Μεξικό: Πέθανε η Φρίντα, η διάσημη σκυλίτσα που έσωζε ανθρώπους σε σεισμούς

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η υπέροχη Φρίντα, το γνωστό λαμπραντόρ που έσωζε ανθρώπους στους σεισμούς, όπως αυτόν της Αϊτής και πριν λίγα χρόνια του Μεξικό και είχε γίνει σύμβολο ελπίδας, πέθανε αυτές τις μέρες σε ηλικία 13 ετών.

Η σκυλίτσα γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 2009, ήταν λαμπραντόρ ριτρίβερ και «εργάστηκε» μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση ως σκύλος έρευνας και διάσωσης για το Μεξικανικό Ναυτικό (SEMAR).

Εφοδιασμένη με προστατευτικά γυαλιά, λουρί και μπότες, έμαθε να γαβγίζει όταν εντόπιζε κάποιον που χρειαζόταν βοήθεια.

Η πρώτη φορά που Φρίντα βοήθησε ήταν στον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου 2010. Σε εκείνη την περίπτωση εντόπισε 12 επιζώντες και άλλα 12 πτώματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, δύο καταστροφικοί σεισμοί έπληξαν το Μεξικό: ένας με μέγεθος 8,2 στις 7 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο τις ακτές της Τσιάπας και ο δεύτερος στις 19 Σεπτεμβρίου με μέγεθος 7,1  με επίκεντρο την πολιτεία Πουέμπλα. Τότε ήταν που η Frida έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο.. Η εικόνα της- με τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά και τα «μποτάκια» από νεοπρένιο- είχε γίνει viral και είχε αποτελέσει έμπνευση και για γκράφιτι στην πρωτεύουσα του Μεξικό.

Στις 19 Ιουλίου 2018, η Φρίντα και ο χειριστής της έγιναν άγαλμα στην πόλη Πουέμπλα και η τετράποδη σταρ παραβρέθηκε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων. Αλλά και στο Μεξικό στήθηκε άγαλμά της. Φωτογραφίες της επίσης κοσμούσαν κούπες, διακοσμητικά, μπλουζάκια και άλλα.

Η Φρίντα αποσύρθηκε από το έργο διάσωσης στις 25 Ιουνίου 2019, αλλά παρέμεινε στην υπηρεσία βοηθώντας στην εκπαίδευση άλλων σκύλων μέχρι που πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 2022, σε ηλικία 13 ετών. Μετά από μια τελετή προς τιμήν της, οι στάχτες της θα ενταφιαστούν στη βάση του αγάλματός της στο Κογιοακάν.

Το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας ανακοίνωσε τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου της. Ανάρτησε ένα βίντεο από τη «δράση» της Φρίντα, ευχαριστώντας τη για τις υπηρεσίες της, ενώ ένα σκίτσο της μπήκε στο προφίλ του Πολεμικού Ναυτικού, στο Twitter.

Φρίντα ΜεξικόEPA/MARIO GUZMAN

EPA/MARIO GUZMAN

EPA/SEMAR

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο