Κυκλοφορεί μετάλλιο εμπνευσμένο από το γλυπτό του κυνηγετικού σκυλιού της Ακρόπολης

από Μυρτώ Τζώρτζου

To Μουσείο Ακρόπολης πρόκειται να γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Παρασκευή 18 Μαϊου, κυκλοφορώντας αναμνηστικό μετάλλιο το οποίο έκοψε σε συνεργασία με το Νομισματοκοπείο και είναι εμπνευσμένο από το κυνηγετικό σκυλί της Ακρόπολης.

Το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό, από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο τόσο στη μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια».

Το σκυλί της Ακρόπολης χρονολογείται γύρω στο 520 π.Χ και βρίσκεται στην Αρχαϊκή Αίθουσα.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Μουσείο, «νοτίως του Παρθενώνα, μέσα στο στρώμα της αρχαίας καταστροφής, βρέθηκε σχεδόν ακέραιο το μαρμάρινο γλυπτό ενός σκυλιού σε φυσικό μέγεθος. Το ζώο βρίσκεται σε ακραία ένταση, έτοιμο για το άλμα της επίθεσης, καθώς, όπως φαίνεται, έχει εντοπίσει τα ίχνη του θηράματός του. Η παρουσία του στο ιερό της Αθηνάς ξενίζει, αφού δεν επιτρεπόταν εκεί η παρουσία σκυλιών.

Αντίθετα είναι αναμενόμενο για τη θεά του κυνηγιού την Άρτεμη, η οποία είχε ένα μικρό δικό της ιερό κοντά στον Παρθενώνα. Οι αρχαίοι, ήδη από τα χρόνια του Ομήρου, εκτιμούσαν ιδιαίτερα τα κυνηγετικά σκυλιά, τα οποία διακρίνονταν για τη δύναμη, την οξυδέρκεια και την ταχύτητά τους, τα λακωνικά και τα κρητικά».

Tο Σάββατο 19 Μαΐου 2018, Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, στις 8:30 μμ., το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών θα ερμηνεύσει έργα από τους μεγάλους συνθέτες στον εξώστη του δεύτερου ορόφου με θέα τα αγάλματα στην Αρχαϊκή Αίθουσα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική και συγχρόνως τη θέα των μοναδικών αρχαϊκών αγαλμάτων.

Πρόγραμμα μουσικής εκδήλωσης:

W. A. Mozart: Σερενάτα για έγχορδα «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» (διάρκεια: 21′)
L. Van Beethoven: κουαρτέτο αρ. 4, έργο 18, αρ. 4 σε ντο ελάσσονα (διάρκεια: 23′)
Ν. Σκαλκώτας: 5 ελληνικοί χοροί για έγχορδα (διάρκεια: 12’)
Το κουαρτέτο εγχόρδων Αθηνών αποτελούν οι Απόλλων Γραμματικόπουλος (βιολί), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα), Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο).

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο