Βλάπτει και τα κατοικίδια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το ξέρατε ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει εκτός από τους ανθρώπους και τα αγαπημένα μας κατοικίδια; Και όμως το τσιγάρο τελικά αποδεικνύεται βλαβερό για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Έτσι οι γάτες και οι σκύλοι, που ζουν σε σπίτια καπνιστών, έχουν πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν διάφορες ασθένειες, σύμφωνα με την Clare Knottenbelt, καθηγήτρια ιατρικής και ογκολογίας στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικής της Γλασκώβης.

Τα κατοικίδια κινδυνεύουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου ή και να βάλουν πολλά κιλά μετά τη στείρωσή τους. Έχει αποδειχτεί ότι οι σκύλοι απορροφούν σημαντική ποσότητα καπνού, όταν ζουν σε ένα σπίτι με καπνιστές. “Η έρευνά μας σχετικά με τις γάτες δείχνει ότι επηρεάζονται ακόμη περισσότερο, πιθανότατα επειδή πλένονται σχολαστικά, απορροφώντας, έτσι, ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα καπνού” ανέφερε η Βρετανή ερευνήτρια στην ανακοίνωσή της.

Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δείχνει, επίσης, ότι το επίπεδο νικοτίνης στο τρίχωμα των ζώων μειώνεται αισθητά αν οι ένοικοι του σπιτιού καπνίζουν λιγότερα από 10 τσιγάρα ημερησίως. «Δεν υπάρχει κίνδυνος μόνο για τους καπνιστές, αλλά και για τους άλλους λόγω του παθητικού καπνίσματος και οι ιδιοκτήτες γάτων και σκύλων συχνά ξεχνούν σε τι κίνδυνο εκθέτουν τα ζώα τους» συνέχισε η Knottenbelt, τονίζοντας ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι η καλύτερη λύση για την υγεία και την ευημερία του ζώου.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο