Πρόγραμμα της Save a Greek Stray: Η αδέσποτη Νίκη θα ζήσει στις γυναικείες φυλακές Θήβας να πάρει και να δώσει αγάπη στις κρατούμενες

από Μυρτώ Τζώρτζου
Ένας από τους βασικούς στόχους της Save a Greek Stray είναι να μπορέσει να αποδείξει έμπρακτα το όφελος της αλληλεπίδρασης ανθρώπων και ζώων για το κοινωνικό σύνολο. Το πρόγραμμα που εκπονεί από το 2018 στο Αγροτικό Τμήμα των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θήβας είναι ένα πολύ σημαντικό και πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα. Και αξίζει να μάθουμε για αυτό.
Το τι είναι ακριβώς το πρόγραμμα αυτό δείτε το μέσα από την ίδια την ανακοίνωση της Save a Greek Stray:
“Το Αγροτικό τμήμα των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θήβας πληροί όλες τις προϋποθέσεις και συγκεντρώνει τις ιδανικές συνθήκες ώστε να μπορέσει η Save a Greek Stray να αναδείξει την ουσία του βασικού της στόχου.
Το πρόγραμμα «Saved by a Greek Stray» δίνει την ευκαιρία σε δυο κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, τις φυλακισμένες και τα αδέσποτα ζώα, να ενωθούν, να ζήσουν μαζί και να εκπαιδευτούν ταυτόχρονα αναζητώντας νέες ευκαιρίες για το μέλλον.
Το πρόγραμμα «Saved by a Greek Stray» αδειοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συντελείται με επιτυχία από τον Μάρτιο του 2018, έχοντας εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής 7 σκύλους και 4 κρατούμενες.
Έχοντας πίστη στη μαγική ικανότητα που έχουν τα ζώα να μειώνουν το στρες στο περιβάλλον που ζουν, να ενισχύουν το αίσθημα αυτοπεποίθησης και ενσυναίσθησης των ανθρώπων, αλλά και να συσφίγγουν τις ίδιες τις ανθρώπινες σχέσεις, καλλιεργώντας την ανάγκη για προσφορά και φροντίδα, η Save a Greek Stray ένωσε τις δυο αυτές ομάδες σε μια απόπειρα αξιοποίησης των θετικών στοιχείων, που θα προέκυπταν από τη μεταξύ τους συνεργασία.
Γυναίκες έγκλειστες, με περιορισμένες δυνατότητες δημιουργικής και ψυχοθεραπευτικής απασχόλησης, ζουν, εκπαιδεύουν και προσφέρουν την αγάπη τους σε αυτά, που την έχουν επίσης στερηθεί, όσο οι ίδιες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, αισθάνονται την ανάγκη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, μειώνονται τα επίπεδα στρες και τα συναισθήματα κατάθλιψης που δημιουργεί ο εγκλεισμός και ταυτόχρονα αποκτούν τα εφόδια για μια διέξοδο επαγγελματικής απασχόλησης, μετά την αποφυλάκισή τους.
Τα σκυλιά που επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια, θεωρούνται «προνομιούχα», καθώς έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ανθρώπους, που τους προσφέρουν την αποκλειστική προσοχή και φροντίδα τους.
Εκπαιδεύονται σε κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και βασικές εντολές, ζουν σε συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος και μπορούν να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αναστολές τους, να εμπιστευτούν και πάλι τους ανθρώπους, μακριά από τις στρεσογόνες συνθήκες του καταφυγίου.
Ο εκπαιδευτής μας, Αλέξανδρος Παράσχης, φροντίζει ώστε οι κρατούμενες να αποκτούν τη γνώση των μεθόδων που θα καταστήσουν τα ζώα αυτά ευτυχισμένα και συνεπώς, πιο εύκολα υιοθετήσιμα. Η πρόληψη του στιγματισμού, της κοινωνικής περιθωριοποίησης αλλά και η παροχή ευκαιριών κοινωνικής ενσωμάτωσης υπήρξαν τα εφαλτήρια και η κινητήριος δύναμη της Save a Greek Stray, για να δουλέψει σκληρά και να καταφέρει να εισάγει στην κρατική δομή μία νέα δράση, που υλοποιείται για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό προηγούμενο.
«Αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στις κρατούμενες, όπως αξίζει και στα σκυλιά μας. Ελπίζουμε να τη βρουν μαζί» (Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, ιδρύτρια της  Save a Greek Stray).”
Γνωρίζοντας την όμορφη σκυλίτσα Νίκη
Αυτόν λοιπόν τον καιρό, η σκυλίτσα Νίκη μόλις μετακόμισε για το πρόγραμμα αυτό στις γυναικείες αγροτικές φυλακές Ελαιώνα.
Για τους επόμενους μήνες θα ζήσει εκεί μαζί με κάποιες από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή της Save a Greek Stray, Αλέξανδρου Παράσχη, η όμορφη Νίκη θα μάθει να συμβιώνει με ανθρώπους και να χειρίζεται μια καθημερινότητα σε ένα περιβάλλον και σε συνθήκες που πλησιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνθήκες ενός σπιτιού. Οι δε κρατούμενες θα μάθουν να εκπαιδεύουν τη Νίκη, να της προσφέρουν την αγάπη και την προσοχή που έχει τόσο στερηθεί.
Οι σκύλοι, όπως γνωρίζουμε, και είναι και κάτι που έχει αποδειχτεί επιστημονικά, έχουν τη μαγική ικανότητα να μειώνουν το στρες, να ενισχύουν το αίσθημα αυτοπεποίθησης και ενσυναίσθησης, και να συσφίγγουν τις ίδιες τις ανθρώπινες σχέσεις.
Όσα παίρνουν από εμάς, μας τα επιστρέφουν και με το παραπάνω, σε μια σχέση που είναι μοναδική και ανεκτίμητη.
Το πρόγραμμα της Save a Greek Stray στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα – Θήβας ξεκίνησε το 2018, και από τότε δεν έχει σταματήσει. Είναι ένα πρόγραμμα που οι άνθρωποι της Save a Greek Stray αγαπούν πολύ, για όλα όσα συμβολίζει, και για όλα όσα έχει μέχρι στιγμής προσφέρει τόσο στα σκυλάκια τους όσο και στις γυναίκες που συμμετέχουν.
Δείτε την ιστορία της Νίκης ❤️
https://youtu.be/QEdkjl8Q5Vs
Mange dog was rotting inside, and she was rescued at the last minute
Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1574412966031251&id=151300185009210

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο