ δεν έφτασαν στο κτηνιατρείο;
Το ζώο βρέθηκε δίπλα στη διασταύρωση των οδών Κεφαλληνίας και Χριστοπούλου και έπεσε από το ρείθρο του πεζοδρομίου επί της Κεφαλληνίας στην περιοχή της Αμφιάλης. Παρακαλώ όποιος γνωρίζει κάτι να μου στείλει προσωπικό μήνυμα. Τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις πρέπει να καταγγέλλονται, γιατί η ατιμωρησία οδηγεί στην ασυδοσία, η οποία τέλος θα βλάψει εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας.»
Δυστυχώς η τελευταία της ανάρτηση ήταν αυτή που δεν θέλαμε με τίποτα να δούμε:
«Έφυγε ο Ιωνάς… Ο γατούλης που αδίστακτα και ανάλγητα πυροβόλησαν δεν τα κατάφερε. Δυστυχώς βρέθηκε πολύ αργά στο δρόμο μας. Από το Σάββατο παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια. ένα – ένα τα όργανά του καταστρέφονταν. Δεν άντεξε η ψυχούλα… Έφυγε από κοντά μας για έναν καλύτερο κόσμο…
Για μας θα μένει μέσα μας πάντα ζωντανός.
Συγνώμη αγόρι μου που δε σε προλάβαμε… Καλή ανάπαυση, καρδούλα μου!»
Ο γατούλης έφυγε. Όμως μόνο αν αρχίσουμε να μιλάμε θα σταματήσουμε να μετράμε απώλειες αθώων πλασμάτων. Η σιωπή είναι συνενοχή. Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στη ζωή από τη συνενοχή.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com
Ίωνας: Ένα πλασματάκι που δεν έφταιξε σε τίποτα
Ένας μαχητής που όμως δεν τα κατάφερε

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο