Δευτέρα 13 Ιουλίου
Παρουσίαση του βιβλίου “Πολιτική Φιλοζωία” του Νίκου Ράπτη στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ο εκπαιδευτικός, ψυχολόγος και εκ των πρωτοπόρων του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα, Νίκος Ράπτης παρουσιάζει -τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου, στις 19.30, στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone- μια αναδυόμενη πολιτική ιδεολογία, μέσα από το βιβλίο του “Πολιτική Φιλοζωία” που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η γνωριμία με το συγγραφέα θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου με περιορισμένο αριθμό καθισμάτων και με τήρηση των σχετικών αποστάσεων και όλων των οδηγιών για την προστασία σας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Για τους περισσότερους, ο όρος «φιλοζωία» παραπέµπει σε µια καλοκάγαθη και κάπως ιδιότροπη στάση ζωής. Παρουσιάζεται ως η υπέρµετρη συναισθηµατική προσκόλληση στα ζώα, συνήθως στα ζώα συντροφιάς, στα γατάκια και στα σκυλάκια.
Η Πολιτική Φιλοζωία βρίσκεται πέραν αυτής της καλοπροαίρετης συµπεριφοράς. Βασική µας θέση είναι πως πλέον η στάση του ανθρώπου προς τα ζώα θα καθορίζει όλα τα σπουδαία πολιτικά ζητήµατα.
Η προστασία των ζώων, η ευηµερία τους και η απελευθέρωσή τους από τον ανθρώπινο ζυγό θα κρίνουν εντέλει εάν θα έχουµε πόλεµο ή ειρήνη, δηµοκρατία ή αυταρχισµό, ευηµερία ή φτώχεια.
Αυτός ο ισχυρισµός µοιάζει σίγουρα υπερβολικός. Δεν πατάει σε καµία εµπειρία µας. Δεν αποδεχόµαστε εύκολα πως η σχέση του ανθρώπου µε τα ζώα είναι σηµαντική για την πολιτική.
Συνηθίσαµε τα ζώα στο περιθώριο, σαν χνουδωτά αποκούµπια, σάκους πρώτων υλών και αξιοθέατα. Αυτός ίσως να είναι ο κόσµος που κληρονοµήσαµε. Αλλά δεν είναι εκείνος που θα παραδώσουµε.
Ποιος είναι ο Νίκος Ράπτης
Ο Νίκος Ράπτης γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας και µεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι εκπαιδευτικός και ψυχολόγος. Σήµερα διευθύνει ένα µεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισµό. Έχει εργασθεί ως συνεργάτης ευρωβουλευτών, ως διδάσκων στα Πανεπιστήµια Αιγαίου και Θεσσαλίας κ.α. Από τη δεκαετία του 1990 συµµετείχε σε διάφορες οικολογικές κινήσεις και κινήµατα. Εξελέγη πολλές φορές µέλος πανελλαδικών οργάνων σε οικολογικά κόµµατα.
Το 2012 ήταν ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους της πολιτικής οικολογίας που συµµετείχαν στην «Κίνηση των 58» για τη σύγκληση της προοδευτικής παράταξης. Έως το 2014 διαχειριζόταν την ιστοσελίδα «προοδευτική πολιτική» (ppol.gr) για την οποία µετέφρασε πάνω από δυόµισι χιλιάδες άρθρα στα δέκα χρόνια της λειτουργίας της. Αρθρογραφεί τακτικά στον ηλεκτρονικό τύπο (Μεταρρύθµιση, Press Publica κ.ά). Το 2000 εξεδόθη το βιβλίο του Περιβαλλοντική Αγωγή και Εκπαίδευση. Από το 2016 ενδιαφέρεται έντονα για την πολιτική έκφραση της φιλοζωίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Είναι νυµφευµένος µε την καθηγήτρια χορού Μαρία Δαλαµάγκα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο