Ουκρανία: Εκκενώνεται καταφύγιο άγριας ζωής- Προσπαθούν να φυγαδεύσουν τα ζώα στην Πολωνία

από Μυρτώ Τζώρτζου
24η μέρα πολέμου στην Ουκρανία και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Μαριούπολη καθώς μάχες διεξάγονται ακόμα και στο κέντρο της πόλης.
Έπειτα από τρεις εβδομάδες ανηλεών βομβαρδισμών και πολιορκίας, ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στο κέντρο της Μαριούπολης όπου 350.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι με ελάχιστες έως καθόλου προμήθειες σε τρόφιμα, δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φάρμακα, και χωρίς θέρμανση εν μέσω ψύχους.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, ανέφερε την Παρασκευή (18/3) ότι οι μάχες πια διεξάγονται και στο κέντρο της πόλης, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και άλλες περιοχές.
«Οι μάχες με τανκς και πυροβόλα συνεχίζονται. Όλοι κρύβονται σε καταφύγια» σημείωσε, και πρόσθεσε: «Δεν έχει μείνει τίποτα από το κέντρο. Δεν υπάρχει ούτε σημείο μέσα στην πόλη που να μην υπάρχουν σημάδια του πολέμου».
Αυτά την ώρα που η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τώρα έχουν σκοτωθεί 112 παιδιά στον πόλεμο.
Παράλληλα με το δράμα των ανθρώπων εκεί, υπάρχει και άλλο ένα δράμα που αφορά τα ζώα. Αδέσποτα περιφέρονται στους δρόμους, πανικόβλητα, προσπαθώντας να βρουν λίγη τροφή. Πολλοί φεύγοντας δεν κατάφεραν να πάρουν τα κατοικίδιά τους μαζί τους. Και αυτά έρχονται να προστεθούν στα ζώα που τριγυρνούν στο δρόμο ανάμεσα στα χαλάσματα.
Καταφύγια έχουν εκκενωθεί. Κάποια έχουν καταστραφεί και έχουν πεθάνει ζώα. Από το ζωολογικό κήπο στο Κίεβο έφυγαν κάποια ζώα για να πάνε σε ζωολογικό κήπο της Πολωνίας ώστε να σωθούν. Πολλά έμειναν πίσω με αβέβαιο μέλλον. Οι εθελοντές δεν προλαβαίνουν να διασώζουν ζώα. Δυστυχώς κάποιοι έχουν σκοτωθεί στην προσπάθειά τους να τα φροντίσουν.
Σύμφωνα με το UAnimals εθελοντές εκκένωσαν αυτές τις μέρες μαζί με την υπεύθυνη Natalia Popova το “Καταφύγιο Άγριων Ζώων”. Τα ζώα πήγαν στην στην Πολωνία σε ασφαλές μέρος, στο ζωολογικό κήπο του Πόζναν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο