Μίκης Θεοδωράκης: “Οι κακοποιήσεις ζώων δείχνουν τη σήψη της κοινωνίας μας σε όλους τους τομείς”

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ο άνθρωπος που αγάπησε τον άνθρωπο και αγωνίστηκε για αυτόν δεν θα μπορούσε να μην αγαπάει τα ζώα. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ιδιαίτερα φιλόζωος και μαζί με την κόρη του Μαργαρίτα είχαν υιοθετήσει και περιέθαλπαν πολλά αδέσποτα ζώα.
Τον Μάρτιο του 2018, με αφορμή το Πάσχα που πλησίαζε, είχε γράψει ένα κείμενο για το βάρβαρο έθιμο της σφαγής, τις κακοποιήσεις των ζώων, την απουσία του Κράτους στην προστασία των ζώων και τους ανώνυμους εθελοντές που δίνουν την ψυχή τους να βοηθήσουν τα ζώα. Ας το διαβάσουμε:
Με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα – του Μίκη Θεοδωράκη
27.03.2018
“Πλησιάζει και πάλι το Πάσχα. Πλησιάζουν οι μέρες της αθρόας σφαγής αθώων ζώων χάριν ενός βάρβαρου «εθίμου» που θα έπρεπε να έχει προ πολλού εκλείψει.
Βεβαίως αυτή είναι απλά μια πτυχή του όλου θέματος.
Κάθε μέρα διαβάζουμε όλο και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης ζώων, περιστατικά φριχτά που «λογικά» δεν μπορεί να διαπράττονται από ανθρώπους και μάλιστα -πολλές φορές- από νέους ανθρώπους.
Τι δείχνει άραγε αυτό για την κοινωνία μας; Τι άλλο παρά τη γενικευμένη σε όλους τους τομείς σήψη!
Η Πολιτεία είναι ανεπαρκής έως εντελώς απούσα. Ενώ θα έπρεπε να είναι παρούσα όχι μόνο κατασταλτικά αλλά πρώτα απ’ όλα παρέχοντας την ανάλογη ΠΑΙΔΕΙΑ από τη νηπιακή ακόμα ηλικία. Αν βεβαίως θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε κάποτε οριστικά από αυτή την «εθνική μας ντροπή».
Έτσι, όλο το βάρος πέφτει όπως πάντα στον «πατριωτισμό των Ελλήνων». Στους αφανείς ζωόφιλους που αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους και από το υστέρημά τους κάνουν ό,τι μπορούν.
Και φυσικά κανείς υπεύθυνος δεν μιλά για τα σφαγεία (που ίσως θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα), για τα πειράματα, για την καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος σε όλο το περιβάλλον του.
Δεν ωφελεί να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε.
Ας αρχίσουμε αλλάζοντας τον εαυτό μας και ας αγωνιστούμε παράλληλα για να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση γύρω μας.
Είναι καιρός να κάνουμε κάτι.
Είναι καιρός να πάψουμε να ντρεπόμαστε που είμαστε άνθρωποι!”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο