Μαύρες γάτες: Μύθοι και προκαταλήψεις

από Μυρτώ Τζώρτζου

Οι μαύρες γάτες για πολλούς λαούς είναι κακοτυχία. Για άλλους πάλι είναι μεγάλη τύχη. Για χιλιάδες χρόνια οι γάτες έχουν λατρευτεί, αλλά και κυνηγηθεί όσο κανένα άλλο θηλαστικό.
Στην αρχαία Αίγυπτο η θεότητα Bast είχε τη μορφή μαύρης θηλυκής γάτας. Όλες οι γάτες δοξάζονταν και προστατεύονταν. Εάν για οποιοδήποτε λόγο έκανες κακό ή σκότωνες μαύρη γάτα, σε περίμενε φυλακή και θάνατος.
Στη ρωμαϊκή θρησκεία η γάτα είναι το ιερό ζώο, ενώ η θεά του έρωτα και της γονιμότητας Φρέζια της σκανδιναβικής μυθολογίας εμφανίζεται πάνω σε άρμα που σέρνουν δύο μαύρες γάτες. Στο σκοτάδι του Μεσαίωνα ένα παπικό διάταγμα χαρακτήριζε τις μαύρες γάτες όργανα του σατανά. Οι μαύρες γάτες ταυτίστηκαν με τις μάγισσες και τις καίγανε μαζί για να ξορκίσουν το κακό. Μια πολύ χαρακτηριστική ιστορία λέει τα εξής: Στο Lincolnshire το 1560 πατέρας και γιος περπατούσαν σε ένα σκοτεινό δρομάκι όπου αντίκρισαν μία γάτα χτυπημένη στο πόδι και κούτσαινε. Το έβαλαν γρήγορα στα πόδια φοβισμένοι. Την επόμενη ημέρα, στον ίδιο δρόμο, ο πατέρας συνάντησε μια γριά η οποία κρατούσε μπαστούνι και κούτσαινε. Αυτομάτως θεωρήθηκε πως η μάγισσες μεταμορφώνονται το βράδυ σε μαύρες γάτες και η κακομοίρα η γριά ρίχτηκε στη πυρά.

Στη Γαλλία δεκάδες μαύρες γάτες καίγονταν καθημερινά μέχρι που ο Βασιλιάς Louis XIII, κάπου το 1630, σταμάτησε αυλή την παράνοια. Σε κάποιους πολιτισμούς η μαύρη γάτα φέρνει τύχη πλούτη και έρωτα. Στο Yorkshire της Μεγάλης Βρετανίας οι γυναίκες των ψαράδων πίστευαν πως εάν είχαν μαύρη γάτα στο σπίτι ο άντρας τους θα γυρίσει ασφαλής από το ψάρεμα. Οι ναυτικοί πίστευαν πως εάν έχεις μαύρη γάτα στο πλοίο, ο καιρός θα ήταν καλός και το ταξίδι θα είχε επιτυχία. Μάλιστα μια εποχή η τιμή μιας μαύρης γάτας ήταν τόσο υψηλή που λίγοι μπορούσαν να αποκτήσουν. Επίσης κάποια εποχή, στην κεντρική Αγγλία, η μαύρη γάτα προσφέρονταν ως δώρο στη νύφη για καλή τύχη.

Το 1590 στη Σκωτία μια ομάδα ανθρώπων καταδικάστηκε ως μάγοι επειδή, όπως λέει η ιστορία, προσπάθησε να προκαλέσει φουρτούνα, πετώντας στη θάλασσα μαύρες γάτες για να πνίξουν τον Βασιλιά James VI, καθώς γυρνούσε από ένα ταξίδι στην Δανία.  Βόρεια Γαλλία: Θεωρείται πως οι μαύρες γάτες φέρνουν τύχη μόνο εάν τους φέρεσαι καλά, τις ταΐζεις και τις σέβεσαι. ήταν καλή τύχη όμως εάν κρατούσες μαύρη γάτα και προσπαθούσες να περάσεις το ποτάμι. Στη Νότια Γαλλία από την άλλη εάν μία ανύπαντρη κοπέλα πατούσε την ουρά μιας μαύρης γάτας, θα έπρεπε να περάσουν δώδεκα μήνες μέχρι να βρει κάποιον να παντρευτεί.
Ιταλία: Όταν η γάτα φτερνίζονταν, ήταν καλός οιωνός για όποιον την έβλεπε ή την άκουγε. Εάν όμως ήσουν άρρωστο και μια μαύρη γάτα ξάπλωνε στο κρεβάτι σου, ήταν σίγουρο πως θα πέθαινες.
Πρώην Τσεχοσλοβακία: Εάν έθαβες μια μαύρη γάτα στο χωράφι, θα είχες καλή σοδειά και πλούτη.
Ιαπωνία: Οι ανύπαντρες γυναίκες που είχαν μαύρες γάτες θα είχαν καλή τύχη στο γάμο τους.
Στη Γερμανία όλα είναι θέμα κατεύθυνσης. Εάν η μαύρη γάτα σε προσπεράσει από τα δεξί προς τα αριστερά, είναι κακή τύχη. Από αριστερά προς τα δεξιά είναι σημάδι πως καλά πράγματα θα σου συμβούν.

Πηγή: petsonly.gr

black_cat 00tlih1b635569276590126471 20121007-092426 Black-cats-in-the-street black-cat-superstition halloween1 Halloween-Superstition-Why-Black-Cats-Are-Considered-Bad-Luck Black-Cats-and-Witch

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο