Μουσουλμάνος οδηγός ταξί αρνήθηκε να πάρει τυφλό ζευγάρι και το σκύλο-οδηγό του επειδή δεν το επέτρεπε η θρηκεία του

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ο 22χρονος Charles Bloch και η 21χρονη σύντροφός του Jessica Graham πριν από μερικούς μήνες κάλεσαν ταξί από την εταιρεία ADT στο Leicester της Μεγάλης Βρετανίας για να πάνε στο μέρος που ήθελαν. Το ζευγάρι γεννήθηκε με ένα σοβαρό πρόβλημα όρασης με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να τυφλωθεί τελείως. Μαζί τους πάντα έχουν το σκύλο-οδηγό τους, τον Carlo, ο οποίος τους βοηθάει στις μετακινήσεις τους.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Όταν έφτασε το ταξί, ο 43χρονος οδηγός Abandi Jamal Kassim, μουσουλμανικής καταγωγής, είδε το σκύλο του ζευγαριού και αρνήθηκε να τον βάλει στο αυτοκίνητό του λέγοντας ότι δεν το επέτρεπε η θρησκεία του. Ο Block του είπε ότι αυτό ήταν ενάντια στο νόμο αλλά εκείνος επέμενε. Λίγα δευτερόλεπτα μετά έβαλε μπροστά το ταξί και έφυγε.

Το περιστατικό κατέγραψε με το κινητό της η Graham. Το ζευγάρι κατήγγειλε το περιστατικό στην αρμόδια υπηρεσία και η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Αυτές τις μέρες μάλιστα εκδικάστηκε η υπόθεση. Ο οδηγός ταξί ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε το συγκεκριμένο νόμο, όπου οι ιδιοκτήτες ταξί δεν μπορούν να αρνηθούν να επιβιβάσουν στο ταξί τους σκύλο-οδηγό. Είπε επίσης ότι φοβάται τα σκυλιά επειδή στο παρελθόν είχε δεχτεί επίθεση με αποτέλεσμα να έχει σωματικά και ψυχολογικά τραύματα. Ζήτησε συγνώμη από το ζευγάρι και είπε ότι αν ήξερε αυτόν το νόμο δεν θα είχε αρνηθεί.

Το δικαστήριο δεν δέχτηκε τη δικαιολογία ότι δεν γνώριζε το νόμο και του επέβαλε πρόστιμο 700 ευρώ. Το δίπλωμά μάλιστα λήγει τον επόμενο Οκτώβριο, όπου δεν είναι σίγουρο αν θα τους δοθεί ξανά άδεια οδηγού ταξί.

Το συγκεκριμένο περιστατικό μας θυμίζει ένα ανάλογο που είχε συμβεί τον Μάιο του 2016 στην κυρία Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, ιδρύτρια της σχολής οδηγών σκύλων-τυφλών “Λάρα”, την οποία οδηγός λεωφορείου, στο Χαλάνδρι, είχε κατεβάσει κάτω μαζί με το σκύλο-οδηγό της, την υπέροχη Μέη. Όταν μάλιστα αρνήθηκε προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, ο υπάλληλος του ΟΑΣΑ κάλεσε την αστυνομία για να την απομακρύνει με το ζόρι.

Τελικά, ο οδηγός, η Ιωάννα-Μαρία και η Μέη κατέληξαν όλοι μαζί στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, όπου η ίδια κατέθεσε μήνυση. Στον οδηγό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, ενώ τις επόμενες μέρες πέρασε από το πειθαρχικό συμβούλιο βάσει του κανονισμού της εταιρείας.

 

Η κυρία Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου και η υπέροχη σκυλίτσα της Μέη

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο