Ουκρανία: Απίστευτες εικόνες από διασώστες που προσπαθούν να μπουν σε κλειστά σπίτια να σώσουν τα ζώα που εγκαταλείφθηκαν

από Μυρτώ Τζώρτζου
Διανύουμε την 25η μέρα πολέμου στην Ουκρανία και τα πράγματα εκεί δυστυχώς γίνονται χειρότερα. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο συνολικά 6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σάββατο τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι 4.128 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη.
Τη χώρα τους όμως δεν την εγκαταλείπουν μόνο οι Ουκρανοί. Από την έναρξη του πολέμου περίπου 25 χιλιάδες Ρώσοι που ζουν στη Ρωσία την εγκατέλειψαν για τη Γεωργία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι κατά της εισβολής του Πούτιν. Κάποιοι έχουν στο πέτο μπλε και κίτρινες κορδέλες υπέρ της Ουκρανίας.
Όσο για τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία, αυτές είναι συγκλονιστικές. Άνθρωποι σε πανικό να φεύγουν από τις βομβαρδισμένες πόλεις τους με σκοπό να περάσουν τα σύνορα για να σωθούν. Πόλεις-ερείπια, νεκροί, κρυμμένοι σε καταφύγια και όπου αλλού μπορούν. Όσοι έχουν μείνει πίσω στα σπίτια τους κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.
Πολλές φορές έχουμε μιλήσει και για την κατάσταση στα καταφύγια αδέσποτων εκεί. Αλλά και τα ζώα στους δρόμους, των οποίων ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Δεν μπόρεσαν όλοι οι άνθρωποι να πάρουν τα κατοικίδιά τους όταν έφυγαν. Δεν είναι και απλό πράγμα αυτό. Έτσι πολλά κατέληξαν στο δρόμο να περιφέρονται μέσα στον πανικό. Το χειρότερο όμως είναι τα ζώα που έμειναν μέσα στα σπίτια μόνα τους. Οι κηδεμόνες τους έφυγαν χωρίς να τα πάρουν. Δυστυχώς πολλά αργοπεθαίνουν χωρίς φαγητό και νερό. Και πολλά έχουν πεθάνει.
Οι ομάδες διάσωσης που έχουν γίνει αλλά και απλοί εθελοντές προσπαθούν να τα σώσουν. Να μπουν στα σπίτια και να τα πάρουν. Εύκολο πράγμα είναι αυτό; Φυσικά όχι. Μια από τις ομάδες που κάνει τέτοιες διασώσεις αλλά και γενικά διασώσεις ζώων είναι η ЗооПатруль. Απίστευτοι οι εθελοντές της.
Υπάρχουν όμως και οι πολύ δύσκολες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν φύγει από το σπίτι τους να πάνε σε καταφύγια αλλά δεν αφήνουν τους διασώστες, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, να μπουν και να πάρουν τα ζώα τους. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους. Ίσως θεωρούν ότι θα επιστρέψουν έγκαιρα. Οι διασώστες σε αυτήν την περίπτωση κάνουν μια τρύπα στην πόρτα, ίσα ίσα, για να βάζουν φαγητό και νερό στα ζώα. Το νερό μπαίνει με σωλήνες και το φαγητό από τις τρύπες. 
Βλέποντας τις φωτογραφίες και τα βίντεο πραγματικά δεν έχουμε λόγια για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ήρωες. Αυτό έχουμε μόνο να πούμε. Και αρκεί.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

ΒΙΝΤΕΟ 👀
Δείτε ΕΔΩ πώς η ομάδα διάσωσης μπαίνει στα σπίτια
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 1
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 2
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 3
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 4
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 5
Ομάδα διάσωσης στα σπίτια 6 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο