942
Τρεις νεκροί ροδοπελεκάνοι, σκοτωμένοι από αιολικά, βρέθηκαν στο Βαρνούντα (ανατολικά των Πρεσπών) στις 9/8/2020, από τον Σταύρο Ζωγράφο https://www.facebook.com/stavrosfl/videos/pcb.10218308549530072/10218308510049085/?type=3&theater που το κοινοποίησε δημοσίως.
Τα πουλιά είχαν χτυπηθεί από τις ανεμογεννήτριες. Σε ένα από αυτά είχε κοπεί η μία φτερούγα.
Δυστυχώς είχα μια εμπλοκή στον θάνατό τους.
Γράφει ο Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος
Πριν να γίνει το έργο με κάλεσε ένα μελετητικό γραφείο να κάνω την ορνιθολογική μελέτη. Αρνήθηκα γιατί μετά από αυτά που είχα δει, είχα αρχίσει να έχω αρνητική άποψη και είχα συντάξει ήδη το κείμενο για της επιπτώσεις των αιολικών στα πουλιά (Αναγνωστοπούλου Μ. και Δ. Μπούσμπουρας). ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΑ ΠΟΥΛΙΑ, Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία, 2008, διαθέσιμο στη σελίδα http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=1376&aID=401).
Παράγοντες του οικολογικού χώρου με πίεσαν να συμμετέχω και να περιγράψω σωστά την κατάσταση.
Στη μελέτη έκανα καταγραφές στην υποαλπική ζώνη και παρουσίασα την κατάσταση. Έβαλα και μια φωτογραφία με χρυσαετό να πετάει στην περιοχή ακριβώς που βάλανε τις ανεμογεννήτριες. Έγραψα και για τους πελεκάνους και τον κίνδυνο πρόσκρουσης και για τη φωλιά της αρκούδας εκεί κοντά.
Ο συντάκτης όμως της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έγραψε ότι οι ανεμογεννήτριες θα μπουν στην αλπική ζώνη και συνεπώς δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις, για να παραπλανήσει όποιον θα αντιπαρέβαλε.
Διαμαρτυρήθηκα, έστειλα και επιστολή, αλλά εις μάτην.
Έκτοτε συμπέρανα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τίποτα, εκ των έσω, στην περίπτωση των αιολικών, αφού όλος ο σχεδιασμός έχει αφεθεί στους επενδυτές.
Το αστείο είναι ότι αυτοί που το χειρίζονται τώρα, μαθαίνω, βαρυγκομούν γιατί σε τόσο ψηλό υψόμετρο έχουν πολλά προβλήματα.
Μερικοί στον οικολογικό χώρο έχουν τεράστιες ευθύνες.
Το περιεχόμενο της ανάρτησης:
Α) Τα αρχικά κείμενα
Τα κείμενα από την καταγραφή της πανίδας στο Βαρνούντα πριν την τοποθέτηση του αιολικού.
Μου ζητήθηκε να κάνω την καταγραφή και αρνήθηκα αρχικά. Κάποιοι από τον οικολογικό χώρο με πίεσαν να το κάνω. Έπρεπε όπως μου είπαν να γίνει σύντομα και έστειλα τα κείμενα για να ενσωματωθούν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Εκείνη την περίοδο δεν είχε ακόμα διαμορφωθεί ο θεσμός της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης κατά την φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Οι βιολόγοι έστελναν τα κείμενα και ο συντάκτης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τα ενσωμάτωνε.
Β) Τα κείμενα όπως αλλοιώθηκαν στη ΜΠΕ
Μετά το τέλος των κειμένων παρατίθενται τα κείμενα όπως ενσωματώθηκαν, σχολιάστηκαν και παραποιήθηκαν από τον βασικό μελετητή.
Είδα τα κείμενα πολύ μετά αφού είχαν κατατεθεί.
Τα σχολίασα και διαμαρτυρήθηκα, αλλά δεν είχα καμία δυνατότητα παρέμβασης. Έστειλα τα αρχικά κείμενα για να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του έργου στη διαδικασία προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους νομικούς, είτε δεν τα έλαβε υπόψη.
Παρατίθενται δύο κεφάλαια από τη ΜΠΕ.
Γ) Συμπέρασμα
Δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική δικλείδα για το αδιάβλητο και την ανεξαρτησία των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην περίπτωση των αιολικών.
Πηγή: https://koutsomili.wordpress.com/