Πού βρίσκονται πλέον τα λιοντάρια και η τίγρη που εντοπίστηκαν σε φορτηγό στον Προμαχώνα με προορισμό τη Μύκονο;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια ακόμα άθλια ιστορία, την οποία έφερε στο φως ως είδηση η ΕΡΤ, με θύματα τρία αθώα ζώα. Παρανομία; Σε όλο της το μεγαλείο. Και ας γράφουν ό,τι να’ναι. Τη νομοθεσία δεν τη γνωρίζουν όσοι γράφουν; Είναι πραγματικά απορίας άξιον. Καλά, για ενσυναίσθηση ούτε λόγος. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή.

Δύο λιοντάρια και μία τίγρη εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κλειστό φορτηγό κλεισμένα σε μικρά κλουβιά στον Προμαχώνα. Τα αιλουροειδή έρχονταν από τη Σλοβενία και κατευθύνονταν προς τη Μύκονο.

Τι έγραψαν αρχικά όλα τα μίντια: «Μετά από έλεγχο… διαβατηρίου και των σχετικών εγγράφων διαπιστώθηκε η νομιμότητα της κατοχής τους και συνέχισαν το ταξίδι για το «νησί των ανέμων». Ο λόγος του ταξιδιού τους -αν δηλαδή προορίζονται για συντροφιά (!) ή για… εποχική εργασία– δεν έγινε γνωστός.»

Μάλιστα. Και κανείς δεν αναρωτιέται φυσικά τι σημαίνουν νομιμότητα κατοχής, συντροφιά και εποχική εργασία όταν μιλάμε για άγρια ζωή. Και ότι η νομοθεσία είναι εντελώς συγκεκριμένη. Μήπως δεν κατάλαβαν και νόμιζαν ότι ήταν γάτες και σκύλοι;

Αρχίζουν φυσικά οι αντιδράσεις από το φιλοζωικό χώρο. Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, με ανάρτησή της στο Facebook ζητά την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα καθώς όπως επισημαίνει πρόκειται περί κακοποίησης ανεξάρτητα εάν υπάρχουν έγγραφα νόμιμης κατοχής.

Τελικά τα τρία αυτά ζώα δεν είχαν προορισμό τη Μύκονο, όπως μαθαίνουμε, αλλά την…Αλβανία, όπου και βρίσκονται. Ναι, όπως διαβάσατε.

Όμως γιατί τα λιοντάρια, ενώ είχαν προορισμό την Αλβανία, μπήκαν στην Ελλάδα;

Όπως διευκρινίζει στο iefimerida.gr ο προϊστάμενος του Τελωνείου Ευζώνων, Γιάννης Καρακασίδης, τα τρία αυτά άγρια ζώα, που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από τη Σλοβακία, δεν είχαν προορισμό τη Μύκονο αλλά την Αλβανία πέρασαν αναγκαστικά από την Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει σε όλα τα συνοριακά σημεία κτηνιατρικός έλεγχος, που απαιτούνταν σε αυτή την περίπτωση. Έτσι, αναγκαστικά χθες το πρωί μπήκαν για λίγο στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα και στη συνέχεια βγήκαν από τους Ευζώνους.

«Ήταν μια εξαγωγή από Σλοβακία προς Αλβανία. Μπήκε σε εμάς από Προμαχώνα και βγήκε από Ευζώνους. Και όλη αυτή η διαδρομή γίνεται γιατί δεν υπάρχει κτηνιατρικός έλεγχος σε όλα τα συνοριακά και έπρεπε να περάσουν από συγκεκριμένα σημεία. Για αυτό μπήκαν από Προμαχώνα και βγήκαν από εμάς (σσ Ευζώνους) χθες το πρωί με προορισμό Αλβανία. Έχουν ήδη φθάσει στην Αλβανία, φαντάζομαι. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα χαρτιά. Από εμάς βγήκε ένα φορτηγό με διασάφηση εξαγωγής από Σλοβακία προς Αλβανία. Έγινε ο κτηνιατρικός έλεγχος από τους κτηνιάτρους του ΣΥΚΕ Ευζώνων και δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα».

Μάλιστα. Μάλιστα. Και εμείς ρωτάμε; Ήταν όντως το ρεπορτάζ της ΕΡΤ fake; Γιατί οι πληροφορίες, που μπορεί να είναι λάθος, το λέμε, αναφέρουν ότι πήγαιναν για ντεκόρ σε χλιδάτο πάρτι στη Μύκονο. Όπως οι καμήλες που ήταν σε πάρτι του Ρέμου πριν μερικά χρόνια.

Πού είναι τώρα τα δύστυχα ζώα; Γιατί καμία είδηση στην Αλβανία δεν κάνει αναφορά σε αυτό το συμβάν; Πού τα έχουν κρύψει; Είναι καλά στην υγεία τους; Ζώα που βασανίζονται για να περάσουν κάποιοι καλά. Ζώα που ζουν όλη τους τη ζωή αιχμάλωτα.

Θα ασχοληθεί κανείς αρμόδιος με το συμβάν; Ή επειδή είναι Μύκονος θα το αφήσουμε έτσι; Τι ρωτάω και εγώ ώρες ώρες;

Προσωπικά υπάρχει κάτι για το οποίο είμαι περήφανη. Τα αντανακλαστικά μας πλέον, εμάς που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε τα ζώα, είναι τόσο γρήγορα, που σιγά σιγά αρχίζουν να καταλαβαίνουν οι διαφόρων ειδών κακοποιητές ότι, όσο και αν προσπαθήσουν να κάνουν αυτά που θέλουν εις βάρος των ζώων, θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Και θα παλεύουμε με όποιο κόστος. Να ξεχάσουν το παρελθόν. Δεν υπάρχει πια ίχνος ανοχής.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο